SGK "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" kurdu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalılık ve sahte işyerleri ile mücadelesi kapsamında özel bir platform kurdu. Eşine, dostuna işyerinde çalışmadığı halde sigorta yapanlar ile sahte işyeri sahiplerine cezai yaptırım uygulanacak.

Büşra Ünal Editör
YAYINLAMA
20 Mayıs 2024 08:00
GÜNCELLEME
21 Mayıs 2024 18:23
SGK ''Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu'' kurdu
Büşra Ünal Editör

Türkiye’de ücretli her çalışanın SGK kapsamında sigortalı olması  gerekiyor.

Çalışma hayatı boyunca sigorta primi ödeyenler, gereli süreleri doldurduklarınd emekli olabiliyor.

Böylece hem tazminat ya da emekli ikramiyelerini hem de emekli maaşlarını alabiliyor.

Ancak iyi niyetli de olsa bazı kişiler çalışmadıkları halde tanıdıklarının yanında işe girmiş gibi gösterip kendilerini ya da yakınlarını sigortalattırıyor.

İşte SGK, sahte sigortalılığa karşı harekete geçti.

Özellikle çalışmadığı halde sigortalı gösterilen,  hamile kadınların sayısında artış gözlemlendiğine dikkat çekiliyor. Bu kişilerin, SGK'dan geçici iş göremezlik ödeneği ve doğum masraflarının bir kısmını alabilmek için sigortalı gösterildiği belirtiliyor. Böyle bir haksız ödemenin önüne geçmek için düğmeye basan SHK yeni yaptırımları devreye alıyor.

Bu kapsamda, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" kurdu.

Yanında çalıştırmadığı kişilere sigorta yapan ya da sahte işyeri sahipleri cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Bunların tespit edilmesi halinde, sahte hizmetler ve bağlanan aylıklar iptal edilmekle kalmayacak ödenen maaşlar faiziyle geri istenecek. SGK, bu suçla ilgili olarak savcılığa da suç duyurusunda bulunacak. Sahte bildirim yapan işverenlerin ise işyeri kayıtları iptal edilecek. Ayrıca, ödenen primlere


 Sahte işyeri nedir?

Gerçekte hiç var olmadığı halde kurulmuş, resmi olarak faaliyete ve sigortalı çalıştırılmaya başlanmış gibi Kuruma İşyeri Bildirgesi verilen ve işyeri tescili yapılan yerler sahte işyeri olarak kabul ediliyor.

Gerçek bir işyeri de bir süre faaliyette bulunup kapanabiliyor veya devredilebiliyor. Bu durumda, süresi içinde SGK'ya gerekli bildirimler yapılmazsa buralar da  sahte işyeri olarak adlandırılabiliyor. SGK memurları yerinde denetimlerle sahte işyeri ya da sahte sigortalılığı belirleyebiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.