İspanya'dan Ukrayna'ya milyar euroluk askeri yardım

İspanya, Ukrayna'ya 1 milyar euro tutarında askeri yardım yapma kararı aldı ve 2024-2027 döneminde Avrupa Barış Fonu aracılığıyla 5 milyar euro ek yardım taahhüt etti. Madrid'de bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Güvenlik İşbirliği Anlaşması imzalayarak, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik hukuka aykırı saldırılarını kınadıklarını ve Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteklerini yinelediklerini duyurdu.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
27 Mayıs 2024 17:42
GÜNCELLEME
27 Mayıs 2024 18:31
İspanya'dan Ukrayna'ya milyar euroluk askeri yardım
AK
Afife Kaya Editör

İspanya, Ukrayna’ya 1 milyar euro tutarında askeri yardımda bulunma kararı aldı. Bu yardım, iki ülke arasında imzalanan Güvenlik İşbirliği Anlaşması kapsamında sağlanacak. Ayrıca İspanya, Avrupa Barış Fonu aracılığıyla 2024-2027 yılları arasında ek olarak 5 milyar euro yardım yapma sözü verdi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, görüşmenin ardından Güvenlik İşbirliği Anlaşması'nı imzaladı. Bu anlaşma, İspanya'nın Ukrayna'ya olan desteğini pekiştirirken, iki ülkenin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik hukuka aykırı askeri saldırısını kınadıklarını yeniden teyit etti.

İspanya'nın Taahhütleri

Anlaşma metninde, Rusya'nın 1991 yılı itibarıyla uluslararası kabul görmüş Ukrayna sınırları içerisindeki tüm askeri güçlerini derhal geri çekmesi gerektiği vurgulandı. Rusya'nın Ukrayna'daki geniş çaplı işgalinin uluslararası hukuka aykırı olduğu ve uluslararası barışa yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi. İspanya, Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz desteğini yineledi ve askeri, teknik, savunma, diplomatik, insani, hukuksal, iç güvenlik, ekonomik ve mali alanlarda destek sağlayacağını açıkladı.

Beş Milyar Euro Ek Yardım

İspanya'nın, Rusya'nın Şubat 2022'deki saldırılarından bu yana Ukrayna'nın güvenlik ve savunma güçlerini desteklemek için askeri yardımda bulunduğu vurgulandı. Avrupa Birliği ve NATO ile işbirliği içinde, Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam etmesine katkıda bulunmak ve savunma güçlerinin modernleştirilmesine yardımcı olmak için İspanya'nın askeri işbirliklerini sürdüreceği kaydedildi. Bu yıl Ukrayna'ya sağlanacak 1 milyar euroluk askeri yardımın yanı sıra, İspanya'nın 2024-2027 dönemi için Avrupa Barış Fonu kapsamındaki Ukrayna Yardım Fonu aracılığıyla 5 milyar euro daha yardımda bulunmayı taahhüt ettiği belirtildi.

Anlaşma, Ukrayna'nın İspanya tarafından sağlanan askeri yardımı yalnızca Birleşmiş Milletler Antlaşması’na uygun olarak kullanacağını taahhüt etmesiyle de dikkat çekiyor. Bu yardımın, Ukrayna'nın savunma kapasitesini artırması ve ülkenin toprak bütünlüğünü koruması için önemli bir adım olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.