Meta, İsrail bağlantılı sahte hesapları kapattı

Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ın sahibi Meta, İsrail'in de aralarında olduğu ülkelerden dezenformasyon oluşturmak için yapay zeka araçlarını kullanan gizli etki kampanyalarıyla bağlantılı yüzlerce Facebook hesabını kaldırdı.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
30 Mayıs 2024 00:23
GÜNCELLEME
30 Mayıs 2024 00:33
Meta, İsrail bağlantılı sahte hesapları kapattı
AK
Afife Kaya Editör

Meta, Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ın sahibi olan şirket, İsrail'in de aralarında bulunduğu ülkelerden dezenformasyon oluşturmak için yapay zeka araçlarını kullanan gizli etki kampanyalarıyla bağlantılı yüzlerce Facebook hesabını kapattı.

Meta'nın yayımladığı 2024'ün ilk çeyreğine dair tehdit raporuna göre, Bangladeş, Çin, Hırvatistan, İran ve Rusya gibi ülkelerde sekteye uğratılan gizli etki kampanyaları hakkında bilgiler paylaşıldı. Raporda, bu kampanyaların çoğunun hedef kitle oluşturma çalışmalarının başlarında tespit edilip kaldırıldığı belirtildi.

İsrail merkezli bir "koordineli özgün olmayan davranış" ağıyla ilgili raporda, bu ağın medya kuruluşlarının ve tanınmış kişilerin sayfaları altında muhtemelen yapay zeka tarafından oluşturulmuş yorumlar yayınladığı vurgulandı. Bu yorumların genellikle gerçek kullanıcılardan "propaganda" olarak nitelendirilen eleştirel yanıtlar aldığı belirtildi.

Raporda, İsrail'den 510 Facebook hesabı, 11 sayfa ve bir grup ile Instagram'daki 32 hesabın, şirket politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırıldığı ifade edildi. Ağın özellikle ABD ve Kanada'daki kitleleri hedef aldığı kaydedildi.

Ayrıca, raporda bu ağın uluslararası ve yerel medya kuruluşlarının, ABD'li kongre üyeleri ve siyasi figürlerin Facebook sayfalarına yorum yaptığına dikkat çekilerek, bazı yorumların muhtemelen yapay zeka kullanılarak oluşturulduğu değerlendirildi.

Raporda, bu ağa ait hesapların, hedeflenen ülkelerdeki yerel halk gibi davrandığına ve genellikle Gazze'deki duruma ilişkin İngilizce olarak, rehinelerin serbest bırakılması çağrıları, İsrail'in askeri eylemlerine övgü ve "kampüs antisemitizmi" ile Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) eleştiriler gibi konularda paylaşımlar yaptığı aktarıldı.

Raporda, ağın arkasındaki kişilerin kimliklerini ve koordinatlarını gizlemeye çalıştığı vurgulanarak, Meta'nın Tel Aviv merkezli "siyasi pazarlama ve ticari istihbarat" firması olan STOIC ile bağlantılar bulduğu belirtildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.