Ekonomide 4 yıl sonra bir ilk yaşandı! Döviz rezervleri artıya geçti

Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerindeki olumlu seyir verilere de yansıdı. Öncü verilere göre, swap hariç net rezervler dört yıl aradan sonra ilk kez pozitif bölgeye geçti. Yani, yerel seçimlerden bu yana yaklaşık rezervlerde 62 milyar dolarlık bir artış meydana geldi.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
30 Mayıs 2024 17:24
GÜNCELLEME
30 Mayıs 2024 17:35
Ekonomide 4 yıl sonra bir ilk yaşandı! Döviz rezervleri artıya geçti
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarını sağlamak için adımlar atarken hazine ve Maliye bakanlığı da Orta vadeli Programı uygulamaya koydu.

Bu süreçte, liralaşma hız kazandı ve döviz kurları yakın geçmişe göre daha stabil hale geldi.

Ekonomik verilerdeki iyileşme rezervlere de yansıdı.

Dövizde satıcı pozisyonundan alıcı pozisyonuna geçen TCMB, rezervlerini hızla güçlendirdi.

"Hayırlı olsun"

Swap hariç net rezerv dört yıl sonra ilk kez pozitif bölgeye geçerken gelişmeyi TCMB eski Başekonomisti Hakan Kara, sosyal medya hesabından, "Dün itibarıyla net rezervler pozitife geçti. Hayırlı olsun" ifadeleriyle duyurdu.

Kara, rezervlerdeki değişime ilişkin bir de tablo paylaştı.

Rezerv Artışının Yarısı Yerliden, Yarısı Yabancıdan

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise, yerel seçim sonrası 1 Nisan-24 Mayıs arası dönemde Merkez Bankası'nın 60 milyar dolar satın aldığını belirtti.

 Üstelik gündem olan 'carry trade'in ağırlıkta olmadığının altını çizen Gürses, akım verilerin, rezervlerdeki artışın yarıdan fazlasının yerleşikler (lokaller) tarafından DTH-döviz bozdurma, KKM azaltma, döviz kredisi kullanma ve ölçülemeyen kısımda da yastık altından nakit-altın bozdurma biçiminde olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı.

Bu tablo, Türkiye ekonomisinin daha istikrarlı bir döviz rezervi yönetimi yolunda ilerlediğini şeklinde değerlendirildi.

Yerel ekonomik aktörlerin yanı sıra yabancı yatırımcıların da katkılarıyla böyle bir sonuca ulaşıldığı yorumları yapıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.