Netanyahu hükümetine darbe: Gantz erken seçim çağrısı yaptı

İsrail'de, savaş kabinesinin üyesi Benny Gantz'ın partisi, meclisin feshedilmesi ve erken seçim kararı alınması için tasarı sundu. Gantz'ın partisi, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları sonrası ülkenin istikrarını sağlamak ve halkın güvenini yeniden kazanmak amacıyla harekete geçti.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
30 Mayıs 2024 18:46
GÜNCELLEME
30 Mayıs 2024 18:47
Netanyahu hükümetine darbe: Gantz erken seçim çağrısı yaptı
Kay
Kaynak Kaynak: AA

İsrail'de savaş kabinesinin üyesi Benny Gantz'ın partisi, meclisin feshi ve erken seçime gidilmesi için tasarı sundu. Söz konusu tasarının kabul edilmesi için Meclis'te yapılacak üç ayrı oylamada salt çoğunluk olan 61 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Haaretz gazetesi, Gantz'ın Ulusal Birlik Partisi'nin Knesset'in feshedilmesi için harekete geçtiğini aktardı. Parti üyelerinden milletvekili Pnina Tamano-Shata, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılara atıfla "Bu bir felaketti ve yeniden halkın güvenini kazanmamız, kapsamlı ve istikrarlı bir hükümet kurmamız gerekiyor" dedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümeti, 120 sandalyeli Meclis'te 64 milletvekiline sahip. Bu durumda, Gantz'ın partisinin önerisi, muhalefetin yanı sıra koalisyon içinden de destek bulursa kabul edilebilecek.

Savaş Kabinesi'nde Gerginlik

Benny Gantz, 7 Ekim saldırıları sonrası oluşturulan Savaş Kabinesi'ne dahil olmuştu. Ancak kabine içinde Netanyahu'ya yönelik tepkiler bir süredir gündemde. Gazze savaşı ve İsrailli esirlerin durumu nedeniyle yaşanan sert tartışmalar, hükümet içindeki gerilimi artırdı.

İsrail merkezli medya kuruluşu Channel 12, Gantz'ın birkaç gün içinde Netanyahu hükümetinden ayrılacağını iddia etti. Bu ayın başında Gantz, Netanyahu'yu Gazze için savaş sonrası bir plan sunmaması durumunda koalisyon hükümetinden ayrılmakla tehdit etmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.