Temmuz ayında sigaraya gelecek ÖTV zammı netleşiyor

Sigara ve alkollü ürünlerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Ocak ve Temmuz’da enflasyon oranı kadar artırıldığı için gelecek zam şimdiden gündem oldu.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
05 Haziran 2024 11:43
GÜNCELLEME
05 Haziran 2024 12:20
Temmuz ayında sigaraya gelecek  ÖTV zammı netleşiyor
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Sigara ve alkollü ürünlerden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınıyor. Kanun gereği sigara ve alkollü ürünler üzerindeki ÖTV, ocak ve temmuz aylarında 6 aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranında artırılıyor. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde ÜFE yüzde 17.87 olarak hesaplandı.

Habertürk'ün haberine göre, Haziran ayındaki enflasyon oranları da dikkate alındığında, yılın ilk yarısında sigara ve alkol fiyatlarına zammın yüzde 20'nin altında olmayacağı ortaya çıktı.

Yüzde 20'lik artış, paket başına 34,2 lira asgari maktu vergi tutarı anlamına geliyor. Sigarada, ikinci vergi olarak paket başına 4,8 lira da maktu vergi alınıyor. Bu tutar da yüzde 20 artış olması halinde 5,8 liraya çıkacak. Böylece ÖTV ile birlikte sigaranın perakende satışı 60 liranın üzerine yükselecek. Şu anda bu rakam 50  ve en düşük sigara fiyatı da 56 lira olarak uygulanıyor. 10 liralık olası vergi artışının direkt yansıtılması durumunda en ucuz sigara fiyatı da 66 liraya çıkacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.