Güneş Motel olayı nedir?

15 CHP'li milletvekilinin partisinden istifa ederek İyi Parti'ye katılması ile ilgili açıklamalara bir yenisi daha eklendi. AKP Sözcüsü Mahir Ünal, "Yaşanan hadise bugünün Güneş Motel vakasıdır" diyerek durumu eleştirdi. Peki Güneş Motel olayı nedir, kimler arasından gerçekleşmiştir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
05 Haziran 2024 12:26
GÜNCELLEME
05 Haziran 2024 12:47
Güneş Motel olayı nedir?
SM
Suat Mutlu Editör

Güneş Motel Olayı, Türkiye'nin siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. 5 Haziran 1977'de yapılan genel seçimlerin ardından, Bülent Ecevit liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), oy oranını %8 ve milletvekili sayısını 28 artırmıştı. Ancak, 213 milletvekiline sahip olan CHP, tek başına hükûmet kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı. Ecevit'in kurduğu azınlık hükûmeti güvenoyu alamayınca, Süleyman Demirel liderliğindeki Adalet Partisi (AP), Millî Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nden oluşan II. Milliyetçi Cephe Hükûmeti kuruldu.

Yerel Seçimler ve AP'deki Eleştiriler

11 Aralık 1977'deki yerel seçimlerde CHP birinci parti olarak çıkınca, AP içerisinde eleştiriler başladı. Bu durum, bazı AP milletvekillerinin partiden istifa etmesine yol açtı.

Güneş Motel'deki Görüşmeler

Bülent Ecevit, AP'den istifa eden 12 milletvekiliyle CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in organizasyonuyla belediyeye ait Florya'daki Güneş Motel'de bir araya geldi. Bu görüşmelerde, milletvekillerine CHP'ye geçmeleri karşılığında bakanlık teklif edildi. Ecevit, bu süreçte Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Hasan Korkut, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Oğuz Atalay, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt ile görüştü.

Güneş Motel'de Kalmadık İddiası

Ahmet Karaarslan, Ecevit ile görüşmelerin Çınar Otel ve Kalyon Otel'de de yapıldığını belirterek, "Bu ne bir alma ne de satmaydı. Ecevit'le yaptığımız görüşmede istifa eden milletvekilleri bağımsız kalacağı ve AP ile CHP'nin bir araya getirilmeye çalışılacağı konusunda anlaştık, ancak Demirel buna yanaşmadı. İddia edildiği gibi Güneş Motel'de kalmadık. Sadece lokantasında bir toplantı yaptık. CHP'yi desteklemekle Milliyetçi Cephe hükûmeti döneminde hazırlanan askeri darbeyi iki yıl ertelemiş olduk. Satın alınmış olsaydık istifa edemezdik," demiştir.

Hükûmetin Düşmesi ve 11'ler Olayı

AP'den ayrılan vekillerin gensoruyu desteklemesi sonucu, 41. Türkiye Hükûmeti düştü. Cemalettin İnkaya bu gensoru görüşmelerinde oy vermediği için, 12 vekil sayısı 11'e düştü ve olay, 11'ler Olayı olarak anıldı. Ecevit, Oğuz Atalay'ın bakanlık teklifini reddetmesi sonrası geri kalan eski AP'li 10 vekile bakanlık vererek 42. Türkiye Hükûmeti'ni kurdu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.