Yaz aylarında taze sebzelerle ilgili uzmanlar uyardı!

Sabri Ülker Vakfı Beslenme ve Bilimsel İletişim Yöneticisi Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun'un uyarısıyla, yaz aylarında taze sebze ve meyve tüketirken temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
06 Haziran 2024 18:42
GÜNCELLEME
06 Haziran 2024 18:54
Yaz aylarında taze sebzelerle ilgili uzmanlar uyardı!
AK
Afife Kaya Editör

Sabri Ülker Vakfı Beslenme ve Bilimsel İletişim Yöneticisi Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü vesilesiyle önemli uyarılarda bulundu.

Coşkun, yaz aylarında artan taze sebze ve meyve çeşitliliği ile birlikte, temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle yaz sıcaklıklarının, besin kaynaklı zehirlenmeler için zemin oluşturduğunu belirten Coşkun, bu konuda alınacak tedbirlerin hayati önem taşıdığını söyledi.

420 Bin Kişi Güvenli Olmayan Gıdalar Nedeniyle Hayatını Kaybediyor

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya genelinde her yıl 125 bini 5 yaş altı olmak üzere 420 bin kişi, güvenli olmayan gıdalar nedeniyle hayatını kaybediyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde güvensiz gıdaların etkisi, her yıl yaklaşık 95 milyar dolar üretkenlik kaybına yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda güvenliği ve hastalıkların önlenmesi amacıyla her yıl 7 Haziran’ı Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutluyor. Bu yılki slogan “Gıda Güvenliği: Beklenmedik Durumlar İçin Hazırlık Yap” olarak belirlendi.

Taze Sebze ve Meyvelere Dikkat

Sabri Ülker Vakfı’ndan Özge Dinç Coşkun, gıda zincirinin her aşamasında gıda güvenliğinin kritik önem taşıdığına dikkat çekti. Coşkun, yaz aylarında artan taze meyve ve sebze çeşitliliğinin, besin kaynaklı zehirlenmelere zemin hazırladığını belirterek, bakteriler, virüsler, parazitler veya kimyasal maddelerin bozulmuş gıda ve suyla vücuda girebileceğini vurguladı.

Coşkun, organik tarımın da dikkatle ele alınması gerektiğini belirtti: "Organik gübre, sulama suyu, depolama ve taşıma kapları, araçların yüzeylerindeki mikroorganizmalar ve ürünleri alan kişilerin ellerindeki mikroplar besin zehirlenmelerine yol açabiliyor."

Basit Tedbirlerle Güvenliği Sağlamak Mümkün

Gıda güvenliğinin basit tedbirlerle sağlanabileceğini belirten Coşkun, tüketicilere şu önerilerde bulundu:

  • Alışveriş: Taze ve iyi durumda olan meyve ve sebzeleri seçin. Kötü kokulu, hasar görmüş veya küflü besinleri almayın. Paket içindeki sebzelerde sıvı birikimi varsa bu ürünleri almayın.
  • Saklama: Ürünleri eve getirir getirmez temiz ve soğuk bir buzdolabına yerleştirin. Et, yumurta, süt ve balık gibi çabuk bozulabilecek ürünleri açıkta bırakmayın. Elma ve havuç gibi bazı meyve ve sebzeler uzun süre saklanabilir, ancak çoğu ürünün birkaç gün içinde tüketilmesi gerektiğini unutmayın.
  • Hazırlık: Yemeden önce meyve ve sebzeleri bol ve temiz akan suda yıkayın. Dış yaprakları veya kabukları soyun. Sert yüzeyli meyve ve sebzeler için sebze fırçası kullanın. Küçük ve hassas meyveleri kevgir kullanarak yıkayın. Çapraz bulaşmayı önlemek için, çiğ ürünleri doğradığınız tahta ve bıçağı diğer besinler için kullanmadan önce iyice yıkayın.
  • Saklama: Hazırlanan meyve salatalarını ve kesilmiş ürünleri buzdolabında saklayın. 4 saatten fazla buzdolabı dışında bekleyen ürünleri tüketmeyin.
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.