Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) yaklaşık 5 yıl sonra ilk faiz indirimi

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentilerini karşıladı ve yaklaşık beş yıl sonra ilk kez faiz indirimine gitti.ECB, üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
06 Haziran 2024 17:40
GÜNCELLEME
06 Haziran 2024 18:01
Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) yaklaşık 5 yıl sonra ilk faiz indirimi
EK
Ersin Küçükbarak Editör


ECB'nin para politikası kararlarına ilişkin yapılan açıklamada, Bankanın refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerinin sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50’ye indirildiği bildirildi. Bu indirim, refinansman ve marjinal fonlama faizleri için Mart 2016'dan, mevduat faizi için ise Eylül 2019'dan bu yana ilk düşüşü temsil ediyor.

Eylül 2019'da ECB mevduat faizini yüzde eksi 0,5 ile rekor düşük seviyeye çekmişti. Bu adım, Bankanın ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) önce faiz indirimine gitmesi bakımından dikkat çekici oldu.

ABD ile Getiri Farkı Arttı

ECB, İsveç ve İsviçre'nin faiz indirimleri ve Kanada Merkez Bankası'nın dünkü çeyrek puanlık faiz indirimi sonrası adım attı. Bu karar, ABD ile getiri farkını artırdı. Fed'in enflasyon endişeleri nedeniyle yakın vadede politika faizlerini yüzde 5,25-5,5 aralığında tutması bekleniyor.

ECB, Ekim 2022’de yüzde 10,6 ile zirveye ulaşan yıllık enflasyonun Mayıs ayında yüzde 2,6’ya düşmesine yanıt olarak bu indirimi gerçekleştirdi. Orta vadede yüzde 2'lik enflasyon hedefleyen ECB, bu hedefin uzak olmadığını belirtti.

Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme vurgusu

ECB'nin faiz kararı metninde, Eylül 2023'teki toplantıdan beri enflasyonun 2,5 puandan fazla düştüğü ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme görüldüğü ifade edildi. Açıklamada, ECB'nin uyguladığı para politikasının finansman koşullarını kısıtlayıcı tuttuğu ve talebi azaltarak enflasyonu düşürmeye katkıda bulunduğu vurgulandı. Ayrıca, enflasyonun gelecek yıl da yüzde 2’lik hedefin üzerinde seyredeceği kaydedildi.

Emlak Piyasası Rahatlayacak

Faiz indiriminin, borçlanma maliyetlerini düşürerek yatırım ve tüketimi teşvik etmesi bekleniyor. Avro Bölgesi'nde yüksek faiz oranları talebi sınırlayarak fiyatları baskılarken, bölge ekonomisi geçen yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde yüzde 0,1 küçülerek teknik resesyona girmişti. Yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 0,3 büyüme kaydedilerek teknik resesyondan çıkılmıştı.

Faiz indiriminin aynı zamanda zor durumdaki Euro Bölgesi emlak sektörü için de bir rahatlama getirmesi bekleniyor. Pay senedi piyasaları da faiz oranlarındaki düşüş beklentisiyle rekor seviyelere ulaşmıştı.

"Veriler hızlı bir faiz indirimi döngüsünü desteklemeyebilir"

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, ECB’nin beklendiği üzere faiz oranlarını 25 baz puan düşürerek mevduat faizini yüzde 3,75'e çektiğini belirterek, "ECB, Fed'den önce harekete geçerek dikkat çekiyor. Ücret artışı ve enflasyondaki son artış faiz indirimi için güçlü argümanlar olabilir, ancak ECB'nin açıklaması gelecekteki para politikası hakkında ipucu vermiyor." dedi.

Fitch Ratings Ekonomi Birimi Kıdemli Direktörü Charles Seville ise ECB'nin enflasyon tahminlerini yükselttiğine dikkat çekerek, "Veriler hızlı bir faiz indirimi döngüsünü desteklemeyebilir, ancak faizleri kısıtlayıcı seviyelerde tutarken düşürmek için hala yer var." yorumunda bulundu.

ECB'nin bu faiz indirimi kararı, Avro Bölgesi ekonomisinin canlanması ve enflasyonun kontrol altına alınması için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.