Küresel piyasalar ABD'nin tarım dışı istihdam verisini bekliyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl faiz indirimine başlayacağı beklentisi güçlenirken, belirsizlikler devam ediyor. Bugün piyasaların gözü, ABD'de açıklanacak istihdam raporuna çevrilmiş durumda.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
07 Haziran 2024 09:16
GÜNCELLEME
07 Haziran 2024 09:32
Küresel piyasalar ABD'nin tarım dışı istihdam verisini bekliyor
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Dünyanın önde gelen merkez bankaları, yüksek enflasyonla mücadele için izledikleri sıkı para politikalarından kademeli olarak vazgeçmeye başladı. Kanada'dan sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) da beş yıl sonra ilk kez faiz indirimi kararı aldı.

Para piyasalarında, Fed'in bu yıl faiz indirimine başlayacağına dair beklentiler artarken, bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin bankanın gelecekteki politika yönelimini etkilemesi bekleniyor.

Dün ABD'de açıklanan verilere göre, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 1 Haziran ile biten haftada 8 bin artarak 229 bine çıktı ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ülkede tarım dışı iş gücü verimliliği ise 2024'ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 artış göstererek beklentilerin altında kaldı. Birim emek maliyeti de ocak-mart döneminde yüzde 4'lük artış kaydetti.

Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdamı da mayıs ayında 152 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin altında kaldı. Analistler, bu verilerin istihdam piyasasında bir soğuma sinyali olduğunu belirterek, tarım dışı istihdam verisinin de beklentilerin altında kalması durumunda Fed'in eylül ayında faiz indirimine başlama olasılığının artabileceğini ifade ediyor.

FED'in faiz indirimi ihtimali

Ayrıca, ABD'nin dış ticaret açığı nisanda yüzde 8,7 artışla 74,6 milyar dolara yükselerek Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu gelişmelerle birlikte, para piyasalarında Fed'in eylülde faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 81, kasımda ise yüzde 83 olarak fiyatlanıyor. Aralık ayında ikinci bir faiz indirimi olasılığı ise yüzde 90 olarak öngörülüyor.

Öte yandan, piyasa değeri ilk kez 3 trilyon doları aşan ve Apple'ı geçerek dünyanın en değerli ikinci şirketi konumuna yükselen Nvidia'nın hisseleri dün yüzde 1'den fazla değer kaybetti ve piyasa değeri 2,977 trilyon dolara indi. Apple ise 2,982 trilyon dolarlık piyasa değeriyle yeniden dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu.

2021'de GameStop hisselerinde yaşanan dalgalanmada adı geçen "Roaring Kitty" sosyal medya hesabının arkasındaki Keith Gill, yaklaşık dört yıl aradan sonra ilk canlı yayınını yapmayı planladığını duyurdu. Bu gelişme öncesinde GameStop hisseleri yüzde 47'nin üzerinde değer kazandı.

Ayrıca, hisse senedi alım satım platformu Robinhood, Lüksemburg merkezli kripto para borsası Bitstamp'ı yaklaşık 200 milyon dolar nakit karşılığında satın alacağını açıkladı.

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvili faizi yüzde 4,27'ye gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesini test etti. Dolar endeksi 104,1 seviyesinde yatay bir seyir izlerken, altının ons fiyatı 2 bin 376 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise 79,9 dolardan işlem görerek yükseliş eğilimini sürdürüyor.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,09 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,02 gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,20 arttı. ABD'de endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün pozitif bir seyir hakimken, bugün gözler Euro Bölgesi'nde büyüme verilerine çevrildi. ECB dün piyasa beklentilerine uygun olarak beş yıl sonra ilk faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü. ECB Başkanı Christine Lagarde, faiz indirimlerinin hızının verilere bağlı olacağını belirtti.

Avrupa'da dün açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) nisanda aylık yüzde 1 gerilerken, perakende satışlar yüzde 0,5 düştü. Analistler, Almanya'da sanayi üretimi ve Euro Bölgesi'nde büyüme verilerinin yatırımcıların odağında olduğunu belirtiyor.

Asya piyasalarında ise Güney Kore hariç genel olarak negatif bir seyir öne çıkarken, Çin'in dış ticaret fazlası beklentileri aştı. Japonya'da hane halkı harcamaları ise beklentilerin altında kaldı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) üyesi Toyoaki Nakamura, tahvil alımlarını azaltma konusunda verilere bakacaklarını ifade etti.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,69 azalarak 10.279,69 puandan kapandı. Dolar/TL kuru ise dalgalı bir seyir izleyerek 32,2980 seviyesinde işlem görüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 94,1 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre ise Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları yaklaşık 37 milyar lira azaldı.

BIST 100 endeksinde 10.200 ve 10.100 puan destek,10.400 ve 10.500 seviyeleri ise direnç konumunda değerlendiriliyor.     

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

09.00 Almanya, nisan ayı sanayi üretimi

09.00 Almanya, nisan ayı dış ticaret dengesi

12.00 Euro Bölgesi, 1.çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH)

15.30 ABD, mayıs ayı tarım dışı istihdam

15.30 ABD, mayıs ayı işsizlik oranı

17.00 ABD, nisan ayı toptan eşya stokları

17.30 Türkiye, mayıs ayı hazine nakit dengesi

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.