Brent pertrol ne kadar?

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 79,92 dolardan işlem görüyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
07 Haziran 2024 10:13
GÜNCELLEME
07 Haziran 2024 10:29
Brent pertrol ne kadar?
AA
Kaynak AA

Brent petrolün varil fiyatı, dün 80,08 dolara kadar yükselmesine rağmen  günü 79,87 dolar seviyesinde kapatmıştı. Bugün saat 09.18 itibarıyla  kapanışa göre yüzde 0,06 artan  brent petrolün varil fiyatı, 79,92 dolara ulaştı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 75,66 dolardan satıldı.

Petrol fiyatlarındaki bu hafif yükselişin arkasında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) güçlü talep öngörüsü ve Orta Doğu'daki gerilimlerin petrol arzına yönelik endişeleri artırması yer alıyor.

OPEC Genel Sekreteri Heysem el-Gays, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada, küresel petrol talebinin bu yıl günlük 2,2 milyon varil artmasını beklediklerini belirtti. Gays, “2024'ün ilk çeyreğinde günlük 2,3 milyon varil artış yaşandı ve genellikle ilk çeyrekler talebin en düşük olduğu dönemlerdir." şeklinde konuştu.

Bu öngörüler, artan talebin, OPEC+ grubunun üretim kesintileriyle azalacak arzla karşılanamayacağı endişelerini artırarak petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekledi. Grup, 2 Haziran’da yaptığı toplantıda, yıl sonunda sona ermesi planlanan günlük 2,2 milyon varillik ek gönüllü kesintilerini Eylül 2024’e kadar uzatacağını açıkladı.

Ayrıca, Orta Doğu'da süregelen çatışmaların petrol arzını olumsuz etkileyebileceği endişesi de fiyatları yükseltmeye devam ediyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), perşembe günü yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin Kızıldeniz üzerinden fırlatılan sekiz Husi insansız hava aracını (İHA) başarılı bir şekilde imha ettiğini belirtti.

Dünyanın en sık kullanılan deniz yollarından biri olan Kızıldeniz’deki bu karışıklıklar, arz kesintisi yaşanabileceği endişelerini artırarak petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketine katkı sağladı.

Brent petrolde  80,50 ile 81,14 dolar aralığı teknik olarak direnç, 78,80 ile 77,74 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.