AYM'nin iptal kararına Bakan Tunç'tan açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları sonrası “Atamalara ilişkin yetki tartışması söz konusu değil” açıklaması yaptı. Tunç, Cumhurbaşkanının anayasadan kaynaklanan üst kademe yöneticilerini atama yetkisi bulunduğunu belirterek ” TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir AYM kararıdır” değerlendirmesinde bulundu.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
07 Haziran 2024 13:50
GÜNCELLEME
07 Haziran 2024 14:10
AYM'nin iptal kararına Bakan Tunç'tan açıklama
EK
Ersin Küçükbarak Editör


Anayasa Mahkemesi, 703 sayılı KHK'de yer alan rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin düzenlemeyi, Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, buna ilişkin açıklamasında, Cumhurbaşkanı'nın üst kademe yöneticilerini atama yetkisinin Anayasa'dan kaynaklandığını vurguladı.

Atamalara ilişkin yetki tartışmasının söz konusu olmadığının altını çizen Tunç, parlamenter sistemde rektör atama yetkisinin kanunla düzenlendiğini hatırlattı.

Bakan Tunç, “ Parlamenter sistemde kanunla düzenlendiği için sonrasında da KHK ile çakışan durumların 12 aylık süre içerisinde TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir AYM kararıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tunç'un açıklamaları şöyle:

"Cumhurbaşkanımızın resminin indirilmesi birliğimize yönelik saldırıdır"

Adalet Bakanı Tunç, Tatvan Belediye Başkanı ve Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına ilişkin  de şu açıklamayı yaptı:


“İçişleri Bakanlığı'nın görevden alma yetkisi var”


Serdar Sertçelik'in iadesi

Ayhan Bora Kaplan Davasının tanığı ve sanığı olan Serdar Sertçelik’in iade süreciyle ilgili Tunç şunları söyledi:

“İade sürecini başlattık. Geçici tutuklama kararı verilmiştir. O süre içinde iade yargılaması gerçekleşecek ve o yargılama sürecinde de Türkiye'ye iadesi edileceğini umuyoruz.”

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.