TCMB'den önemli 'ihracat' kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat gelirleri ve döviz kazandırıcı hizmetler için bankalara satılan kısmın TCMB'ye satış yükümlülüğü oranını yüzde 40'tan yüzde 30'a düşürme kararı aldı. Bu karar, TCMB'nin ekonomideki normalleşme süreci kapsamında alınan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Önceki uygulamada ihracat gelirlerinin yüzde 40'ı rezervlere katılıyordu, ancak bu değişiklikle birlikte bu oran yüzde 30'a düşürüldü.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
07 Haziran 2024 22:47
GÜNCELLEME
07 Haziran 2024 22:50
TCMB'den önemli 'ihracat' kararı
AK
Afife Kaya Editör

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat gelirleri ve döviz kazandırıcı hizmetlerden alınan pay oranlarını düşürme kararı aldı. İki yıl önce başlatılan uygulamadan vazgeçen Merkez Bankası, ihracatçıların elde ettiği döviz gelirlerinin bankalara satılan kısmının TCMB'ye satış yükümlülüğü oranlarını yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdi.

Bu değişiklik, TCMB'nin ekonomideki normalleşme adımları kapsamında gerçekleşti. İhracat Genelgesi ve Görünmeyen İşlemler Genelgesi'nin güncellenmesiyle duyurulan karar, 10 Haziran itibarıyla yürürlüğe girecek.

Önceki uygulamada, TCMB, ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40'ını rezervlere katıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte, bu oran yüzde 30'a indirilmiş oldu. TCMB Başkanı Fatih Karahan, bu kararın ekonomideki güncel koşullar ve rezervlerin durumuna bağlı olarak yeniden değerlendirilebileceğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.