Cumhurbaşkanı Erdoğan: İhracat yapmayan bir ilimiz kalmadı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları ödül törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “150 Bin ihracatçımızın her birine Türk Malı ibareli ürünleri dünyanın dört bir yanına taşıdığı için teşekkür ediyorum” dedi.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
08 Haziran 2024 15:21
GÜNCELLEME
08 Haziran 2024 15:58
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İhracat yapmayan bir ilimiz kalmadı
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 31. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları ödül töreni, bugün Ankara'da büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı etkinlikte, Türkiye'nin ihracat rakamları ve ekonomik başarıları değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin ihracattaki başarılarını vurgulayarak, "150 Bin ihracatçımızın her birine Türk Malı ibareli ürünleri dünyanın dört bir yanına taşıdığı için teşekkür ediyorum" dedi. Ayrıca, ihracat rakamları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, eleştirilere cevap vererek, "Klavye ekonomistleri bunları görmüyor olabilir. Fildişi kulelerde ahkam kesenler bunları anlamıyor olabilir" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarına göre, Türkiye'nin dış ticaretindeki başarı hikayesi net bir şekilde ortaya kondu. Mayıs ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatın 260,1 milyar dolar olarak gerçekleştiği ve bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artış gösterdiği ifade edildi. Ayrıca, mayıs ayında kaydedilen 24,1 milyar dolarlık ihracatın, tarihin en yüksek mayıs ayı ihracat değeri olduğu belirtildi.

İthalattaki düşüş eğiliminin de devam ettiği vurgulanan açıklamalarda, mayıs ayında yıllık bazda ithalatın yüzde 10,3 oranında gerilediği ve dış ticaret açığının yüzde 47,8 düşüş gösterdiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin hizmet ihracatında da önemli bir artış yaşandığını belirterek, yılın ilk üç ayında hizmet ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış gösterdiğini ifade etti.

TİM Genel Kurulu ve ödül töreninde Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşması için alınan önlemlere de değinildi. Erdoğan, ihracatçılara yönelik döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdiklerini duyurarak, bu düzenlemenin pazartesi gününden itibaren geçerli olacağını belirtti.

Türkiye'nin dış ticaretteki başarısının sadece rakamlarla değil, aynı zamanda yapılan anlaşmalar, katılım sağlanan forumlar, fuarlar ve etkinliklerle de desteklendiği ifade edildi. Bu başarıda, Türkiye'nin ihracatçıları, sanayicileri, yerli ve yabancı yatırımcıları ile güçlü bir iş birliğinin rol oynadığı vurgulandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.