Oppenheimer Filminin Konusu Nedir?

Oppenheimer filmi YKS'nin ilk ayağı olan TYT'de çıkan soru sonrası gündem oldu. Pek çok kişi Oppenheimer filminin konusunu araştırıyor. Christopher Nolan'ın yazıp yönettiği 2023 yapımı "Oppenheimer", epik bir biyografik gerilim filmidir. Kai Bird ve Martin J. Sherwin'in 2005 yılında yazdığı "American Prometheus" kitabından uyarlanan bu film, Manhattan Projesi'nde ilk nükleer silahın geliştirilmesinde büyük rol oynayan Amerikalı teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatmaktadır.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
08 Haziran 2024 19:55
GÜNCELLEME
08 Haziran 2024 20:10
Oppenheimer Filminin Konusu Nedir?
EK
Ersin Küçükbarak Editör

"Oppenheimer" filminin başrolünde Cillian Murphy yer alırken, Emily Blunt, Matt Damon ve Robert Downey Jr. gibi ünlü isimler de kadroda dikkat çekti. Emily Blunt, Oppenheimer'ın eşi Katherine "Kitty" Oppenheimer'ı, Matt Damon askerî sorumlu Leslie Groves'u ve Robert Downey Jr. ise Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu'nun kıdemli üyesi Lewis Strauss'u canlandırdı. Yardımcı oyunculukları Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey Affleck, Rami Malek ve Kenneth Branagh gibi isimler üstlendi.

Oppenheimer Filmi Projesi ve Çekimleri

Film projesi ilk olarak Eylül 2021'de Universal Pictures tarafından duyuruldu, Cillian Murphy ise Ekim ayında başrolde yer almak üzere seçildi. Ana kadrodaki diğer oyuncular ise Kasım 2021 ile Nisan 2022 arasında kadroya katıldı. Ön prodüksiyon Ocak 2022'de başlamış ve çekimler Şubat'tan Mayıs'a kadar sürdü. "Oppenheimer" filminde, tarihte ilk kez IMAX siyah-beyaz film fotoğrafçılığı bölümleri de dahil olmak üzere IMAX 65 mm ve 65 mm geniş biçim film kombinasyonu kullanıldı. Nolan, önceki çalışmalarında olduğu gibi kapsamlı pratik efektler kullanmış ve olabildiğince az bilgisayar tabanlı görüntüye yer verdi.

Oppenheimer Ne Zaman Vizyona Girdi? Gişe Başarısı Nedir?

"Oppenheimer", ilk kez 11 Temmuz 2023'te Paris'teki Le Grand Rex'te gösterilmiş ve 21 Temmuz 2023'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta sinemalarda vizyona girdi. Greta Gerwig'in "Barbie" filmiyle aynı anda yayınlanması, sosyal medyada "Barbenheimer" olayına yol açarak izleyicileri iki filmi birden izlemeye teşvik etti. Film, ilk üç haftasında 559 milyon dolar gişe hasılatı elde ederken tüm zamanların en iyi gişe hasılatı yapan II. Dünya Savaşı filmi oldu. Yapım, özellikle oyuncu kadrosu, senaryosu ve görselliğiyle eleştirmenlerden övgü aldı.

Oppenheimer Filmi ne anlatıyor?

1926 yılında, 22 yaşındaki doktora öğrencisi J. Robert Oppenheimer, Cambridge'deki Cavendish Laboratuvarı'nda deneysel fizikçi Patrick Blackett'ın yanında çalışırken endişe ve ev özlemiyle boğuşmaktadır. Oppenheimer, Blackett'a sinirlenerek ona zehirli bir elma bırakır ama daha sonra geri alır. Ziyarete gelen bilim insanı Niels Bohr, Oppenheimer'a Göttingen'de teorik fizik okumasını önerir.

Oppenheimer, Göttingen'de doktorasını tamamlar ve bilim adamı arkadaşı Isidor Isaac Rabi ile tanışır. Amerika Birleşik Devletleri'nde kuantum fiziği araştırmalarını genişletmek isteyen Oppenheimer, Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde ders vermeye başlar. Biyolog ve eski bir komünist olan Katherine "Kitty" Puening ile evlenir ve daha sonra intihar eden sorunlu bir ABD Komünist Partisi üyesi olan Jean Tatlock ile aralıklı bir ilişki yaşar.

Manhattan Projesi ve Atom Bombası

Aralık 1938'de nükleer fisyon keşfedilir ve Oppenheimer bunun silah hâline getirilebileceğini fark eder. 1942 yılında, II. Dünya Savaşı sırasında, ABD Ordusu'ndan Albay Leslie Groves, Oppenheimer'ı atom bombası geliştirmek üzere Manhattan Projesi'ne liderlik etmesi için işe alır. Los Alamos, New Mexico'da Rabi ve Edward Teller'ın da dâhil olduğu bir bilimsel ekip kurar ve Chicago Üniversitesi'nde Enrico Fermi, Leo Szilard ve David L. Hill ile iş birliği yapar.

1945'te, Trinity testi başarılı olur ve Başkan Harry S. Truman, Hiroşima ve Nagazaki'nin bombalanması emrini vererek Japonya'yı teslim olmaya zorlar. Kamuoyunda övgüyle karşılanmasına rağmen Oppenheimer, kitlesel yıkım ve ölümlerden rahatsız olur ve daha fazla nükleer silah geliştirilmesinin yasaklanması çağrısında bulunur.

Oppenheimer'ın Siyasi Mücadelesi

Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu (AEC) danışmanı olan Oppenheimer, nükleer silahların yayılmasına karşı tutumu nedeniyle tartışmalara yol açar. AEC Başkanı Lewis Strauss, Oppenheimer'a karşı kişisel bir düşmanlık besler ve 1954 yılında Oppenheimer'ın Q izniyle ilgili olarak gizli bir duruşma düzenler. Duruşma sonunda, Oppenheimer'ın yetkisi iptal edilerek kamuoyundaki imajı zedelenir.

1963 yılında, Başkan Lyndon B. Johnson, Oppenheimer'a Enrico Fermi Ödülü vererek onu siyasi olarak rehabilite eder. Ancak, Oppenheimer'ın dünyayı yok edecek bir zincirleme reaksiyon başlattığına dair kasvetli inancı devam eder.

"Oppenheimer" filmi, J. Robert Oppenheimer'ın hayatını ve Manhattan Projesi'nin tarihsel sürecini etkileyici bir şekilde ele alarak izleyicilere sunmaktadır. Tarihi ve bilimsel detaylarla zenginleştirilmiş bu yapım, sinemaseverler için kaçırılmaması gereken bir deneyim sunmaktadır.

2024 Oscar Ödül Törenine Oppenheimer Damga Vurdu

Oppenheimer, 2024 Oscar Ödül Töreni’nde En İyi Film dahil 7 dalda ödül kazandı. 

Filmin yönetmeni Christopher Nolan En İyi Yönetmen ödülünü aldı. Oppenheimer'de başrol oynayan Cillian Murphy En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü de Oppenheimer’daki rolüyle Robert Downey Jr.'a gitti.

 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.