Küresel piyasalarda gözler Fed ve BoJ'da

Küresel piyasalarda haftaya olumsuz bir başlangıç yapıldı. ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşmasının ardından hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin sonuçları da yatırımcıların tedirginliğini artırdı. Bu hafta, yatırımcıların odağında ABD Merkez Bankası (Fed) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararları bulunuyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
10 Haziran 2024 09:14
GÜNCELLEME
10 Haziran 2024 09:36
Küresel piyasalarda gözler Fed ve BoJ'da
AA
Kaynak AA

Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin sona erdiği beklentileri artarken, ABD ekonomisine ilişkin karışık veriler ve Avrupa’da aşırı sağ partilerin yükselişi, piyasalarda risk iştahını azalttı.

Cuma günü ABD'de açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdamın mayısta 182 bin kişi artması beklenirken, bu rakam 272 bin kişi olarak gerçekleşti. Ancak, işsizlik oranı yüzde 3,9'dan yüzde 4'e yükseldi ve Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Fed'in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazançlar ise yüzde 0,4 artarak 34,91 dolara ulaştı.

İşsizlik oranının artmasına rağmen tarım dışı istihdam verisinin güçlü gelmesi, Fed'in bu yıl sadece bir kez faiz indirimi yapacağı beklentilerini güçlendirdi. Çarşamba günü yapılacak Fed toplantısında faizlerin sabit tutulması bekleniyor. Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamaların ve politika metninin piyasalara yön vereceğini belirtti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in eylülde faiz indirimine gitme ihtimalinin yüzde 83'ten yüzde 51'e düştüğünü, kasım ayı için ise bu oranın yüzde 81'den yüzde 77'ye gerilediğini gösteriyor.

Bu hafta, Fed'in faiz kararı dışında yoğun veri gündemi de yatırımcıların odağında olacak. Cuma günü BoJ'un faiz kararı yakından takip edilecek.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, cuma günü 15 baz puan artarak yüzde 4,44 seviyesine çıkarken, şu anda yüzde 4,45 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi, geçen haftanın son işlem gününde yüzde 0,8 artışla 104,9 seviyesinden kapanırken, bugün de yükselişini sürdürerek yüzde 0,3 artışla 105,3 seviyesinde.

Altının ons fiyatı, cuma gününü yüzde 3,5 azalışla 2 bin 294 dolardan tamamladı. Analistler, Fed'in faiz indirimine beklenenden daha geç başlayacağına dair endişelerin artması ve Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) altın alımını durdurmasıyla altın fiyatlarındaki düşüşün hızlandığını belirtiyor. Altının ons fiyatı, haftaya önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 2 bin 295 dolardan başladı.

Cuma günü Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,5 değer kaybederek 79,4 dolara düşerken, şu dakikalarda yüzde 0,5 artışla 79,7 dolardan işlem görüyor.

Öte yandan, 2021'de GameStop hisselerinde yaşanan dalgalanmada adı geçen "Roaring Kitty" sosyal medya hesabının arkasındaki isim olan Keith Gill, yaklaşık dört yıl aradan sonra YouTube'da ilk canlı yayınını yaptı. Gill'in canlı yayını 600 binden fazla kişi tarafından izlendi. GameStop hisseleri, cuma günü açıklanan finansal sonuçlarında ilk çeyrek satışlarında yüzde 29 düşüş bildirilmesinin ardından yüzde 20 kayıpla güne başlamış ve günü yüzde 40'a yakın düşüşle tamamlamıştı.

New York borsasında cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 0,23, S&P 500 endeksi yüzde 0,11 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,22 azaldı. ABD'de endeks vadeli kontratları yeni haftaya da negatif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında da geçen haftanın son işlem gününde negatif bir seyir hakim oldu. AP seçimlerinde aşırı sağ partilerin yükselişi dikkat çekti. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 31,50 oranla ilk sırayı alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans yüzde 15,2 ile ikinci oldu. Macron, seçim sonuçlarının Avrupa’yı savunan partiler için iyi olmadığını kabul ederek, 30 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurdu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, seçim sonuçlarının merkezdeki gruplara daha büyük sorumluluk yüklediğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), üç temel politika faizini 25’er baz puan indirirken, ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin tahminleri aşması, Fed'in faiz indirimine beklenenden geç gideceğine dair endişeleri artırdı ve bu da Avro'nun dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Cuma günü yüzde 0,8 gerileyerek 1,0800 seviyesinden kapanan avro/dolar paritesi, yeni haftaya yüzde 0,5 azalışla 1,0750 seviyesinden başladı.

Geçen haftanın son işlem gününde İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,48, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,51 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,50 azaldı. Avrupa'da endeks vadeli kontratları yeni haftaya da negatif bir seyirle başladı.

Asya piyasalarında haftanın ilk işlem gününde yön arayışı öne çıktı. Japonya ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde beklenenden daha az daraldı. Japonya'da GSYH birinci çeyrekte yıllık yüzde 1,8 ve çeyreklik yüzde 0,5 küçüldü. Analistler, BoJ’un faizi sabit bırakma ihtimalinin yüksek olduğunu ve banka Başkanı Kazuo Ueda'nın açıklamalarının piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtti.

Cuma günü yüzde 0,7 artışla 156,77 seviyesinden kapanan dolar/yen paritesi, bugün yüzde 0,2 artışla 157,11 seviyesinden işlem görüyor. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 yükselirken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 azaldı. Çin ve Hong Kong piyasaları ise tatil nedeniyle kapalı.

Yurt içinde ise cuma günü satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,37 azalışla 10.138,97 puandan kapandı. Bugün ödemeler dengesi, sanayi üretimi ve işsizlik oranı verileri yatırımcıların odağında olacak.

Dolar/TL, geçen haftanın son işlem gününde yüzde 0,4 artışla 32,3532’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasada 32,3970 seviyesinden işlem görüyor. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, nisan ayında cari işlemler hesabının 6 milyar 132,4 milyon dolar açık verdiğini tahmin etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ni somut bir projeyle destekleyeceklerini ve Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceklerini açıkladı. Bu proje ile kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlanması hedefleniyor.

BIST 100 endeksinde 10.100 ve 10.000 puan destek,10.200 ve 10.300 seviyeleri ise direnç konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye, nisan ayı sanayi üretimi, ödemeler dengesi, işsizlik oranı

11.30 Euro Bölgesi, haziran ayı sentix yatırımcı güven endeksi


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.