Küresel piyasalar Fed öncesi temkinli seyrediyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yarın alınacak para politikası kararları ve ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesinde dikkatli bir seyir izliyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Haziran 2024 09:17
GÜNCELLEME
11 Haziran 2024 09:35
Küresel piyasalar Fed öncesi temkinli seyrediyor
AA
Kaynak AA

Dünyadaki büyük merkez bankalarının enflasyonla mücadelede sona yaklaştığına dair beklentiler artarken, ABD'de yayımlanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisi hakkında çelişkili sinyaller vermesi fiyatlamaları zorlaştırıyor.

New York Fed'in dün yayımladığı Tüketici Beklentileri Anketi sonuçlarına göre, ABD'de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi mayısta yüzde 3,2'ye gerileyerek 0,1 puan azaldı. Analistler, Fed'in bu hafta ve gelecek ayki para politikası toplantılarında faiz oranını sabit tutmasının beklendiğini belirtiyor. Yarınki toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar ve bankanın yayımlayacağı "nokta grafiği" olası faiz indirimlerinin zamanlaması ve boyutu hakkında ipuçları sağlayabilir.

Yarın açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve perşembe günü açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri de Fed'in gelecekteki para politikası hakkında sinyaller verebilir. Para piyasalarında yapılan fiyatlamalarda, Fed'in eylülde ilk faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 55, kasımda ise yüzde 83 seviyesinde bulunuyor.

Nvidia, hisse sahipliğini daha erişilebilir hale getirmek amacıyla hisse bölünmesine gitmesiyle birlikte hisseleri yüzde 1'e yakın değer kazandı. Apple ise yeni yazılım güncellemeleri ve yapay zeka hamlelerini duyurmasının ardından yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti. Tesla, SpaceX ve X gibi şirketlerin sahibi Elon Musk, işletim sistemini OpenAI ile entegre ederse Apple cihazlarını şirketlerinde yasaklayacağını belirtti.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, 3 baz puan artarak yüzde 4,47 seviyesine yükseldi ve şu sıralarda yüzde 4,45 seviyesinde seyrediyor. Dolar endeksi de dün yüzde 0,2 artışla 105,2 seviyesinden günü tamamladı ve şu an 105,1 seviyesinde bulunuyor. Altının ons fiyatı dün yüzde 0,7 değer kazancıyla 2.311 dolardan kapandı ve bugün yüzde 0,3 azalarak 2.303 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 3,2 artışla 81,9 dolara yükseldi ancak şu sıralarda yüzde 0,7 düşüşle 81,3 dolardan işlem görüyor.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,35, S&P 500 endeksi yüzde 0,26 artarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,18 yükseldi. Avrupa borsalarında ise dün negatif bir seyir hakimdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı partilerin yükselişi sonrası ülkenin 30 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında erken seçime gideceğini açıkladı. Bu gelişme Fransa'da ve Avrupa'da siyasi belirsizlik yaratarak yatırımcıları endişelendirdi. Bu durum özellikle Fransız bankalarının hisse fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

Japonya'da ise BoJ'un faiz kararının ardından yapacağı açıklamalar ve toplantı metniyle ilgili belirsizlikler devam ediyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,6 geriledi.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,39 azalışla 9.997,91 puandan kapandı. Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 32,3756 seviyesinden işlem görerek bugüne 32,3660 seviyesinde başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Tüketim ağırlıklı değil, daha çok üretim, ihracat, yatırım ağırlıklı bir büyüme kompozisyonuyla yolumuza devam ediyoruz" diyerek, borsa kazançları üzerinden vergi alınmayacağını belirtti.

BIST 100 endeksinde 9.900 ve 9.800 puan destek, 10.100 ve 10.200 seviyeleri ise direnç konumunda  değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye, nisan ayı perakende satışlar

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.