BMGK’nın hamlesi Arap dünyasını memnun etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in Gazze'de ateşkes sağlanması için harekete geçmesi Arap dünyasını memnun etti.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
11 Haziran 2024 18:33
GÜNCELLEME
11 Haziran 2024 18:42
BMGK’nın hamlesi Arap dünyasını memnun etti
AK
Afife Kaya Editör

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan İsrail’in Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasına yönelik karar, Arap dünyasında büyük bir memnuniyetle karşılandı. Birçok Arap ülkesi, kararın önemine ve uluslararası barışa katkısına vurgu yaptı.

Suudi Arabistan: "Kararı Memnuniyetle Karşılıyoruz"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, BMGK kararından duyulan memnuniyet dile getirildi. Açıklamada, uzun süredir devam eden İsrail saldırılarının sona erdirilmesi için krizdeki tüm tarafların kararlılığının önemine vurgu yapıldı. Suudi Arabistan’ın sürdürülebilir bir ateşkes sağlanması ve Filistin sorununun uluslararası kararlara uygun olarak çözülmesi yönündeki tüm uluslararası çabalara tam destek verdiği belirtildi.

Kuveyt: "Önemli ve Gerekli Bir Adım"

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, BMGK kararının kabul edilmesini İsrail’in sistematik saldırılarını durdurmaya yönelik önemli ve gerekli bir adım olarak nitelendirdi. Kuveyt, uluslararası topluma, BMGK kararının uygulanmasını sağlamak için sorumluluklarını üstlenme çağrısı yaptı.

Umman: "Karar Memnuniyetle Karşılandı"

Umman Dışişleri Bakanlığı, BMGK kararının memnuniyetle karşılandığını belirtti. Açıklamada, tüm taraflara kararın gecikmeden uygulanmasına yönelik ciddi adımlar atma çağrısı yapıldı.

Mısır: "İsrail Yükümlülüklerine Uymalı"

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise taraflara kararı mümkün olan en kısa sürede uygulama yönünde ciddi adımlar atma çağrısı yinelendi. İsrail’in uluslararası hukuk hükümleri uyarınca yükümlülüklerine uyması gerektiği hatırlatılarak, Gazze Şeridi’ne karşı yürüttüğü saldırıların ve yıkımın bir an önce durdurulması gerektiği ifade edildi.

Körfez İşbirliği Konseyi: "Bölgenin İstikrarına Katkı Sağlayacak"

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi de yaptığı yazılı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin karar tasarısını kabul etmesini memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı. Budeyvi, kararın Gazze Şeridi’ndeki krizin durdurulmasına ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunacağını belirtti ve bunun bölgenin istikrarına katkı sağlayacağını ifade etti. KİK olarak, Filistinli kardeşlerinin güvenliğini ve barışını güvence altına alacak şekilde krizi durdurmaya yönelik tüm bölgesel ve uluslararası çabaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Arap Birliği: "Karar Geç Alındı"

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da yaptığı açıklamada, BMGK kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Ebu Gayt, İsrail saldırılarının derhal durdurulması gerektiğini vurgulayarak, BMGK’nin bu kararı almakta geciktiğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.