Irkçılık karşıtı gösteri Paris'i karıştırdı

Ankara Masası
|
03 Haziran 2020, Çarşamba - 09:29
Irkçılık karşıtı gösteri Paris'i karıştırdı

Fransa'da polis şiddetinin protesto edildiği gösteri olaylı sona erdi

Fransa'da 2016 yılında polis aracında ölen siyahi Adama Traore için Paris Adliye binasında görülen dava sırasında gösteri düzenlendi. Yüzlerce kişi, polis şiddetine tepki gösterirken, bir grup ise çevredeki çöp tenekelerini ateşe verdi. Polis ile göstericiler arasında çatışma çıktı.

Paris Valiliği'nin gösteri yasağına rağmen "Adama İçin Adalet Kolektifi" çağrısıyla Adalet Sarayı'nda toplanan eylemciler, polis şiddetini protesto etti.

Irkçılık karşıtı gösteriye 19 bin kişi katıldı

Adama Traore'nin ablası Assa Traore, gösteride yaptığı konuşmada, "Bugünkü mücadelemiz sadece Traore ailesinin değil, aynı zamanda sizin de mücadeleniz. Bugün (ABD'de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi) George Floyd için mücadele ettiğimiz zaman Adama Traore için de mücadele ediyoruz." dedi.

Polis kaynaklarına göre gösteriye aralarında sarı yeleklilerin de yer aldığı 19 bin kişi katıldı. Gerginlik yaşanması üzerine polis, göztericilere biber gazıyla müdahale etti. 

24 yaşındaki siyahi Adama Traore Paris'te polis aracında yaşamını yitirmişti

Adama Traore'nin ailesinin talebi üzerine adli tıpta yapılan inceleme sonucunda açıklanan raporda, siyahi gencin, polisin müdahalesiyle boğularak öldüğü belirtildi.

Traore, 19 Temmuz 2016'da, kimlik kontrolü sırasında yaşanan gerilim sonrası karakola götürülmek üzere bindirildiği polis aracında hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından yapılan ilk açıklamalarda, Adama'nın rahatsızlandığı ve ilk yardım ekibine teslim edildiği belirtilmişti. Daha sonra ise Traore'nin, doktor müdahale etmeden önce, polis aracında hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı.

Traore'nin ölümü sonrası soruşturma açılmamıştı

Olaya karışan kolluk kuvvetleriyle ilgili herhangi bir soruşturma açılmazken yargı sürecinden de sonuç çıkmadı.

Traore'nin ölümü sonrası çok sayıda protesto gösterileri düzenlenmiş, Traore'nin kardeşleri ve aile fertlerinden birçoğu gözaltına alınmıştı. Savcının Traore'nin polis şiddetiyle değil, enfeksiyon nedeniyle kalp krizi geçirerek ölmüş olabileceği şeklindeki açıklaması üzerine de banliyölerde isyan başlamıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/21859/irkcilik-karsiti-gosteri-parisi-karistirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.