Başkentte toplu taşıma araçlarında normalleşme süreci

Ankara Masası
|
03 Haziran 2020, Çarşamba - 18:03
Başkentte toplu taşıma araçlarında normalleşme süreci

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında normalleşme sürecine geçilmesiyle Ankara’da toplu taşıma araçlarında ayakta ve oturan yolcu kapasite oranları yeniden düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle, şehir içi toplu taşıma araçları ve personel servislerine araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki talimatı yürürlükten kaldırıldığını duyurmuştu.

Bakanlık ayrıca, metro, metrobüs ve tramvay gibi farklı özelliği veya niteliği olan toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alınıp alınmayacağı, güvenli mesafe kurallarına uyma koşuluyla hangi oranda ayakta yolcu alınabileceği ise il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarının kararı doğrultusunda belirleneceğini bildirmişti.

Bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, normalleşme sürecinde Ankara Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararı doğrultusunda toplu taşıma araçlarında uygulanacak yolcu kapasite oranlarını yeniden belirledi.

EGO otobüslerinde ayakta yolcuda yüzde 30, Raylı Sistemlerde ise yüzde 50 kuralı getirilirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi rekreasyon alanları ve parklarda geçici süreyle durdurduğu ücretsiz Wİ-Fİ hizmetini de yeniden başlattı.

Otobüslerde ayakta yüzde 30, raylı sistemlerde yüzde 50 kuralı

Şehir içi ulaşımda yolcu sınırlaması belirli kurallar kapsamında kaldırılarak, yolcu sayısında artışa gidildi.

Son düzenleme ile sosyal mesafe yapıştırmaları kaldırılırken, maskesiz toplu taşıma araçlarına binilmemesi ve otobüslerde karşılıklı koltuklarda çapraz oturma düzeninin devam ettirilmesi kararlaştırıldı. EGO otobüslerinde ayakta alınacak yolcu sayısı da araç kapasitesinin yüzde 30’u oranında olmak üzere şu şekilde değiştirildi:

99 model solo araçlar 31 oturan, 21 ayakta toplam 52 kişi,
99 model körüklü araçlar 44 oturan, 33 ayakta toplam 77 kişi,
2007-2008 model solo araçlar 30 oturan, 12 ayakta toplam 42 kişi,
2010-2011 model solo araçlar 32 oturan, 12 ayakta toplam 44 kişi,
2012-2013 model körüklü araçlar ise 28 oturan, 35 ayakta toplam 63 kişi

Metro ve ANKARAY’da ise karşılıklı koltuk bulunmadığı için tüm koltuklarda normal oturma düzenine geçilirken, ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 50’si kadar da ayakta yolcu taşınacak.

Parklarda ücretsiz internet hizmeti yeniden başladı

Korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında sosyal mesafenin korunması ve toplum sağlığı için rekreasyon alanları ve parklarda kablosuz internet hizmetini geçici olarak durduran Ankara Büyükşehir Belediyesi, normalleşme süreciyle birlikte kent genelindeki 23 parkta 70 gün aradan sonra ücretsiz Wİ-Fİ hizmetini yeniden başlattı.

Başkent’te ücretsiz kablosuz internet hizmeti; “Keçiören Evcil Hayvanlar Parkı, Güven Park, Gökçek Parkı, Nevbahçe Parkı, Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi Çevresi, Cemre Parkı, Hacı Bayram Veli Cami Çevresi, Botanik Parkı, Seğmenler Parkı, Ali Dinçer Parkı, Demetevler Parkı, Çankaya Kurtuluş Parkı, Dikmen Vadisi 1. Etap, Dikmen Vadisi 2.Etap, 50. Yıl Parkı, Öveçler Vadisi Rekreasyon Alanı, Esertepe Rekreasyon Alanı, Gençlik Parkı, Kuzey Yıldızı Parkı, Göksu Parkı, Mogan Gölü Rekreasyon Alanı, Altınpark veHarikalar Diyarı”nda yeniden açıldı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/22294/baskentte-toplu-tasima-araclarinda-normallesme-sureci
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.