Avrupalı ırkçı geçmişiyle yüzleşiyor

Ankara Masası
|
09 Haziran 2020, Salı - 23:25
Avrupalı ırkçı geçmişiyle yüzleşiyor

Belçika'da sömürgeci Kral 2. Leopold'un yakılan heykeli kaldırıldı

Belçika'nın Anvers kentinde sömürgeci Kral 2. Leopold'un geçtiğimiz hafta düzenlenen protestolar sırasında ateşe verilen heykeli kaldırıldı.

Sömürgeci eski Kral 2. Leopold'un Ekeren bölgesinde yer alan heykeli, temizlik ve restorasyon çalışması gerekçesiyle bulunduğu yerden alındı. Heykelin Middelheim Müzesi'nin deposuna götürüldüğü bildirildi. Anvers kentinde bulunan Kral 2. Leopold heykeli, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ırkçılık protestolarda kırmızıya boyanarak tahrip edilmişti. Heykelin kaldırılması için imza kampanyası başlatılmıştı.

Heykelin geri getirilmesi beklenmiyor
Anvers Belediye Başkanı Bart De Wever'in sözcüsü Johan Vermant, heykelin yeni meydan düzenlenmesi çerçevesinde zaten kaldırılacağını belirterek geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen protestolarda ciddi şekilde tahrip edilmesi sonucu bu işlemin hızlandırıldığını açıkladı. Sözcü Vermant, restorasyonun ardından heykelin büyük ihtimalle meydana geri getirilmeyeceğini kaydetti.

Kongo'da katliamlar yapmıştı
1865'ten 1909'a kadar Belçika Kralı olarak görev yapan Kral 2. Leopold, 44 yıl tahtta kaldı. Belçika'nın en uzun süre tahtta kalan kralı, tarihin en büyük toplu katliamlarından biriyle biliniyor. Şu an Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve bin 800'lü yıllarda Belçika'nın sömürgesi olan Kongo'da gerçekleştirilen katliamlarda açlık, hastalık ve katliam nedeniyle nüfusta ciddi düşüş yaşanmıştı.

Londra'da köle taciri Robert Milligan'ın heykeli kaldırıldı

İngiltere'de bir başka köle taciri Robert Milligan'ın Londra'daki heykeli de görevliler tarafından kaldırıldı.
1895'te yapılan ve Londra Docklands Müzesi'nin dışında bulunan heykel, uzun süredir tartışma konusuydu.
1746'da doğan Milligan, servetini sadece köle ticaretinden değil, aynı zamanda Jamaika'da 500'den fazla kölenin çalıştırıldığı 2 şeker plantasyonundan da elde etmişti. Geçtiğimiz hafta Bristol kentinde de 17. yüzyıl köle taciri Edward Colston'un heykeli yıkılarak nehre atılmıştı.

https://youtu.be/GWv3ArXniDk
http://www.ankaramasasi.com/haber/25485/avrupali-irkci-gecmisiyle-yuzlesiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.