Grip aşısı kimlere yapılacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, grip aşısının kimlere yapılacağını açıkladı.
Ankara Masası
|
23 Ekim 2020, Cuma - 20:17
Grip aşısı kimlere yapılacak?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, grip aşının kimlere yapılacağını açıkladı.

Listeyi Bilim Kurulu'nun hazırladığını belirten Koca, öncelikli grupları şöyle sıraladı;
-26 haftadan sonra olan gebelere,
-65 yaş üstü kronik hastası olanlara
-5 yaş altı kronik hastası olanlara
-65 yaş arası 2 kronik hastalığı olan kişilere
-Risk grubunda olan sağlık çalışanlarına 



"Grip aşısını riskli olan kişilere yapmak gerekiyor"

Bakan Koca, grip aşısıyla ilgili şunları söyledi;
2021'in grip aşısını şimdiden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yılki siparişi de geçen yıl etmiştik. Pandemiyle grip aşısının önemi daha da arttı. Bu dönemde herkese yapılması gerektiği kanaati yayılıyor, böyle bir durum söz konusu değil. 1 milyon 350 bin grip aşısını tedarik ettik, 400 binin eczanelerimize verdik. Önümüzdeki iki üç hafta içinde devamını göndereceğiz. Bunun dışında biz grip aşılarını daha da artırmak için yoğun gayret içindeyiz, 2,4 milyona çıktığını söyleyebilirim geçen yıla göre. Bunu 3 milyonun üzerine çıkarma noktasında gayret içindeyiz. Bu durumda arzının çok olmadığı ama talebin fazla olduğu bu dönemde grip aşısını riskli olan kişilere yapmak gerekiyor. Bununla ilgili Bilim Kurulumuz çalışma yaptı ve kimlere öncelikli yapılması gerektiğini belirledi. Özellikle riskli gebelere, doğumdan sonraki 2 hafta içinde olanlara, 65 yaş üzerindeki bir kronik hastalığı olanlara... 5 yaş altı kronik hastalığı olan çocuklara, 5-65 yaş arası 2 kronik hastalığı olan kişilere ve özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımıza ve organ nakli olan kişiler olmak üzere... İlk planda bunun dağıtımını hedefleyerek planladık. Peyderpey gelen aşıyı bu çerçevede dağıtmış olacağız. Vatandaşımız riskli olmadığını görüp yaptırmayacak mıyım diye düşünmemeli. Bu çerçevede dağıtıyoruz. Sağlık çalışanlarına halk sağlığı üzerinden yapılacak. Devamında bizim özellikle artışını hedeflediğmiğimiz daha fazla tedarik için yoğun gayret gösterdiğmiiz aşıyı genişletmeyi düşünüyoruz. Telaşlanmayalım, aşının gelişiyle birlikte dediğim çerçevede yaygın şekilde yapılacak. Bugün riksli görünmeye kişiler kademelendirmeyle riskli grupta girebilir. Bir sorun yok ve geçen yıla göre 2 kat fazla aşı tedarik ediliyor.

Birden fazla aşı devreye girecektir

Yerli aşıyla ilgili, 16 çalışma mevcut. Hepsi aynı tip değil. Mart ya da Nisan ayı gibi FAZ3 çalışması bir noktaya gelmiş olur, aralık ocak şubat gibi yurt dışından gelen aşıları vatandaşımız için uygun bulursak uygularız. Birden fazla aşı devreye girecektir. 

"Belirgin bir artış olmazsa bu durumda diğer sınıflar da açılabilir"

Yüz yüze eğitimde şu ana kadar ciddi bir salgına sebep olacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Okula gitmeyen çocukların yaş grubuyla, devam edenlerin yaş grubunu kıyasladığımızda, okula gidenlerin, gitmeyenlere göre yüzde 3-4 oranında düşük olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki haftalarda benzer şekilde devam eder mi bilmiyoruz. Kademeli geçiş planladık biliyorsunuz... 2'sinden itibaren 5 ve 9. sınıflar da başlayacak. Belirgin bir artış olmazsa bu durumda diğer sınıflar da açılabilir. Son 2 hafta olan artışı görüyoruz. Batı illerinde başta İstanbul'da daha belirgin. 2-3 haftaki seyre göre bir değerlendirme yapacağız.

http://www.ankaramasasi.com/haber/282983/grip-asisi-kimlere-yapilacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.