Kurum: "147 milyar TL deprem vergisi toplandı, 8 katı harcandı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugüne kadar deprem vergisi olarak 147 milyar lira toplandığını, ancak bunun 8 kat fazlası 1,2 katrilyon liranın depremle mücadele amacıyla harcandığını söyledi.
Büşra Bayrak
|
15 Kasım 2020, Pazar - 08:22
Kurum: "147 milyar TL deprem vergisi toplandı, 8 katı harcandı"

Murat Kurum, Habertürk'te Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programının konuğu oldu.

Bakan Kurum, depreme yönelik hazırlıklar, deprem yönetmelikleri, imar barışı, kentsel gibi konularda açıklamalarda bulundu ve Altaylı’nın sorularını cevapladı.

"(Deprem Vergisi) 147 milyar lira toplandı"

Fatih Altaylı'nın DASK'ta (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) ne kadar para toplandığına dair sorusuna "Bildiğim kadarıyla 147 milyar lira" yanıtını veren Kurum, bu paraların nerelere harcandığı sorusuna da açıklık getirdi.

Deprem vergileri nereye harcandı?

Geçmiş dönemlerde Ekonomiden sorumluk Bakan olan Mehmet Şimşek'in "Vergi özel diye bir ayrım olmuyor, hepsi bir kasaya girmiyor. Doğrudur siz o zaman 35 milyar TL para toplanmıştı o da yaklaşık 27-28 milyar dolar para ediyor. Gördüğünüz bütün hizmetler yollar şunlar bunlar duble yollar, sosyal yardımlar, aklınıza ne geliyorsa onların içinde bir yerdedir bu vergiler " sözlerini  ve vatandaşların "deprem vergilerinin depreme harcanmadığına" yönelik eleştirilerini hatırlatan Altaylı, “kaç para toplandı ve nereye harcandı?” sorusunu yöneltti.

"Deprem vergilerinin 8 kat fazlası harcandı"

"Bildiğim kadarıyla bugüne kadar 147 milyar deprem vergisi var. Bunun tam 8 kat fazlası 1.2 katrilyon lira bu deprem vergisi süreci ile birlikte para harcanmış.” Diyen Kurum şöyle devam etti.

“ Nerelere harcanmış? Bir kere Türkiye'mizdeki kamu hastaneleri, okullarımız, valilik binalarımız, kaymakamlık binalarımız, bunlara ilişkin sosyal konut, kentsel dönüşüme ilişkin verilecek destekler. Sırf 60 milyar lira biz kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmişiz. TOKİ ile sosyal konut olarak sağlam, can güvenliği teminat altına alınmıyor mu? 180 milyar lira bugüne kadar o işe para harcamışız.

81 ilde yenileme çalışması yapılıyor

Bunun dışında bütün 81 ilimizde yapılması gereken sosyal donatı ihtiyaçlar. Altyapı projeleri, köprünün güçlendirilmesi de var, yol yapımı da var, afet toplanma alanı da var, buna ilişkin okulların yenilenmesi de var, kamu okullarını depreme karşı yeniliyoruz. Bütün kamu kurumlarının binalarının envanterini çıkarıyoruz. Bütün tespitler yapıldı, ağır hasarlı, riskli gördükleri binaların yıkımları dahi gerçekleştirildi. Biz tekli eğitime geçerken altyapımızı güçlendirecek, okullarımızı yenileyecek, hastanelerimizin deprem riskini gözeterek yapılanma süreci var.

Kamu binaları yenileniyor

Şehir hastaneleri ayrı konu, onlar zaten kamu bütçesinden harcanmıyor. Aklınıza kamu binaları anlamında ne anlama geliyorsa tamamını yeniliyoruz."

"Kentsel dönüşümle alakalı 60 milyar lira"

Kentsel dönüşümle alakalı 60 milyar lira bakanlık, TOKİ'ye kaynak aktarmış. 15 milyar sadece taşınmaya vermişiz. Deprem vergilerinin kat be kat fazlen son haberde var bunun videosu kesebilirseası harcanmaktadır."

http://www.ankaramasasi.com/haber/366010/kurum-147-milyar-tl-deprem-vergisi-toplandi-8-kati-harcandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.