"Salgın sonrası dünya için hazırlanıyoruz"

Ankara Masası
|
08 Nisan 2020, Çarşamba - 17:38
"Salgın sonrası dünya için hazırlanıyoruz"

İletişim Başkanlığı, Koronavirüsle mücadeledeki son gelişmeleri ele alan “Covid-19 Tecrübeleri ve Salgına Karşı Mücadelede Uluslararası İş Birliği” başlıklı bir video konferans düzenledi. Konferansta konuşan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Salgınla mücadelemizi virüs henüz topraklarımıza ulaşmadan önce nasıl planladıysak, salgından sonrası için de bugünden hazırlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanlığı tarafından “Covid-19 Tecrübeleri ve Salgına Karşı Mücadelede Uluslararası İş Birliği” başlıklı bir video konferans düzenlendi. Türkçe ve İngilizce Youtube kanallarından canlı olarak yayınlanan video konferansın açılış konuşmasını İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun yaptı.

Altun, "Salgınla mücadelemizi virüs henüz topraklarımıza ulaşmadan önce, tüm senaryoları ayrı ayrı çalışarak planladık. Salgından sonra nasıl bir dünya kurulacağı ve nasıl dönüşümler geçireceği konusuna da bugünden hazırlanıyoruz" dedi.

VAKALARA İLİŞKİN SON BİLGİLER PAYLAŞILDI

"Covid-19 Tecrübeleri ve Salgına Karşı Mücadelede Uluslararası İş Birliği" başlıklı konferansta Türkiye'deki vaka sayılarının son durumu paylaşıldı.

Buna göre;

Bugüne kadar Koronavirüs enfeksiyonuyla uyumlu semptomlar gösteren toplam 222 bin 868 kişiye test yapıldı. Bunların 34 bin 109’unda virüs tespit edildi. Bin 600'e yakın iyileşen vaka var.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇAĞ ATLADI

2002-2020 dönemine bakıldığında Türkiye’nin sağlık sisteminin çağ atladığını vurgulayan Altun, “18 yıllık dönemde hastane sayımız, bin 156’dan bin 518’e yükseldi. Önümüzdeki dönemde karantina için kullanabileceğimiz tek kişilik oda sayısı 18 bin 934’ten 91 bin 949’a ulaşmıştır. Aynı süre zarfında yatak sayımız 164 bin 471’den 239 bin 46’ya çıktı. Yoğun bakım yatak sayısında ise 2 bin 214’ten toplam 65 bin 455’e bir yükseliş yaşanmıştır. Bir başka deyişle yoğun bakım yatak sayımız yaklaşık 33 katına çıkmıştır. 2002 yılından itibaren sağlık sistemimize yapılan yatırımlarla sağlık personeli sayımızın da ihtiyaç duyulan seviyeye taşındığını görüyoruz. Buna göre 2002’de 91 bin 949 olan doktor sayımız 161 bin 279’a, 2002’de 72 bin 393 olan hemşire sayımız ise 198 bin 517’ye ulaşmıştır" dedi.

SALGIN SONRASI İÇİN HAZIRLANIYORUZ

İletişim Başkanı Altun, dünyanın tarihî bir eşikten geçtiğini belirterek, “Salgınla mücadelemizi virüs henüz topraklarımıza ulaşmadan önce tüm senaryoları ayrı ayrı çalışarak planladık. Salgından sonra nasıl bir dünya kurulacağı ve uluslararası sistemin nasıl dönüşümler geçireceği konusuna da bugünden hazırlanıyoruz. Koronavirüs sonrası dönemde rekabet ve çatışma mı, yoksa iş birliği ve dayanışma mı ağırlık kazanacak. Türkiye gibi dünyaya; siyasî ekonomik ve kültürel entegrasyonunu tamamlamış, bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne her fırsatta katkı sunan ülkeleri yakından ilgilendirmektedir. Aynı şekilde tek kutuplu uluslararası düzenin sürdürülebilir olup olmadığı tartışmaya açılacak. Bununla birlikte açık ve kurallara dayalı ticaret rejiminin ayakta tutulup tutulamayacağı gibi sorular cevap bekleyecek…” açıklamasını yaptı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/4335/salgin-sonrasi-dunya-icin-hazirlaniyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.