Türkiye Çiftçiler Birliği Münür Ballı: "Bu kadar hobi bahçeleri yapılana kadar neredeydiniz?"

Türkiye Çiftçiler Birliği Başkanı Münür Ballı, tarım arazilerinin hobi bahçeleri olarak satılmasının önüne geçmek için çıkarılan Torba Yasa hakkında konuştu. Yasa çerçevesinde hobi bahçesi sahiplerine ceza kesildiğini savunan Ballı, “Hani köye dönüş projeleriniz vardı? Tarımın büyümesi için hobi bahçelerinin önünü kesmeye çalışan kurumlar olarak ne yaptınız?” dedi.
Zeliha Demirci
|
15 Aralık 2020, Salı - 18:52
Türkiye Çiftçiler Birliği Münür Ballı: "Bu kadar hobi bahçeleri yapılana kadar neredeydiniz?"

Tarım arazilerinin, hobi bahçeleri adı altında bölünüp satılmasının önüne geçebilmek için ekim ayında meclisten geçen Torba Yasa hakkında Ankara Masası’na konuşan Türkiye Çiftçiler Birliği Başkanı Münür Ballı, “Hobi bahçeleri özellikle son 7 ayda Türkiye'nin gündemine oturmuş durumda. Milyonlarca insanı huzursuz ve mutsuz etmekte. Hobi bahçelerinin gayesi bu ülkede çevre kirliliği yaratmak, kaçak yapı yaparak devlete karşı gelmek değil. İnsanlar sadece nefes almak için mutlu olabildikleri bir alan arıyorlardı. Yöneticilerin en büyük iddialarından biri şu: hobi bahçeleri tarım arazilerini katlediyor. Madem katlediyorsa bu hobi bahçeleri yaklaşık 5-6 yıldır belki daha uzun zamandan beri olan, yapılmaya devam eden ve insanların huzurlarını buldukları alanlar. Siz bu süreçte insanlar bu kadar hobi bahçelerini yapana kadar neredeydiniz?  Madem çevre ve görüntü kirliliğiydi bugüne kadar niye müdahale etmediniz? İnsanlar pandeminin de etkisiyle birlikte bunaldılar ve kendilerine nefes alacak bir alan aradılar. Bunun çaresi olarak da Hobi bahçelerini buldular.” ifadelerini kullandı.

"Şimdiye kadar neden sesiniz çıkmadı?"

Hobi bahçesi sahiplerinin, orta seviyede insanların olduğunu ve kazandıkları paradan artırarak kendilerine ferahlayacakları bir alan oluşturduklarını söyleyen Ballı şöyle konuştu: “Bu insanlar buraları alırken, üzerine kendi çaplarına göre evler yaparken sesiniz çıkmadı. Şimdi dediniz ki gelin bakalım köşeye sıkıştınız ya yıkacaksınız ya da tarım arazisine dönüştüreceksiniz. Bir taraftan inanılmaz cezalar yazıyorsun. Şimdi bu insanların günahı ne? Bu insanlar devlete vergisini ödeyen, milleti için üreten insanlar.”

“Tarım arazisi üreticilerine ne sağladınız?”

Hobi bahçelerinin tarıma verdiği faydaları konuşan Münür Ballı, “Birçok köyde hobi bahçeleri var şu anda. Bazı köylerde 100 tane, bazı köylerde 500 tane vardır. 500 tane hobi bahçesi olan bir köyde bunun için kullanılan tarım alanı 250 dönüm. Bir köyün en kötü tarım arazisi de 20 bin dönümden başlar. Şimdi 20 bin dönüm tarım arazisinin içerisinde 250 dönüm arazi olsa ne olur olmasa ne olur? O köye hobi bahçelerinin yapılmadığını düşünelim. 20 bin dönüm tarım arazisi üreticilerine siz ne sağladınız? Tarımın büyümesi, gelişmesi ve desteklenmesi için hobi bahçelerinin önünü kesmeye çalışan, ceza yazdırmaya çalışan kurumlar olarak ne yaptınız?” şeklinde konuştu.

“Hobi bahçesi sahipleri köylere ekonomik girdi sağlıyor”

Ballı konuşmasına şöyle devam etti: “500 tane aile her hafta sonu köylere girip çıkıyor. Bazıları sürekli kalıyor. Bu insanlar buranın etinden, sütünden, bakkalından, sucusundan, gübrecisinden her kesiminden alışveriş yapıyor. Köylüye ekonomik girdi sağlıyorlar. Köyde bir hareketliliğin olmasına sebep oluyorlar. O köyde arazilerin değerlerinin yükselmesine vesile oluyorlar.”

Hani köye dönüş projeniz vardı? Hani insanlar köye dönmeli, tarım büyümeli, hayvancılık büyümeli diyordunuz?

İnsanların kafasındaki soru işaretlerinin yok edilmesi gerektiğiniz altını çizen Ballı, “Bir taraftan üretim diyorsunuz, tarım yapılacak diyorsunuz. Bu insanlar burada domates, biber, yumurta ve ekmek gibi tükettikleri gıdaları kendileri üretiyor. Hani köye dönüş projeniz vardı? Hani insanlar köye dönmeli, tarım büyümeli, hayvancılık büyümeli diyordunuz? Şimdi bu insanların milyon dolarları yok ki gidip hayvan çiftlikleri kursunlar. Ya da akrabaları yok ki IPARD’tan hibe alsınlar. Bu insanların sizin zengin ettiğiniz insanlar gibi 1 milyona arsa alıp, 2 milyona da ev yapacak parası yok. Zaten salgınlar, ekonomik sorunlar, dünyada ve ülkemizde yaşanan sıkıntılardan dolayı insanların artık sokakta yüzü gülemez hale geldi. Siz bu insanların önünü açın ki artık huzur bulacakları bir yerleri olsun. Ya da ceza kesecekseniz kesin, yıkacaksan yıkın ama insanların kafasındaki soru işaretini yok edin. Mutluluklarının devamını temin edin ya da insanların evlerini başına yıkın. Her gün bu stresi yaşatmak daha beter. Vicdanınız varsa ve illa gözünüzü buna diktiyseniz herkese ödeyebilecekleri rakamlar çerçevesinde bir ceza kesin. İnsanlar gözlerinin önünü görebilsin.” ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/446084/turkiye-ciftciler-birligi-munur-balli-bu-kadar-hobi-bahceleri-yapilana-kadar-neredeydiniz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (16)

Yorumunuz İletilmiştir.
Serdar Hisar
20 Aralık 2020, 13:42
Biz hobi bahçe sahiplerinin itirazı da tam da bu yönde ama ne yazıkki bu kanunu çıkaranlar dan vakti zamanında neden izin verdiniz sorusunun yanıtını alamıyoruz.yıkacağız demekten başka bir şey söylemiyorlar.
Md
20 Aralık 2020, 14:16
Helal olsun dertlerimize deman olan bir yazı olmuş Yıkım değil çözüm istiyoruz
Ayhan
21 Aralık 2020, 19:39
Bir başkan usulsüzlügü kacak yapılaşmayı övüyor çok ilginç.
Fatma güler
21 Aralık 2020, 21:49
Sağolasın Başkanım tamda bizim dertlerimizin sözcüsü olmuşsunuz soyadınız gibi ağzınızdan bal damlıyor yüreğimi ferahlattınız İzmir menderes belediyesi 28 aralıkta yıkıma geliyoruz diye kağıt yolladılar gerçektende biz garibanların yüreği ağzımızda sesimizi duyurduğunuz için teşekkürler
Nurettin balkaya
22 Aralık 2020, 06:01
Ben de gaziyim bu ülke için ayağımı verdim ben bu toprağa verdiğim parçamı bu toprakta buldum ben zengin değilim zaten öyle de bir isteğim yok ama sadece bu ülke için verdiğim vücüdümdan bir parça için be davada verilmeyen parasını verip aldığım bu bahçemde yaşayıp ölmek istiyorum sizce çok mu şey istiyoruz...
Mstf
22 Aralık 2020, 18:37
Gerçekten doğru tespitlerde bulunmuşsunuz. Teşekkürler
Fred Çakmaktaş @FredCkmkts00
22 Aralık 2020, 18:37
İnsanlar TAŞ DEVRİ'nden beri toprakla uğraşıyor. Şimdi bu engeller niye? #HobiBahceleriYıkılmasın
Cemal
22 Aralık 2020, 18:37
Milyonlarca insan mağdur olacak. Gözden geçirilmeli
Fatma Günay
22 Aralık 2020, 18:50
İnsanların birçok emek harcayarak aldığı bahçelerinde toprağa dokunuyorlar çocuklarını toprakla doğayla tanıştırıyorlar.Çorak toprakları meyve ağaçlarıyla sebzeyle zenginleştiriyorlar.Empati yapıp,yıkıcı değil yapıcı olmalı.Düzenleme tabiki getirilmeli ama şimdiye kadar emek harcayan insanımızın emeği yıkılmamalı..
Volkan Karan
22 Aralık 2020, 18:53
Mutlaka gözden geçirilmeli, milyonlarca insan mağdur olacak.
Aykuttt
22 Aralık 2020, 19:12
Münür bey yasanın bundan sonra geçerli olması için yardımınıza ihtiyacımız var inanın yıkım çözüm değil sizlerdende destek bekliyoruz vergimizi vererek devletimize katkıda bulunmak istiyoruz.lütfen sesimiz olun bizleri yalnız bırakmayın🙏🙏🙏 #HobiBahceleriYıkılmasın
Ersin Göztepe
22 Aralık 2020, 19:17
#HobiBahceleriYıkılmasın ceza ve yıkıma hayır 31 12 2020 öncesine çözüm istiyoruz
İsa Gülyazı
22 Aralık 2020, 20:04
Kaç yıllık birikimlerimizi, emeklerimizi ve çocuklarımızla birlikte bir arada nefes aldığımız bahçelerimize dokunmayın çözüm istiyoruz.
onur a.
22 Aralık 2020, 20:12
Cok yerinde bir tesbit olmus. 4 kasim 2020 yasa oncesini etkilemeli bu yasa.
Isilay sağlam
22 Aralık 2020, 21:48
Hobi bshcelerini luks zannediyorlar biz tarıma katkıda bulunuyoruz sesimizi duyup duyaran Munur beyden Allah razı olsun bahçelerimiz dert oldu lütfen çözüm bulunsun
Tayyar
22 Aralık 2020, 23:07
Çocuklarımıza hayvan ve doğa sevgisi kazandırmak için, İnsanların, kısa süreli de olsa toprakla, doğa ile içiçe olması için, organik ürün yetiştirmek için, Hobi bahçeleri korunmalı, yasal çözüm bulunmalı.