İslam Memiş: Siyasi istikrar hedef alınıyor

Altın ve para politikaları uzmanı İslam Memiş, vatandaşların yüzde 9 büyüme rakamı bile gelse gözlerinin tezgahlardaki fiyatlarda olduğunu söyledi. Fahiş fiyat uygulamalarına değinen Memiş, hem üreticinin hem de tüketicinin zarar ettiğine dikkat çekerek "Burada bir tezgah var. Siyasi istikrar hedef alınıyor" dedi.
Ankara Masası
|
04 Şubat 2021, Perşembe - 17:20
İslam Memiş: Siyasi istikrar hedef alınıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fahiş fiyatlı ürün satışı yapan esnaflara yönelik uyarılarının ardından ülke genelinde  semt pazarları, marketler ve alışveriş merkezlerinde denetimler arttı. Peki fırsatçılar neyi hedefliyor?  Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını yanıtlayan altın ve para politikaları uzmanı İslam Memiş, çarpıcı bir iddiada bulundu. Bir tezgah olduğunu savunan Memiş, "Siyasi istikrar hedef alınıyor" dedi.

Programın başında dolardaki normalleşme sürecinin nedenlerine değinen Memiş, "Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın almış olduğu tedbirler, yeni açıklanacak reformlarla birlikte beklentilerin biraz daha artıyor olması, Merkez Bankası'nın iki kez faiz artırımı yapması, yabancıların girişlerini tekrar Türkiye’ye hızlandırması gibi etkenler normalleşme sürecini doğurdu." dedi.

Dolardaki gevşeme sürecek mi?

"Dolar tam olarak geriledi ya da düştü diyemiyorum ama biraz daha normalleşme sürecine geldi." diyen Memiş, kurdaki gevşemenin devam edebileceğinin sinyalini verdi. Yabancı yatırımcıların beklediği reform açıklamalarının, dolar endeksindeki olası kırılmaların ve Boğaziçi'ndeki gerginliğin bu süreçte etkin olacağını söyleyen Memiş, şu şekilde devam etti: 

Türkiye'yi bekleyen senaryolar

"Şimdi birinci senaryoyu göz önünde bulundurduğumuzda, ekonomik ve hukuksal reformlar açıklanınca ve yabancı yatırımcıların beklentileri gerçekleşirse, dolar kurunun tekrar 7 lira seviyesinin altına sarkma ihtimalini konuşabiliriz. Yani 6,70 belki 6,50 lira seviyelerini konuşabiliriz. İkinci senaryo yani Boğaziçi'ndeki gerginliğin devam etmesi, diş diplomaside görüş ayrılıklarının başlaması halinde bu sefer 7,35, - 7,40 bandına kadar yukarı yönlü hareketlenme görebiliriz. Her iki senaryoyu göz önünde bulundurduğumuz zaman, şu anda tam orta seviyede olduğumuzu yabancı para birimlerinde gözlemliyoruz."

" Çok şey yaparsınız, hiçbir şey yapmamış gibi gelir"

Atılan olumlu adımların sahada hissedilmemesi durumunda geri dönüş noktasında sıkıntı yaşanabileceğini ifade eden Memiş, "Siz destek, teşvik noktasında çabanızı güçlü bir şekilde sürdürebilirsiniz ama bunları aktif olarak sahada uygulayacak bir ekibiniz yoksa, bunu kamuoyuna anlatacak bir ekibiniz yoksa maalesef bir şey ifade etmiyor. Çok şey yaparsınız, hiçbir şey yapmamış gibi gelir. Çünkü pazarlayamıyorsunuz yaptığınızı. Çalışma ve Aile Bakanlığı muhteşem işlere imza atıyor. Ama bu muhteşem işlere sadece Twitter'da bir satır yazıyla görüyoruz. Siyasi tartışmaları ise televizyon kanallarında saatlerce izliyoruz. Bu çok tuhaf bir şey." şeklinde konuştu. 

"Vatandaşın gözü tezgahtaki fiyatlarda"

Vatandaşların yüzde 9 büyüme rakamı bile gelse gözlerinin tezgahlardaki fiyatlarda olduğunu kaydeden Memiş, "Ekonomik mücadeleniz, yapısal reformlarınız, hukuksal reformlarınız, ekonomiye odaklanmanız var ama eğer belli bir sistem varsa, bu sistem mafyalaşmışsa, bu sistem insanların cebine insanların sofrasına uzanıyorsa, yıllardır kangren olmuş bu problemi çözememişseniz burada halk sizin yüzde 6’lık büyümenize bakmaz." ifadelerini kullandı.

"Siyasi istikrar hedef alınıyor"

Son günlerdeki fahiş fiyat uygulamalarına değinen Memiş, hem üreticinin hem de tüketicinin zarar ettiğini savunarak burada bir "tezgah" olduğunu vurguladı. Siyasi istikrarın hedef alındığını iddia eden Memiş, "Çünkü 5 tane süpermarket zinciri, bugün Türkiye'deki siyasi otoriteyi bozacak kadar güce sahip ve yıllardır da bunu gizli gizli, sinsi sinsi yaptıklarına inanıyorum. Bunlar bağımsız bir şekilde rekabet eden süpermarketler olarak görünse de hepsi hikâye. Gizli gizli zam pazarlığı ya da zam anlaşması yapılan bir sistemi konuşuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki hallerde ağalık sisteminin işlediğini dile getiren Memiş, "Gece 1’de. 12'de, Emniyet gitsin hallerde bir denetleme yapsın bakalım. Suçla alakalı bir problem var mı yok mu?" diye sordu.

"Bitcoin için çok hevesli olmamak gerek"

Sözlerinin devamında kripto paralarda piyasa verilerine ve altın fiyatlarına değinen Memiş şu şekilde devam etti: Bitcoin üzerinden konuşalım. 20 bin dolar seviyesine sert bir şekilde düşmedikçe giriş yapmak için çok hevesli olmamak gerekiyor. Alt coinlerde de ciddi bir toparlanma olacak ama o sert düşüşleri mutlaka beklemek gerekiyor. Ben Haziran ayını tahmin ediyorum. 

"Altın 400 lira seviyesinin altına düşebilir"

Dolar kuru sert bir şekilde gerilediği için altının gram fiyatında da sert bir şekilde gerileme görüyoruz. Yani dolar kurunun altın ve emtia fiyatlarının gram bazındaki üzerinde olumlu olumsuz etkilerini konuşuyoruz. Az önce 7 lira seviyesi altına da sarkabilir demiştik. Eğer böyle bir senaryo gerçekleşirse gram altın 400 lira, belki 400 lira seviyesinin altına sarkmasını da görebiliriz. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/570273/islam-memis-siyasi-istikrar-hedef-aliniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.