Avrupa ve Dünya Şampiyonu Milli Karateci Enes Özdemir ile Özel Röportaj

Ankara Masası Kültür-Sanat Özel programımıza Avrupa ve Dünya Şampiyonu Milli Karateci Enes Özdemir konuk oldu. Milli sporcumuz Özdemir başarılarını Ankara Masası’na anlattı.
Zeliha Demirci
|
09 Şubat 2021, Salı - 18:27
Avrupa ve Dünya Şampiyonu Milli Karateci Enes Özdemir ile Özel Röportaj

Ankara'da babasının yönlendirmesiyle 4 yaşında başladığı karate sporunun kata dalında, 18 yaşına kadar birçok madalya kazanarak ülkemizi gururlandıran Kızılcahamamlı Milli Karateci Enes Özdemir, 2009 yılında Türkiye şampiyonluğunu kazandı. Dünya rekoru bulunan ve hedefi olimpiyat şampiyonluğu olan Özdemir, ilk antrenörü Adnan Çelen’in yeteneğini keşfetmesiyle başlayan başarı serüvenini anlattı.  

Keyifli okumalar…

Bize öncelikle kendinden ve başarılarından bahseder misin?

Karate, kata ve kumite olarak ikiye ayrılır. İlk hocam olan Adnan Çelen benim kataya yeteneğim olduğunu keşfedince ben de tekniklerimi kata yönünde geliştirmeye başladım. 2009'da başladı serüvenim, henüz 7 yaşındayken miniklerde Türkiye şampiyonu oldum. Bu beni daha da motive etti. Çünkü ileriye giden bir süreç vardı ve ben ilk adımımı atmış oldum. Bunun ardından Avrupa ve dünya şampiyonluklarım geldi. Bunların kademeleri vardır; minikler, yıldızlar, ümitler, gençler, U21 ve büyükler diye gider. Ben sırasıyla devam ediyorum. Miniklerde Türkiye şampiyonu olduktan sonra yıldızlarda yine Türkiye şampiyonu olup Balkan Şampiyonası’nda yarışmaya hak kazandım ve 2015’te Balkan Şampiyonu oldum. 2016’da da Türkiye Şampiyonası'na katıldım ve şampiyon oldum. Bu arada ümitlere geçtim. 2017 yılının ocak ayında da Bulgaristan Sofya’da yapılacak Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı kazandım.

“Dünya Şampiyonası’nda tarihi bir rekor kırdım”

Aynı yıl Dünya Şampiyonası’nda tarihi bir rekor kırdım. Ümitlerde hem ferdi katada hem de takım katada dünya şampiyonu oldum. Bir maçta iki dünya şampiyonu olarak tarihe geçtim. Daha sonra Avrupa Şampiyonası’nın hazırlık kampı başladı. Ben hem ferdi kata hem de takım katada yarışıyorum. Takım katada şampiyon olduk fakat ben ferdide bir talihsizlik yaşadım, denge bozdum ve bu yüzden 3-2 yenilerek derece yapamadım. 2018 yılında tekrar Türkiye şampiyonu oldum. Yine 2018’de Rusya’da Avrupa Şampiyonası vardı ve ben ferdide ikinci oldum. Finalde İspanyol rakibine yenilmiştim, takımda da yine İspanya’ya yenildik ve üçüncü olduk. 2019 yılında ise haneme iki tane Avrupa şampiyonluğu ekledim ve bu arada tekrar Türkiye şampiyonu olmuştum. Aynı yıl Dünya Şampiyonası’nda ise ikinci oldum. 2020’de iki kez daha Avrupa şampiyonu oldum. Hem ferdi hem takım katada yarıştım bu sırada. Dünya Şampiyonası’nda yenildiğim İtalyan rakibimi de burada turda eledim.

Pandemi dönemi sizin çalışmalarınızı ve müsabakalarınızı nasıl etkiledi?

“Kısıtlamada Ankara’da bazı salonlar bizim için açıldı”

Pandemi bizi gerçekten zor etkiledi. Mart ayında da maça gitmiştik. Premier Lig bizim olimpiyat için puan topladığımız maçlardır. Bizim de Avrupa Şampiyonamız vardı. Bütün müsabakalar durdu, sokağa çıkma yasakları geldi. Maç modunda olan vücudumuz neye uğradığını şaşırdı. Biz de ne yapacağımızı bilemedik. Ama bir yönden de iyi etkiledi. Çünkü eksiklerimiz vardı. Kuvvetlenmemiz gerekiyordu ve teknik hareketlerimizi biraz daha düzeltmemiz gerekiyordu. Bu yönden de çok iyi bir dönem oldu ve dinlenmeye ihtiyacımız vardı. Ayda iki kere maçlara gidiyorduk. Hem ülke değiştirip hem maç yaptığımız için de vücudunuz artık yıpranmıştı.
Biz kısıtlamada hocalarımızla internet bağlantısı üzerinden görüntülü antrenman yaptık. Ankara'da bazı salonlar da bize açılmıştı çünkü olimpiyata hazırlanıyoruz bu yüzden vücudumuzun antrenmandan geri kalmaması gerekiyor. Türkiye Karate Federasyonu da bize minder gönderdi. Evde minder serip antrenman yapabiliyorduk.

Olimpiyatlara katılacak mısınız?

“Yüz ülke içindeki ilk beşte 3 Türk var”

Olimpiyat 2020 yılının ağustos ayındaydı virüs nedeniyle 2021'in ağustos ayına ertelendi. Biz de puan toplayacağız, mayıs ayına kadar puanlama süreci olacak. Bu da 3 tane Premier Lig ve bir tane Avrupa Şampiyonası ile olacak. Burada sıralama tabii ki çok önemli. Olimpiyatta yarışıp yarışmayacağımız belli olacak. Sıralamada şu an takım katada ilk beşin içindeyiz. Beş diyip geçiyoruz ama bu gerçekten çok büyük bir başarı. Birinci Japon sporcu, ikinci İspanyol sporcu, üçüncü Türk Ali Sofuoğlu, dördüncü İtalyan sporcu, beşinci Türk Emre Vefa Göktaş, altıncı da benim. Maç Japonya’da olduğu için o yüzden Japon’u saymıyoruz bu nedenle ilk beşine hepimiz girmiş bulunuyoruz. Olimpik sıralamada yüz tane ülkeden ilk beşin içinde Türk sporcu olması gerçekten büyük başarı.

Senin en büyük hedefin nedir?

“Olimpiyatlarda İstiklal Marşı’nı okutup Türk Bayrağını dalgalandırmadan karateyi bırakmam”

En büyük hedefim, her sporcunun da olduğu gibi Avrupa-Dünya Şampiyonu olmak ve bunun yanında da Olimpiyat şampiyonluğunu kazanıp orada İstiklal Marşımızı okutmak. Avrupa ve Dünya Şampiyonu oldum çok şükür ama bir de Olimpiyat şampiyon olmadan, Türk bayrağımız orada dalgalandırmadan karateyi bırakmayı düşünmüyorum.

http://www.ankaramasasi.com/haber/583078/avrupa-ve-dunya-sampiyonu-milli-karateci-enes-ozdemir-ile-ozel-roportaj
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.