Fehmi Çalmuk, Güney beldesi seçimlerini değerlendirdi

Gazeteci Fehmi Çalmuk, son dönemde iktidara yönelik yıpratma girişimlerine dikkat çekerek Güney beldesi seçim sonuçları için "Çok önemli bazı şeylerin işareti olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Ankara Masası
|
10 Haziran 2021, Perşembe - 11:44
Fehmi Çalmuk, Güney beldesi seçimlerini değerlendirdi

Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney beldesinde geçtiğimiz günlerde seçim heyecanı yaşandı. Belediye başkanlığı yarışında ipi göğüsleyen 1021 oy alan  Erol Karabacak oldu. Büyük Birlik Partisi'nden Süleyman Çağlar için de sandıktan 504 oy çıktı. CHP 29, İYİ Parti 23, Gelecek Partisi 17, Yeniden Refah Partisi 7, SP 4  TKP ise 1 oyda kaldı. Peki muhalefet partilerinin erken seçim çağrıları yaptığı bir dönmede ortaya çıkan bu tablo ne ifade ediyor?

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Gökyıldırım'ın sorularını yanıtlayan gazeteci Fehmi Çalmuk, Güney beldesi seçimleriyle ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

"Türk halkı istikrardan yana tavır koydu"

"Seçim, video tartışmaları arasında kaynadı gitti" diyen Çalmuk, "Erken seçim beklentisinin test edileceği bir seçimdi. Buna hazırlanıyorlardı, bunu öngörüyorlardı. Ama seçim sonuçlarına bakıldığı zaman yüzde 87’lik bir katılım ve yüzde 83’lük bir oranla, Cumhur İttifakı'nı oluşturan iki siyasi parti, AK Parti ve Büyük Birlik Partisi’nin ipi göğüslediği gözüküyor. Seçimlerin bu açıdan değerlendirilmesi lazım." dedi. 

Afyonkarahisar'ın tarıma ve ticarete dayalı bir şehir olduğuna dikkat çeken Çalmuk, pandemi döneminde ekonomik beklentisi olan bu alanlardaki çalışanların seçimle bir cevap verdiğini söyledi. 

Sandıkta AK Parti’nin birinci BBP'nin ikinci çıktığına işaret eden Çalmuk, Cumhur İttifakı'nın karşısında yer alan siyasi partilerin oy oranlarının ise ondalık sayılarda kaldığını belirtti.

Çalmuk, Türk halkının istikrardan yana tavır koyduğunu vurguladı.

"Çok önemli bazı şeylerin işareti olacak"

BBP'nin seçimdeki başarısına değinen Çalmuk, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde yüzde 1 olan, yüzde 2 olan partinin bile, ana gövdede oluşan siyasi parti kadar önemi çok fazla. BBP ne ise, MHP’nin de o olduğu, AK Parti’nin de o olduğu bir seçim bloğuyla karşı karşıyayız. Çünkü yüzde 50+1’ in öngörüldüğü bir nokta. Ana gövdede oluşturulan bu yapı önemli. Yerel seçim olduğu için aday belirlemek de çok önemli. Anadolu coğrafyasında girilen bir seçimde, ekonomik olarak belediyelere inanılmaz desteği olan siyasi partilere rağmen, BBP’nin 504 gibi bir oy almasının önemsenmesi gerektiğini söylüyorum" şeklinde konuştu.

Medyadan, gazetelerden, Amerikan yönetiminden iktidarı yıpratmak için ciddi salvolar geldiğini ifade eden Çalmuk, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in paylaştığı videoları da bunların içinde saydı.

Çalmuk, bu noktadan yola çıkarak seçim sonuçlarının çok önemli bazı şeylerin işareti olacağına inandığını söyledi. 

Erken seçim isteyenlerin bu yöndeki taleplerini eskisi kadar dile getirmediğine işaret eden Çalmuk, "Bir yerel seçim böyle bir algı oluşturabilir mi? Yerel seçimlerde şahıslar öne çıkıyor. Bu konudaki düşünceniz nedir?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Siyaseti yapılan yer Afyon. İç Anadolu ve Ege’nin tam kıyısında. Tarım ve hayvancılığa dayalı. Her gün sirkülasyon var. İletişim araçlarının doğrudan hedef aldığı ve her gün iktidardan yana şikayetin had safhaya ulaştığı bir yerden bahsediyoruz. Adayın faktörü elbette ki yerel yapıda çok fazladır. Zaten bu beldemiz 2012’de belediye hakkını kaybetti. İki tane mahallenin tekrar referandum yoluyla birleşmesiyle belediyelik yer oldu. Ve bu karar şu anlamda çok önemli; eğer vatandaşlar bunu izliyorsa, adayın ötesinde bir parti markasının öne çıktığını, ikinci tarafta da Cumhur İttifakı’nın öne çıktığını göreceklerdir. Yerel aday faktörü çok önemlidir. Demek ki iyi tercih yapmışlar. İyi bir motivasyon sergiledikleri görülüyor. Yüzde 10 gibi oy geçersiz sayılmış. 123 oy zannederim. 100 küsür kişi de seçimlere katılmamış. Böyle bir beldeden seçiyoruz ama 187’lik bir oranla, Cumhur İttifakı’nın  aldığı toplam  oy yüzde 83. Buradan şu söylenebilir; 'Bu bir emsal olmaz, genele teşmil edilmez.' O zaman muhalefetin ya da Millet İttifakı’nın yapacağı iş, gece gündüz oraya karargah kurup, birebir adam markajlayıp seçime gitmekti. Bunu deneseler bile aldıkları oyların  yüksek bir orana gelmediği görülüyor. Burada şunu söyleyebiliriz yüzde 83 Cumhur İttifakı, Millet İttifakı da yüzde 4."

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik "Millet İttifakı'nın adayı Kılıçdaroğlu olur mu?" soruna da yanıt veren  Çalmuk, burada karar vericinin İYİ Parti Genel Başkan Sayın Meral Akşener olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun en büyük zorluğunun sağ oylar olduğunu kaydeden Çalmuk, CHP liderinin geçen hafta Aydın'da  Ahmet Özal ile görüştüğünü hatırlattı.

Solda bir sıkıntı bulunmadığını ancak itirazların sağ partilerden geldiğini savunan Çalmuk, bu noktada Saadet Partisi'nin duruşunun da netlik kazanmadığını ekledi. 


http://www.ankaramasasi.com/haber/828147/fehmi-calmuk-guney-beldesi-secimlerini-degerlendirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.