2020 enflasyon tahmini geriledi

Ankara Masası
|
30 Nisan 2020, Perşembe - 11:18
2020 enflasyon tahmini geriledi

Merkez Bankası Başkanı Uysal: "Enflasyonun 2020 yıl sonunda yüzde 7,4 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı tahmin edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

Uysal, küresel talepteki toparlanmaya bağlı olarak gelecek yıl petrol ve ithalat fiyatları artış hızının daha yüksek olacağını var saydıklarını söyledi.

2020 yılı Ocak enflasyon raporunda yüzde 11 olarak belirledikleri gıda enflasyonu tahminini işlenmemiş gıdadaki son dönem eğilimleri ve turizmde öngörülen yavaşlamayı dikkate alarak yüzde 9.5 şeklinde güncellediklerini belirten Uysal, 2020 ve 2021 enflasyon tahminini açıkladı.

"Enflasyonun 2020 yıl sonunda yüzde 7.4 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 5.4’e gerileyeceği tahmin edilmektedir"

Uysal,“Bu çerçevede enflasyonun 2020 yıl sonunda yüzde 7.4 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 5.4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı tahmin edilmektedir. Enflasyonun yüzde 70 ihtimalle 2020 yılı sonunda orta noktası yüzde 7.4 olmak üzere yüzde 5.5 ile yüzde 9.3 aralığında, 2021 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5.4 olmak üzere yüzde 3.1 ile yüzde 7.7 aralığında gerçekleşeceği öngörülmektedir.” Dedi.

“2020 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.2’den yüzde 7.4’e güncelledik”

Uysal, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar ışığında 2020 yıl sonu enflasyon tahminini de aşağı yönlü güncellediklerini vurguladı.

“Aşağı ve yukarı yönde etki eden unsurların birbirini dengelemesiyle 2021 yıl sonu tahminimizi değiştirmedik.” diyen Uysal 2020 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.2’den yüzde 7.4’e güncellediklerini ifade etti. Murat Uysal şöyle dedi:” Bir önceki rapor dönemine göre çıktı açığında yapılan aşağı yönlü güncelleme enflasyon tahminini 1.2 puan, gıda enflasyonu varsayımındaki düşüş ise tahmini 0.3 puan aşağı çekiyor. Üretim ve satışlarda görülen düşüşe bağlı birim iş gücü maliyet artışlarının yıl sonu enflasyon tahminine etkisini 0.5 puan olarak hesapladık. Bir önceki rapor sonrasında Türk Lirası'nda görülen değer kaybına karşın ham petrol fiyatlarındaki keskin düşüşe bağlı olarak Türk Lirası cinsinden ithalat fiyatlarının yıl sonu enflasyon tahminine katkısının 0.2 puan ile sınırlı kalmasını bekliyoruz. Salgın hastalığa bağlı olarak arz ve talebin küresel ölçekte olumsuz etkilendiği bir dönem yaşıyoruz. Bu süreçte tüm dünyada olağanüstü politika tedbirleri uygulanıyor. Hayata geçirilen parasal ve mali tedbirler salgın süresince farklı kesimler üzerinde oluşacak maliyetleri en aza indirmenin yanı sıra normalleşme döneminde hızlı bir toparlanma sağlanabilmesi açısından kritik önem taşıyor. Son dönemde aldığımız parasal tedbirler ekonominin üretim potansiyelini ve finansal istikrarı destekleyerek bu dönemin en az hasarla atlatılmasını amaçlıyor. Bu çerçevede sistemin artan likidite ihtilacını karşılamaya ve reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamını sağlamaya yönelik zamanlı, hedefe odaklı ve öngörülebilir adımlar attık. Önümüzdeki dönemde de parasal duruşumuzu enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlemeye ve elimizdeki bütün araçları veri odaklı bir yaklaşımla fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda kullanmaya devam edeceğiz.”

Başkan Murat Uysal'ın "Enflasyon Raporu 2020-II"nin Tanıtımına İlişkin Bilgilendirme Toplantısında Yaptığı Sunum (Ankara)

http://www.ankaramasasi.com/haber/8355/2020-enflasyon-tahmini-yuzde-82den-yuzde-74e-indi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.