Türkiye Navtex ilan etti

Türkiye, Ege Denizi'nin uluslararası sularında Navtex ilan etti. Karar, 1988 tarihli anlaşmaya rağmen Atina'nin turizm sezonunda Navtex ilan etmesi üzerine alındı.
Ankara Masası
|
23 Haziran 2021, Çarşamba - 12:47
Türkiye Navtex ilan etti

Türkiye ve Yunanistan arasında 1988'de imzalanan "Atina Mutabakat Muhtırası" ile yoğun turizm sezonunun olduğu 15 Haziran–15 Eylül tarihlerinde Ege Denizi’nin uluslararası sularında tatbikat yapılmaması ve askeri eğitim sahası ilan edilmemesi karara bağlandı.

Anlaşma doğrultusunda Türkiye, 2021 yılı harekat-eğitim faaliyetleri planlanmaları sırasında, 15 Haziran – 15 Eylül tarihleri arasında Ege Denizi uluslararası sularda saha ilanı yapmadı.

Ancak söz konusu karar Atina tarafından çiğnendi. Türkiye, 1988 tarihli anlaşmaya rağmen turizm sezonunda Navtex ilan eden Atinaya'da aynı şekilde yanıt verdi. Bu çerçevede Ege Denizi'nin uluslararası sularında Navtex ilan edildi.

Navtex nedir? 

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/846569/turkiye-navtex-ilan-etti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.