Elektriğe ve doğalgaza yapılan zamlarla ilgili açıklama bakandan geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara ilişkin, katıldığı bir televizyon programında açıklama yaptı.
Samet Dirican
|
13 Temmuz 2021, Salı - 07:50
Elektriğe ve doğalgaza yapılan zamlarla ilgili açıklama bakandan geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son dönemde elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla ilgili katıldığı televizyon programında değerlendirmelerde bulundu.

Doğalgazdaki fiyat artışlarının petrol fiyatlarındaki oynamalardan kaynaklandığına değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Doğalgaz piyasasında formüllerin içerisinde ağırlıklı petrol ürünleri var. Bunun anlamı petrol fiyatları bugün değiştiğinde altı ay sonra doğalgaz fiyatlarını da değiştiriyor demektir. Bizim doğalgazı zorunlu olarak yapmış olduğumuz bu fiyat artışları ithal ettiğimiz yurtdışı piyasalardaki artışından kaynaklanıyor” dedi.

“Bizim doğalgazı zorunlu olarak yapmış olduğumuz bu fiyat artışları ithal ettiğimiz yurtdışı piyasalardaki artışından kaynaklanıyor”

Bakan Dönmez, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlara ilişkin, “Elektrik ve doğalgaz piyasasına kısaca bakmakta fayda var. Bir yerde doğalgazı petrolü çıkarttığınızda özellikle enerji ürünleri küresel anlamda belirli yerlerde fiyatlanan ürünlerdir. Londra’da petrolün fiyatı bugünlerde 75 dolar. Doğalgaz açısından baktığınızda Hollanda merkezli bir borsada bugün itibariyle bir önceki yıla göre fiyatı neredeyse iki kat artmış bir doğalgaz fiyatını görüyorsunuz. Buna benzer Amerika’da belirli doğalgaz ve petrolün ticarileştiği alınıp satıldığı merkezler var. Bu fiyatları geçtiğimiz yılla mukayese ettiğimizde döviz bazında neredeyse iki kat fiyat artışı oldu.

Geçtiğimiz yıl pandemi vardı ve tüketim küresel anlamda azalmıştı. Nitekim belki son 20 yılın en düşük petrol fiyatlarını gördük. Geçen sene 40 doların altına gelen bir petrol fiyatı vardı varil başına. Bugün 75 doları zorlayan bir petrol fiyatından bahsediyoruz. Enerji emtia ürünlerinde petrol lokomotif ürün. Onu doğalgaz takip ediyor. Bir 6 ay geriden geliyor. Kömür fiyatları yine bir enerji emtiası olduğu için onlar takip ediyor. Böyle baktığımızda son bir yılda döviz bazında petrolde ve doğalgazda iki kat ve iki katın üzerinde artışlar yaşandı. Biz aslında enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Petrolümüzün yüzde 92’sini ithal ediyoruz. Yani bu kadar aramaya ve üretime rağmen henüz yüzde 8’ler seviyesinde bir üretimimiz var talebi karşılama noktasında. Doğalgaz durum daha da kötü. Yüzde 1 veya zaman zaman yüzde 2’sini karşılıyoruz. Yüzde 98’ini ithal ediyoruz. İthal ettiğiniz bir üründe ister istemez fiyat dalgalanmaları iç piyasalara da olduğu gibi yansıyor.

Bugün mesela akaryakıt piyasasına baktığınızda orada pompa fiyatları nerdeyse haftada bir değişiyor. Yurtdışında petrol fiyatlarına gelen değişiklikler bir hafta sonra pompalara yansıyor. Doğalgazda ise petrol fiyatlarındaki oynamalar çünkü doğalgaz piyasasında formüllerin içerisinde ağırlıklı petrol ürünleri var. Bunun anlamı petrol fiyatları bugün değiştiğinde altı ay sonra doğalgaz fiyatlarını da değiştiriyor demektir. Bizim doğalgazı zorunlu olarak yapmış olduğumuz bu fiyat artışları ithal ettiğimiz yurtdışı piyasalardaki artışından kaynaklanıyor. Tabii kurdaki değişiklikleri de üzerine koyduğunuzda yansıması bu şekilde oluyor.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/887308/elektrige-ve-dogalgaza-yapilan-zamlarla-ilgili-aciklama-bakandan-geldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.