Sporda milli kalkınma hamlesi

Ankara Masası
|
02 Mayıs 2020, Cumartesi - 17:23
Sporda milli kalkınma hamlesi

Bakan Kasapoğlu: “Sporda ithal eden değil, ihraç yapan ülkeye dönüşmeliyiz.”

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, korona virüs salgını sonrası kulüplerin yönetim anlayışının değişmesi gerektiğini belirterek, “Bundan sonra mali anlamda ayağını yorganına göre uzatan, sportif anlamda tüketimden çok üretimi olan, ithalatı değil ihracatı önceleyen kulüplerimizi destekleyeceğiz. Nasıl teknolojiden tarıma, sanayiden ticarete, sağlıktan savunma sanayine kadar milli bir kalkınma hamlesine geçiyorsak futbol için de aynı anlayış geçerli” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, TFF 1. Lig Kulüpler Birliği Başkanı ve Adana Demirspor Kulübü Başkanı Murat Sancak, TFF 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneği Başkanı ve Kırklarelispor Kulübü Başkanı Volkan Can ile Adanaspor Kulübü Başkanı Bayram Akgül, İstanbulspor Faaliyetleri A.Ş Başkanı Ecmel Sarıalioğlu, Giresunspor Kulübü Başkanı Sacit Ali Eren, Keçiörengücü Spor Kulübü Başkanı Sedat Tahiroğlu, Erzurumspor Kulübü Başkanı Hüseyin Üneş, Altay Spor Kulübü Başkanı Özgür Ekmekçioğlu, Eyüpspor Kulübü Başkanı Murat Özkaya, Kahramanmaraşspor Kulübü Başkanı Fatih Ceylan, Erzin Spor Kulübü Başkanı Muzaffer Özbilen, Bayrampaşa Spor Kulübü Başkanı Cengiz Günaydın’ın aralarında bulunduğu kulüp başkanları ile video konferans aracılığıyla bir araya geldi.

Toplantıda Gençlik ve Spor Bakanlığı üst düzey yetkilileri de hazır bulundu.

“İdari, mali ve sportif olarak kaynaklarımızı daha etkin, verimli ve sürdürülebilir kılmalıyız”

Bakan Kasapoğlu, kulüplerin yönetim anlayışının değişmesi gerektiğini ifade ederek, “İdari, mali ve sportif olarak kaynaklarımızı nasıl daha etkin, verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanacağız, öncelik bu konuda olmalı.” dedi. Korona virüs sonrasını fırsata çevirebilmek için uzun vadeli ve gerçekçi stratejilere ihtiyaç olduğunun altını çizen Kasapoğlu, hep beraber yarınlar için mücadele etme zamanı olduğunu vurguladı.

“Kronik problemlerin çözümü için cerrahi müdahaleler şarttır”

Liglerin ertelenmesi nedeniyle kulüplerin yaşadığı finansal sıkıntıları bildiklerini ve süreci yakından takip ettiklerini belirten Kasapoğlu, “Daha önceki finansal meselelere, virüsün açtığı tahribat da eklenince bir gelinen noktanın son derece sıkıntılı bir seviyeye yükseldiğinin farkındayız. İfade etmeliyim ki bu konuda attığımız ve atacağımız adımlar, sorunun derinlemesine ele alma ve sürdürülebilir neticeler ortaya koyma ekseninde olacaktır. Günlük reçeteler hastalığın sadece semptomlarını ortadan kaldırıyor. Kronik problemlerin çözümü için cerrahi müdahaleler şarttır. Bu konuda bildiğiniz gibi futbolumuzun meselelerini masaya yatırmak için tarihimizin en geniş kapsamlı futbol çalıştayını düzenledik. Oraya katılan bütün kulüplerimiz, problemlerini ve çözüm yollarını son derece demokratik bir atmosferde ifade ettiler. Çalıştayın çıktıları ve raporlar anbean Cumhurbaşkanımızla paylaşıldı. Öne çıkan başlık kulüplerin eski hatalarını tekrarlamaması yönündedir” ifadelerini kullandı.

“Sporda ithal eden değil ihraç yapan ülkeye dönüşmeliyiz”

Kulüplerin altyapıya önem vermesi gerektiğini dile getiren Bakan Kasapoğlu, “Pandemiden sonrasını nasıl fırsata çevireceğimizi öncelememiz gerekiyor. Post korona döneminde futbolun, kulüp ve spor yönetiminin yeni normallerini iyi analiz etmek lazım. Elimizdeki kaynakları etkin ve verimli kullanmak zorunluluğumuz var. Bundan sonra futbolda ithal ikame, dışa bağımlılık, üretim yapılmadan artık mümkün değil. Bakanlık olarak biz de bütün spor stratejimizi bu şekilde uyguluyoruz. Altyapının, üretimin önemini vurguluyoruz. Sporda ithal eden değil ihraç yapan ülkeye dönüşmeliyiz diyoruz. Çalıştayda da temel konu ve stratejilerimiz hep bunların üzerineydi. Bundan sonra mali anlamda ayağını yorganına göre uzatan, sportif anlamda tüketimden çok üretimi olan, ithalatı değil ihracatı önceleyen kulüplerimizi destekleyeceğiz. Nasıl teknolojiden tarıma, sanayiden ticarete, sağlıktan savunma sanayine kadar milli bir kalkınma hamlesine geçiyorsak futbol için de aynı anlayış geçerli” dedi.

“Avrupa ligleri ile aradaki farkı kapatmak için önümüzde bir fırsat var”

Bakan Kasapoğlu, kulüplerin pandemiyi bir fırsata dönüştürmesi gerektiğini kaydederek, “Şimdi bu aradaki farkı kapatmak için önümüzde bir fırsat var. Önce gerçeklerle yüzleşip, sorunları kabullenip, kendi özgün çözüm modelimizi geliştireceğiz. Sonra kendi futbol modelimizi sürdürülebilir bir topyekün başarıya taşımak için çalışacağız. Artık 'daha fazla transfer nasıl yaparım' ya da 'yabancı oyunculardan alınan vergiler düşürülmeli' veya benzer mantalitede talepler yerine, 'maliyetleri ne kadar daha fazla düşürürüz', 'altyapıdan kaç oyuncu yetiştirim', 'İki amatör branşın bütçesi kadar bütçeyi, tek bir futbolcuya vermemeliyim' diye düşünmemiz lazım. Türkiye'yi gerek üretimiyle, gerekse sahip olduğu know how'la dünya futbolunu domine edecek bir seviyeye çıkarmak için önümüzde hiçbir engel yok” değerlendirmesinde bulundu.

“Amatör branşlar ile ilgili son düzenleme Maliye Bakanlığımıza gönderildi”

Bakan Kasapoğlu, devletin vergi ve stopaj iadeleriyle amatör branşları desteklemeye devam ettiğini vurgulayarak, “Bu hususta son düzenleme Maliye Bakanlığımıza gönderildi. Kısa bir süre içerisinde nakit akışının sağlanacağını düşünüyorum. Amatör branşlara yönelik yaklaşımların devamlılığının sürdürülmesi noktasında olduğumuzu ayrıca belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Bakan Kasapoğlu, tüm kulüplere katılımlarından dolayı teşekkür ederken, “Biliyorum ki burada olan herkesin ortak derdi Türk sporudur, Türk sporunun sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır. Devletimiz, kulüplerimizin yanında olmaya dün olduğu gibi yarın da devam edecektir. Su akar yolunu bulur. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim kılsın” diyerek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmasının ardından Bakan Kasapoğlu, TFF Başkanı Nihat Özdemir ve kulüp temsilcileriyle değerlendirmelerde bulundu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/9246/sporda-milli-kalkinma-hamlesi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.