Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'deki Afgan sayısını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizde 130 bini kayıtlı, 120 bini kayıtsız olmak üzere 300 bin Afganlı olduğunu biliyoruz. İddia edildiği gibi 1.5 milyon kişi yok" dedi.
Ankara Masası
|
19 Ağustos 2021, Perşembe - 20:07
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'deki Afgan sayısını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından mülteci sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son dönemde gündeme gelen Afgan mülteci tartışmalarına değinen Erdoğan " Halen ülkemizde yaklaşık 180 bini kayıtlı ve 120 bini kayıtsız olmak üzere 300 bin civarında Afganistanlı olduğunu biliyoruz. Ana muhalefetin dediği gibi 1,5 milyon Afganlı ülkemizde kesinlikle yoktur. Bunların hepsi birer yalan. Bu yalanlara da milletçe inanmayın" diye konuştu.

Anadolu'ya bir göç dalgası olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz binlerce yıldır geniş bir coğrafyada kesintisiz devlet ve devletler sahibi olarak yaşamış bir toplumuz. Anadolu'da da bin yıldır Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet silsilesiyle devletimizin sınırları içerisinde hayatımızı sürdürdük. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere yeni devletimizin kuruluşunda öncü rol üstlenen pek çok ismin doğduğu topraklar ülkemiz sınırları dışında kalmıştır. Cumhuriyet döneminde başı dara düşen milyonlarca kardeşimiz yeni bir hayat sürdürmüştür. Tarih, inanç, kültür ve soy birliğimiz olan bu kardeşlerimiz dışında farklı coğrafyalardan insanlar da çeşitli sebeplerle ülkemize gelmiş, bir süre veya ömrünü sonuna kadar burada yaşamıştır. Asırlar boyunca Anadolunun garipler yurdu olarak alınmasının sebebi bu vasfı. Yakın coğrafyamızda bir süredir yaşanan istikrarsızlıklar, savaşlar, iç çatışmalar, katliamlar ve bunlara bağlı huzursuzluklar, Anadolu'ya yeni bir göç dalgası başlatmıştır. Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşın ardından ülkemize sığınan kardeşlerimiz oldu. DEAŞ ve PKK saldırıları sırasında ülkemize sığınan çok sayıda kardeşimiz var. Bir süredir de Güney Asya'daki istikrarsızlık ve yoksulluktan kaçarak, çoğu da buradan Avrupa'ya geçmek için ülkemize gelenler bulunuyor. Türkiye herkesin dilediği gibi hareket edebileceği sahipsiz bir ülke değildir. Devletimiz öncelikle 84 milyon vatandaşımızın güvenliği ve refahından sorumludur. Biz sadece kendimizi düşünerek kapımıza gelenlere sırtımızı dönebilecek cibiliyette bir toplum değiliz. Hali hazırda ülkemiz 3,6 milyon Suriyeli sığınmacı, 1 milyon 100 bini ikamet sahibi yabancı ve 314 bini uluslararası koruma kapsamında 5 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanında sınırlarımızdan kaçak giriş yapan kişiler de mevcuttur. İran sınırımızı göç, kaçakçılık ve terör faaliyetlerine karşı güvenlik duvarı, kanal ve elektronik sistemlerle kontrol altına alma çalışmalarında sona gelmekteyiz." ifadeleri kullandı.

" Bu yalanlara da milletçe inanmayın"

Türkiye'de söylediği kadar Afgan mültecinin olmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Geri gönderme merkezlerimizin sayısını ve kapasitesini artırarak düzensiz göçmenlerin ülkelerin dönüşünü sağlıyoruz. Aldığımız tedbirler sayesinde ülkemizde 2019'da 455 bin olan düzensiz göçmen sayısını 2020 yılında 122 bine indirdik. Bu yılın ilk 7 ayında 77 bin düzensiz göçmeni yakaladık. Halen ülkemizde yaklaşık 180 bini kayıtlı ve 120 bini kayıtsız olmak üzere 300 bin civarında Afganistanlı olduğunu biliyoruz. Ana muhalefetin dediği gibi 1,5 milyon Afganlı ülkemizde kesinlikle yoktur. Bunların hepsi birer yalan. Bu yalanlara da milletçe inanmayın." şeklinde konuştu

"Kaos çıkartacak tavırlar sergilemesine asla izin vermeyiz"

Afganistan'da yaşananları değerlendiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti;

Bilindiği gibi bir süredir ABD'nin Afganistan'da çekilişi sonrasında inisiyatif üstlenme konusunda çeşitli görüşmeler yapıyorduk. Henüz bu görüşmelerimiz neticelenmeden Taliban ülkenin kontrolünü aldı. Gerekirse Taliban'ın kuracağı hükümetle de görüşüp ortak gündemlerimizi konuşacağız. Afganistan'da bulunan 5 bin vatandaşımızdan geri dönmeyi talep eden 500'ü ile 83 yabancıyı ülkemize getirdik. Dönüş için sıra bekleyen ve sayıları 300'ün altında olan vatandaşlarımızı da ülkemize getireceğiz. Düzensiz göçmenlerin ülkemizde yol açtığı huzursuzluğun farkındayız. Türkiye elbette yol geçen hanı değildir. Bu ülkenin kanunlarına, kurallarına, düzenine uymayanların kaos çıkartacak tavırlar sergilemesine asla izin vermeyiz. Ülkemizde hukuk herkes içindir. Misafirlerimiz de bunun dışında değildir. Ancak sığınmacıları ve düzensiz göçmenleri kendi kirli gündemlerine meze etmek isteyenlere de göz yummayız. Kamu güvenliğini tehdit edecek şekilde bu insanların hayatına kastedenleri yağmaya yeltenenleri asla affetmeyeceğiz. Tabii şu gerçeği de Avrupalı dostlarımıza hatırlatmamız gerekiyor, milyonlarca insanın cazibe merkezi haline gelen Avrupa sırf kendi vatandaşlarının güvenliği ve refahı için sınırlarını kapatarak bunun dışında kalamaz. Türkiye'nin Avrupa'nın mülteci ambarı olmak gibi bir görevi, sorumluluğu, mecburiyeti yoktur. Mevcut düzensiz göçmenleri evlerine gönderdikten sonra bu insanların diğer kanallardan nereye gideceği kendilerinin bileceği iştir. Suriyeliler meselesi farklı bir konudur. Bu ülkeden dilimizi öğrenip, sosyal uyumu sağlayarak ülkemizde kalanlar olacaktır. Bunu başaramayanların evlerine dönüşlerine yardımcı olmak da kendi vatandaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun gereğidir. Nitekim şu ana kadar 450 bin Suriyeli kardeşimiz de kendi rızalarıyla ülkemizin güvenli hale getirdiği bölgelere dönmüştür. Afganistan'da gönderdiğimiz kişi sayısı da 235 bini bulmuştur.

http://www.ankaramasasi.com/haber/963788/cumhurbaskani-erdogan-turkiyedeki-afgan-sayisini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.