Eğitim Uzmanı Burçak Özel yeni öğretim yılı hakkında konuştu

Eğitim Uzmanı Burçak Özel, bu sene sınava girecek olan 8. ve 12. sınıf öğrencilerine tavsiyelerde bulundu. Özel aynı zamanda öğretmenlerin de üzerine düşen görevlerden bahsetti.
Zeliha Demirci
|
27 Ağustos 2021, Cuma - 16:06
Eğitim Uzmanı Burçak Özel yeni öğretim yılı hakkında konuştu

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 2021-2022 yılı eğitim ve öğretim yılı takvimine göre okullar 6 Eylül 2021 tarihinde açılacak. Pandemi nedeniyle Mart 2020’den bu yana çoğunlukla uzaktan eğitim gören öğrencileri bu sene haftada 5 gün yüz yüze eğitim görecek.

Ankara Masası'na konuşan Eğitim Uzmanı Burçak Özel, okuldan uzak kalan öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin 2 yıla yakın bir süre evde kaldığına ve bu nedenle akademik olarak gerilemeler olduğuna dikkat çeken Özel, "Ne kadar uzaktan eğitimle desteklenmeye çalışsalar da yüz yüze eğitim verimli olmadı. Okula döndüklerinde özellikle öğretmenlerin, öğrencileri akademik olarak desteklemeleri gerekiyor. Aslında sadece gittikleri sınıf konuları değil biraz daha geçmişin tekrarları olacak şekilde başlayarak çocukları çok zorlamamaları lazım ve ailelerin de bu konuda anlayışlı olmaları gerekiyor. Birden büyük başarı beklemek yerinde yavaş yavaş ilerleyen bir süreç olduğunu her zaman düşünmeleri gerekiyor." dedi.

"Yeni nesil sorular var öğrencileri de en çok zorlayan sorular..."

Bu sene LYS sınavına girecek 8. sınıf öğrencileri hakkında konuşan Burçak Özel, "Sınava hazırlanan öğrenciler için çok farklı bir durum var. Çünkü okuldan, arkadaşlarından uzak kaldılar ve bir anda okula gidecekler sosyalleşme ihtiyaçları daha ön plana çıkacak. Ama bir yandan da sınav gerçeği var. Tabii ki sosyalleşsinler ama düzenli bir çalışma içerisine girmeleri gerekiyor. Özellikle 8. sınıf öğrencilerinin 6. ve 7 sınıfa dair eksikleri varsa bunların giderilmesi konusunda öğretmenlerine söylemeleri gerekiyor. Çünkü Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) okuduğunu anlamaya, günlük hayattaki bilgilerini  birleştirip yorumlamaya yönelik sorular geliyor. Sadece bilmek yetmez. O yüzden sadece test çözmektense yanında mutlaka kitap okumaları gerekiyor. Türkçeden paragraf sorusu çözmeleri gerekiyor. Yeni nesil sorular var öğrencileri de en çok zorlayan sorular… Bunlarda zorlanmamaları için ilk başta adım adım klasik tarzda sorular çözüp konunun mantığını kavradıktan sonra yeni nesil sorulara geçerler daha özgüvenle başlarlar. Nasıl başladıysa öyle devam ediyor. Özgüvenle başlamaları öğrencilerin LGS’yi daha ciddiye almalarına da vesile olur diye düşünüyorum. Aynı şekilde rehber öğretmenlerinin de öğrencileri, zaman yönetimi ile ilgili bilgilendirmeleri lazım. Çünkü 8. Sınıflar, üniversite hazırlık öğrencilerine göre daha küçükler bu nedenle teknoloji ile haşır neşir olabiliyorlar. Bu yüzden onlar da zamanı yönetememe durumları söz konusu olabiliyor." şeklinde konuştu.

"Üniversite hazırlık öğrencilerinin zaman yönetimi güzel bir şekilde yapmaları lazım"

Üniversiteye hazırlanana öğrencilere de önerilerde bulunan Özel, "Üniversiteye hazırlık deyince artık 12 yıl eğitim bitiyor ve mesleki bir hayatı atılıyorlar demek oluyor. Üniversite sınavında da 4 yıllık bir müfredattan sorumlular ve bu sene sınava girecek öğrencilerin 10., 11. sınıfları ne yazık pandemiye denk geldi. Bazıları bir şekilde toparlamıştır diye düşünüyorum ama toparlayamayanlar birazcık fazla. Okulun kurslarına ya da başka kurslara giderek mutlaka takviye almaları gerekiyor. Okula ilk gittiklerinde tabii ki 12. sınıf müfredatı anlatılacak ama diğer kademelerin konularının öğrenilmesi adına destek alınması çok iyi olur. Çünkü iki basamaklı bir sınav, hem Temel Yeterlilik Testi (TYT) hem Alan Yeterlilik Testi (AYT) var. Yine pandemiye denk geldiği için bu sene maalesef barajı geçemeyen çok fazla öğrenci oldu. O yüzden ikisinin de eşzamanlı dengede yürütüldüğü bir çalışma programı gerekiyor. Üniversite hazırlık öğrencilerinin de zaman yönetimi güzel bir şekilde yapmaları lazım. Çünkü onlar için daha yoğun bir süreç var." ifadelerini kullandı.

"Branş öğretmenlerinin akademik kayıpları telafi edici çalışmalarla öğrencinin temelini güçlendirmesi gerekiyor"

Öğrencilerin, öğretmenleriyle sürekli irtibat halinde olması gerektiğinin altını çizen Özel, "Öğrenme kayıplarının da olduğu bir süreç ve bunların telafi edilebilmesi için çokça soru çözmeleri gerekiyor. Konu eksiklerini takip edip hocalarıyla sürekli irtibat halinde olmaları gerekiyor. Bu yaşlarda artık serde gençlik var. Gençlik olunca biraz daha rahatlık olabiliyor. Ailelerin sözlerinden de çıkabiliyorlar ya çok dinlemiyor. 8 sınıflara göre biraz daha asi olabiliyorlar. O yüzden öğrencilerimiz için mümkün oldukça hocalarının rehberlik etmesi gerekiyor. Branş öğretmenlerin de aynı zamanda akademik kayıpları telafi edici çalışmalarla öğrencinin temelini biraz güçlendirmeleri gerekiyor. Öğrencilere düşen en büyük görev de bireysel çaba… Gayret ettikleri zaman baraj sorunu yaşamazlar veya yapabildiklerini gördükçe bu sefer en iyisini yapmaya başlarlar. O yüzden okulun açılması üniversite hazırlık öğrencileri için bu anlamda çok iyi olacak. Hem beslenme, hem uyku, hem de ders çalışma anlamında okul onları bir düzene sokacak. Umarım okullarda açık olarak devamı eder." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/973875/egitim-uzmani-burcak-ozel-yeni-ogretim-yili-hakkinda-konustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.