Diyanet İşleri Başkanı Erbaş tam da laikliği hatırlatıyor zaten

Ersoy DEDE
|

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'a veryansın ediyorlar... Sözcü Gazetesi dün tam sayfa saydırmış. Kendi yazmış uzman görüşü almış yetmeyince Yaşar Nuri Öztürk'ü de kaldırmış mezarından.. Kine bakın...

Efendim demiş ki Sayın Erbaş; "... Hani 'inanç sokakta olamasın, mahallede olmasın, insanın içinde olsun' diye bir anlayış var ya. 'İnanç işte insan ile Allah arasında olsun, evine yansımasın, ticaretine yansımasın, siyasetine yansımasın, adaletine, yargısına yansımasın' istiyorlar..." Vay Efendim bu sözler laikliğe aykırıymış, Anayasal olarak suçmuş.. Öyle mi sahiden?



Bak arkadaş... Bu tanımlar-kavramlar hep tutanın elinde oyuncak olduğu için gerçek anlamıyla geniş kitlelere ulaşamadı. Oysa çok basit, sarih ve sade bir durumdur laiklik... Anlatması da anlaması da buna uygun bir düzen tesisi de çok kolaydır... Devlet din ya da inanç dayatması yapmaz.. Yoksa Laikliğin dinle ya da inançlarla bir sorunu yoktur... Bakın bir alıntı yapacağım... Ali Erbaş'a saldıranlarla dünyaya muhtemelen benzer pencerelerden bakan Nilgün Cerrahoğlu'nun bir tanımı var: "...laiklik çünkü sonuçta; "inançla kavgalı" bir kavram değil, "inançların dayatılmasıyla kavgalı" bir kavramdır. laiklik bireyin "inanç dünyasıyla" ilgilenmez: "inanıyor musun? inanmıyor musun? dinin beş şartını yerine getiriyor musun, getirmiyor musun? içki içiyor musun, içmiyor musun...?" gibi sorular laiklik savunucularının ilgi alanına girmez. laiklerin ilgi alanına giren şey: "farklı inançta ve farklı yoğunlukta inanç sahibi insanların yan yana, barış içinde, bir arada yaşamasını sağlayan ortak kuralların tanımlanmasıdır." (19/05/2007 - Cumhuriyet gazetesi) Yani diyor ki Cerrahoğlu, Laik devlet bireyin inanç ve ibadet hürriyetini şu veya bu şekilde engelleyemez... Ali Erbaş'ın da aynı noktada itirazı olduğunu görmüyor musunuz...?

Devamı için tıklayınız 



http://www.ankaramasasi.com/makale/51935/diyanet-isleri-baskani-erbas-tam-da-laikligi-hatirlatiyor-zaten

Yorumlar (0)