ASO'dan 'Aile Şirketleri' konulu seminer

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç, “Hızlı karar alma, aile değerleri etrafında kenetlenmiş başarıya odaklı bir yönetim anlayışı, üst düzey çalışan bağlılığı, şirket başarısının ve itibarının mümkün olan en ön planda tutulması gibi diğer şirketlere göre önemli avantajları elinde bulunduran aile şirketlerinin devamlılığını sağlayarak ekonomimize katkıda bulunmak hepimizin görevidir” dedi.
Samet Dirican
|
30 Eylül 2021, Perşembe - 10:20
ASO'dan 'Aile Şirketleri' konulu seminer

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Quality Line Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri iş birliğinde, çevrim içi olarak "Aile Şirketlerinin Kurumsallaşması ve Aile Anayasası Semineri" düzenlendi.

Aile Anayasası hakkında bilgilendirmenin ve aile şirketlerinin kurumsallaşması konusunda fikir alışverişinin yapıldığı toplantıya ASO Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç ve Quality Line Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürü Erol Dinçkal konuşmacı olarak katıldı.

Dünyadaki şirketlerin yüzde 75’e yakınının aile şirketlerinden oluştuğunu belirten ASO Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç, 'Küresel gayri safi hasılanın yılda yüzde 70-90’ını da bu şirketler sağlamaktadır. En önemli ticari ortağımız olan Avrupa Birliği’nde ise aile ya da aileler tarafından kontrol edilen kayıtlı şirketlerin oranı yüzde 50’dir' dedi.

“Türkiye’de kurulmuş aile şirketlerinin yüzde 30’unun ikinci, yüzde 12’sinin üçüncü ve sadece yüzde 3’ünün dördüncü nesle ulaşabildiği görülmektedir”

ASO Başkan Yardımcısı Ardıç, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu açıdan güçlü bir ekonomiye sahip olmak ve uluslararası piyasalarda rekabet gücümüzü korumak açısından aile şirketlerimizin başarılı bir şekilde yönetilmesi ve var olmasının sağlanması elzemdir. Bununla birlikte, Türkiye’de kurulmuş olan aile şirketlerinin yüzde 30’unun ikinci, yüzde 12’sinin üçüncü ve sadece yüzde 3’ünün dördüncü nesle ulaşabildiği görülmektedir.”

“Aile-şirket ilişkilerinin çağdaş bir düzene oturtulması gelmektedir”

Türkiye’de aile şirketlerinin yaklaşık ömrünün 25-30 yıl olduğunu bilgisini veren Ardıç, “Bu şirketlerin karşı karşıya oldukları en önemli zorlukların başında, kuşaktan kuşağa geçişi başarmak, kurumsal yönetişim, aile-şirket ilişkilerinin çağdaş bir düzene oturtulması gelmektedir” dedi.

“Aile şirketlerinin devamlılığını sağlayarak ekonomimize katkıda bulunmak hepimizin görevidir”

ASO Başkan Yardımcısı Ardıç, zaman içerisinde dünyada ve Türkiye ekonomisinde meydana gelen değişimler ve ASO üyelerinin ihtiyaçları doğrultusunda söz konusu çalışmanın revize edilme ihtiyacının ortaya çıktığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Bu doğrultuda, Odamız bünyesinde yürütülen uzun çalışmalar sonucunda, bugün bir arada olduğumuz Quality Line Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürü Erol Dinçkal’ın katkılarıyla Odamız Aile Anayasası güncellenmiş ve bir rehber niteliği kazandırılarak hem üyelerimize hem de Türkiye’deki tüm aile şirketlerinin faydasına sunulmuştur.

Hızlı karar alma, aile değerleri etrafında kenetlenmiş başarıya odaklı bir yönetim anlayışı, üst düzey çalışan bağlılığı, şirket başarısının ve itibarının mümkün olan en ön planda tutulması gibi diğer şirketlere göre önemli avantajları elinde bulunduran aile şirketlerinin devamlılığını sağlayarak ekonomimize katkıda bulunmak hepimizin görevidir.”

“Dünyada en eski aile şirketi 49 nesildir devam eden Japonya’da bir inşaat firmasıdır”

Aile şirketleri konusunda dikkat çekici örnekler sunacağını dile getiren Ardıç, “Dünyada en eski aile şirketi 49 nesildir devam eden Japonya’da bir inşaat firmasıdır. ABD’de ise yaşayan en eski aile şirket 14. Nesil ve kurucusu Türk asıllıdır. Ülkemizde de nesillerden nesillere aktarılan güçlü şirketlerin dünyaya örnek olması en içten temennimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, Aile Anayasası Rehberinin aile şirketlerimizin kurumsallaşmasına ve sürdürülebilir başarıya ulaşmasına katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1031135/asodan-aile-sirketleri-konulu-seminer
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.