Tiryakilere kötü haber

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Covid-19 enfeksiyonu sigara içenlerde daha ağır seyrediyor” dedi.
IHA-20200825AW098161
|
25 Ağustos 2020, Salı - 15:33
Tiryakilere kötü haber

Prof. Dr. Hakan Oğuztürk de Covid-19 şüphelisi olarak kendilerine başvuran vakalarda hastanın sigara geçmişinin sorgulandığını ve sigara kullanan hastalarda tedavinin ağır geçebildiğini belirtti.

“Sigara solunum yollarında hasar oluşturarak virüsün ilerleyebileceği bir mekanizmayı aktive ediyor"

Sigarada vücuda zararlı binlerce toksik madde bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Oğuztürk şunları söyledi:

“Kliniğe başvuran hastalarda biz ilk andan itibaren, sigara içip içmediğini sorguluyoruz."

"Sigara solunum yollarında da hasar oluşturarak, o bölgede virüsün ilerleyebileceği bir mekanizmayı aktive etmiş oluyor." 

"Bağışıklık mekanizmasını bozuyor. Artı o bölgede siliyer epitel hücreleri dediğimiz hücrelere zarar veriyor."

" Ayrıca vücudun solunum yollarının koruyucu tabakası dediğimiz surfaktan proteinlerine de hasar veriyor. Bunların neticesinde de üzülerek söylüyoruz ki; Covid-19 enfeksiyonu sigara içenlerde daha ağır seyrediyor”

“Plazma bağışı ile yeni hastaların hastalığı daha hafif geçirmesi sağlanabilir”

Türkiye’de ilk resmi vakanın açıklanma tarihi olan 11 Mart’tan sonra Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılay ve üniversitelerin plazma tedavisi konusunda aktif bir çalışma içerisine girdiğini belirten Prof. Dr. Oğuztürk, “Plazma tedavisi dediğimiz tedavideki temel mekanizma, hastalığı yaşamış ve iyileşmiş kişilerde bir antikor, yani virüse karşı bağışıklık mekanizmasının elemanları gelişiyor. İşte bu oluşmuş olan antikorların yeni hasta olan kişilere verilerek hastalığı daha hafif seyretmesi veya şikayetsiz geçirmesi yolu benimsenmiş durumda. Dolayısıyla biz bu antikor tedavisini ilk baştan beri ülkemizde uyguluyoruz. ABD daha yeni protokollerine dahil etmiş, ilaç ve diğer besin biriminin oluşturduğu protokolle. Ama bizde aylardır netice itibariyle uygulanmaktaydı ve bu tedavi yöntemi ile iyileşmiş sağlığına kavuşmuş hastalar da var. Tabi ki bu plazma tedavisinin uygulanabilmesi için önemli bir husus da nedir? İyileşmiş olan kişilerin bu plazma bağışını aktive edecek mekanizmayı sağlaması. Bu anlamda hastalığı atlatmış negatif test sonucu almış ve üzerinden en az 28 gün geçmiş bu hastalıktan kurtulmuş insanların bağış yapma konusunda da bir duyarlılığı olması gerektiğini şu an hatırlatmış olalım” ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/109254/tiryakilere-kotu-haber
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.