Savaş Delibaş simit fiyatlarındaki artışı değerlendirdi

Ankara Pideciler Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Savaş Delibaş, esnaf ile gerçekleştirdikleri toplantının ardından Başkent’te 2,50 liradan satılan simidin fiyatının 3,00 liraya çıkartılması yönünde karar aldıklarını duyurdu. Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği'nin kararı onaylaması durumunda yeni fiyat geçerli olacak.
Büşra Bayrak
|
04 Kasım 2021, Perşembe - 15:55
 Savaş Delibaş simit fiyatlarındaki artışı değerlendirdi

Ankara Pideciler Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Savaş Delibaş, Ankara Masası’na yaptığı açıklamada hammadde maliyetlerine yüzde 200 zam geldiğini, bu nedenle simit fiyatında artış talebinin kaçınılmaz olduğunu aktardı.

Dolar yükseldikçe simit fiyatı arttı

Ankara'da simidin 2,50 liradan satıldığını anımsatan Delibaş, "Ağustos ayında 2 lira olan simidin fiyatını 2,5 liraya çıkartmıştık. Geçtiğimiz günlerde ise esnafımızla bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantının gündemi Ağustos ayından şu zamana kadar uygulanan yaklaşık yüzde 200 oranında hammadde zammı idi. Aslında bizim niyetimiz zam yapmak değil, bu hammadde alımlarını nasıl ucuzlatabilir, nasıl uygun fiyatlı tedarik edebilirizdi. Ama baktık ki bu iç piyasadan değil de dış ticaret kaynaklı bir sorun. Simit üretiminde kullanılan malzemelerin hepsi ithal olduğu için dolarla malzeme alınıyor. Dolayısıyla dolar da yükseldikçe çareyi simit fiyatlarında artış yapmakta bulduk. 2,50 lira olan simit fiyatının 3 lira olmasını Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’ne talep ettik. Kararımız onaylanırsa kesinleşmiş olacak ”dedi.   

Delibaş, Ağustos ayından Kasım ayına kadar simitlik unun çuvalının 120 liradan 230 liraya, susamın kilogram fiyatının 12 liradan 30 liraya, katı yağ fiyatının ise 100 liradan 200 liraya çıktığını kaydetti.

"Bu zam esnafı kurtarmıyor"

50 kuruşluk zammın esnafı kurtarmadığını ancak hem vatandaşın cebini düşünerek hem de esnafın ürünü satabilmesi için nefes olması adına bir zam yaptıklarını aktaran Delibaş, “Biz zam yaptık artık bu fiyatlar bize yeterli gibi bir mantık yok. Bu da esnafı kurtarmıyor. İki tane simit alacak vatandaş, bu sefer bir tane alıyor. Çünkü halkında alım gücü yok. Askeri ücret malum şu anda. İnsanlar da zor durumdalar. İster istemez bu alım gücü esnafa yansıyor.  İnsanlarda da alım gücü olmayınca bu sefer satış yapamıyoruz.” diye konuştu.

"Simidin gramajıyla oynamayacağız"

Ankara simidinin Türkiye’ye mal olmuş bir kültür olduğunu söyleyen Delibaş, bazı kesimlerin zam yerine simidin gramajının düşürülmesi, susamın azaltılması gibi tekliflerde bulunduğunu belirterek,” Biz bu ürün ile oynadığımız zaman inanın ki bu kültürü de kaybederiz. Biz kesinlikle simidin gramajıyla oynamayacağız. Doğal hali neyse biz aynen üretmeye devam edeceğiz. Simidin gramından çaldığınız zaman bu sefer simit kurur, simit çıkartamazsınız. O çıtırlığı o lezzeti kesinlikle vermez.” ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1097445/savas-delibas-simit-fiyatlarindaki-artisi-degerlendirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.