EYT konusunda hükümetten kafa karıştıran açıklamalar

EYT sorunun çözümü bilmeceye dönüşürken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan gelen açıklamalar dikkat çekti.
Ankara Masası
|
11 Kasım 2021, Perşembe - 19:53
EYT konusunda hükümetten kafa karıştıran açıklamalar

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunları siyasilerin gündeminden düşmezken hükümet cephesinden her gün yeni bir açıklama yapılıyor.

Binlerce EYT'li haberleri takip ederken, peş peşe gelen açıklamalar ise kafaları karıştırdı.

"EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamakta "

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda kapsamlı bir çalışma yaptıklarını söylerken "Komisyon kurduk. Maliyetleri ve kapsamları üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Bilgin "EYT, 3600 ek gösterge ve asgari ücret konularını çalışıyoruz. Önümüzde olan konuların başında asgari ücret geliyor. Bunu çalışıyoruz, 3600'ü çalışıyoruz. Tüm bu konuları içeren kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Maliyetleri ve diğer detayları çalışıp diğer bakanlıklarla ve sendikalarla bir araya gelip görüşeceğiz. Karar aşamasına gelince paylaşırız." ifadelerini kullandı.

Son olarak bakanlıktan " Bakanlığımızın önündeki çalışma takviminde, 3600 ek gösterge konusunda kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunmakta ve bu iki konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızın öncelikli gündeminde EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır." açıklaması yapıldı.

Fuat Oktay emeklilik zor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın sorusu üzerine açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise yaş şartı koşulu yerine gelmeden emekli olunamayacağını belirtti.

Oktay, EYT’liler ile ilgili ne tür çalışma yapıldığı sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

"Bütün modern sosyal güvenlik sistemlerinde emeklilik için gereken şartlardan biri yaştır ve yaş şartı yerine gelmeden emeklilik hakkı kazanılmaz. Zaten literatürde bu sigorta kolu ‘yaşlılık sigortası’ olarak adlandırılır. Bizde de emeklilik için yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartı vardır ve bu şartların hepsi yerine getirilince emeklilik hakkı kazanılır."

Akbaşoğlu: Meclis'in bilgisine sunacağız

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, bugün Meclis'te Fuak Oktay'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine "EYT'yle ilgili de Vedat Bilgin Bey'in Sosyal Politikalar Kurulunda üyeyken başlattığı çalışmalar var. Dolayısıyla bu çalışmaların neticesi ortaya çıktığında da tam manasıyla bütün toplum kesimleriyle bu paylaşılacak" şeklinde konuştu.

EYT'yle ilgili bir teklif hazırladıklarını vurgulayan Akbaşoğlu "EYT'yle ilgili, 3600'le ilgili de zaten biz bunu kanuna dönüştüreceğiz, teklife dönüştüreceğiz. Parlamentoda bunlarla ilgili bütün partilerle de görüşeceğiz ancak şunu söyleyeyim 3600 ek gösterge zaten bizim vaadimizdir ve bu konuyla ilgili de çalışmalar yapılmaktadır. Yüce Meclisin bilgisine de bunları sunacağız. Hep beraber bunları müzakere edip, buradan beraber yasalaştıracağız inşallah." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1114144/eyt-konusunda-hukumetten-kafa-karistiran-aciklamalar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.