Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan stokçuluk ve fahiş fiyat talimatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından bakanlıklara ve kurumlara fahiş fiyatla ilgili talimat verirken, "Kimsenin gözünün yaşına bakmayın" dedi.
Ankara Masası
|
08 Aralık 2021, Çarşamba - 19:25
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan stokçuluk ve fahiş fiyat talimatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında toplanan Kabine'nin ardından açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, fahiş fiyatlarla ve stokçulukla mücadele kapsamında talimat verirken " "Büyük hedeflere doğru ilerlerken insanlarımızın günlük hayatlarında yaşadığı sıkıntıları da görmezden gelmiyoruz. Özellikle fahiş fiyat artışları konusundaki her şikayeti dinliyor, ciddiyetle takip ediyoruz. Tüm bakanlıklarımıza, kurumlarımıza talimat veriyorum, girdi maliyeti ve kurdaki yükselişle izah edilemeyecek şekilde artış yapan kimsenin gözünün yaşına bakılmayacaktır. " dedi.

Yeni yardım paketlerini de açıklayan şunları söyledi;

Dar gelirliler, ücretlileri, emekliler başta olmak üzere milletimizin üzerine binen yükü azaltmak için gereken adımları birer birer atıyoruz. Uyguladığımız sosyal devlet ve kapsamlı sosyal yardım politikalarıyla bugüne kadar ülkemizde hiç kimseyi sahipsiz bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız. Geçtiğimiz hafta küçük ve orta ölçekli, işletmelerimize yönelik ilave 10 milyar liralık istihdama teşvik paketiyle 10 milyar dolarlık ithal ikamesi destek paketinin müjdesini paylaşmıştık. Bugün de salgın döneminde başlattığımız esnaf kredilerine hazine faiz desteğiyle ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. Desteği 2021'de devam ettirerek esnafımızı yükselen faizlerin yükünden koruduk. 2021'de kullanılan 60 milyar liralık esnaf kredisinin 5,2 milyar liralık faiz yükünü hazine üstlenmiştir. Önümümüzdeki sene 26 milyar lirayı bulacaktır. Esnafımızın ilave yük altına girmeden işini gücünü sürdürmesini sağlamış olacağız. Bilindiği gibi ülkemizde bu yıl yaşanan kuraklık endeniyle buğday, arpa, çavdar, yulaf, nohut ve mercimek üreticilerimiz verim kaybına uğradı. 650 bin üreticimize 2,6 milyar lira kuraklık desteği ödemesini aralık ayının ikinci haftasında çiftçilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Yeni hasat sezonunda destekleme politikalarımızı girdi fiyatlarında yaşanan yükselişleri dikkate alarak belirleyeceğiz. Ülkemizdeki her kesim gibi, çiftçilerimizin de mağduriyetine meydan vermeyeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. İlave destek programlarımızı kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

"Avrupa'da yeniden yükselişe geçen salgın ülkemizde kontrol altındaki seyrini sürdürüyor. Dikkati ve tedbiri elden bırakmadan salgının hayatımız üzerindeki olumsuz etkilerini tümüyle ortadan kaldırana kadar mücadeleye devam ediyoruz.

"Fırsatları değerlendirme çağrısı"

Türkiye tarihinin en kritik ekonomik mücadelelerinden birini verirken fırsatçılık peşinde koşanları ne tarih, ne millet affeder. Bu konunun serbest piyasa ekonomisiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bu sistem piyasa kuralları içinde hareket etmeyenlere kati surette izin verilmemesini gerektirir. Dünyanın her yerinde de serbest piyasa ekonomisi bu şekilde işler, işletilir. Aşırı fiyat yükselten ve stokçuluk yapanlarla sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız. Hiç kimsenin kazancında gözümüz yoktur, mücadele ettiğimiz tek şey sömürüdür. Bu sömürü emek üzerinden yapılsa da, mal ve hizmet üzerinden yapılsa da, para üzerinden yapılsa da karşıyız. Vatandaşlarımız kazansın, üreticilerimiz, sanayicilerimiz kazansın. Ülkemiz ve milletimiz hep beraber kazansın ki hedeflediğimiz refah düzeyine ulaşabilelim. Bankada, yastık altında, kasasında parası, özellikle dövizi bulunan bireylere ve kurumlara çağrı yapmak istiyorum: Herkesi yeni ekonomi politikamızın getirdiği fırsatları değerlendirmeye davet ediyorum.

"Ülkemiz en büyük 10 ekonomisi arasına girebilecek seviyeye ulaşacak"

Fiyat ve kur artışlarının yol açtığı dalgalanma bir süre sonra mutlaka duracaktır ama bu dönemde yapılacak yatırımların sağlayacağı helal ve istikrarlı getiri nesiller boyu devam edecektir. Salgınla birlikte yeniden yapılanan küresel ekonomik sistemde yıldızı parlayan ülkelerin en başında Türkiye vardır. Bunun için ülkemizin potansiyelini tam manasıyla harekete geçirebilmemiz gerekiyor. Sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın, üreticilerimizin bu konudaki gayretlerini yakından takip ediyorum. Tasarrufu bulunanların da bu atılıma katılmaları halinde ülkemiz dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilecek seviyeye ulaşacaktır. Ülkemizdeki fiyat artışı sorununun arzdaki bozulmadan değil, girdi fiyatlarındaki belirsizlik ile açgözlülükten kaynaklandığını biliyor ve bunun da tedbirlerini alıyoruz. Milletimizin her bir ferdinden bu tarihi mücadelede bize destek vermesini bekliyoruz. Haksız kazanç hırsına, ihtirasına kapılarak önümüzdeki bu fırsatı kaçırırsak yarın evlatlarımızın yüzüne bakamayız. 1000 yıl önce bize bu toprakları vatan yapan ecdat gözünü kırpmadan canını vermiştir. Cumhuriyetimizi kurarken sadece topraklarımızı değil, siyasi ve ekonomik istiklalimizi de boyunduruk altından kurtarmak için yola çıkmıştık. Bugün bu bin yıllık yürüyüşün yeni ve çok önemli bir safhasındayız. İnşallah bu onurlu başarının altına hep birlikte imza atacağız."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1165655/cumhurbaskani-erdogandan-stokculuk-ve-fahis-fiyat-talimati
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.