Prof. Dr. Başar Cander: Kısmi kapanma gündeme gelmeli

Acil Tıp Uzmanları Derneği ​​(ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, acil servislere Covid şikayetiyle hasta başvurularının arttığını, ocak-şubat gibi kısmi kapanmanın gündeme gelebileceğini söyledi.
Ankara Masası
|
30 Aralık 2021, Perşembe - 15:00
Prof. Dr. Başar Cander: Kısmi kapanma gündeme gelmeli

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Başar Cander, Ankara Masası özel yayında Fatih Atik'in sorularını yanıtladı.

Korkutan verileri paylaşan Cander, acil servise başvuran Covid hastalarının sayısında ciddi artışların olduğuna dikkat çekti.

Vaka sayılarındaki artışın yoğun bakımlara da yansıyacağının altını çizen Cander "Biz salgında hep Avrupa'yı takip ediyoruz. Önce onlarda pikler oldu sonra bize geldi. Gösteriyor ki biz Avrupa'daki dalgayı yine takip edeceğiz. Bizde bu durum başladı. Acil servislerimiz belki hiç olmadığımız durumda. Kendi hastanemde günlük 4 bin hasta başvurusu var. Bunlardan 1500'ü Covid hastası. Covid başvuru sayısında ciddi bir artış var. Bu Omicron varyantındaki hızlı bulaşıcılığın etkisi. Bu servislere yoğun bakımlara yansıyacaktır. Çünkü Avrupa'da yansıdı bizde de yansıyacaktır." dedi.

"Ocak-şubat ayında kısmi tedbirler gelmeli"

Artışı engellemek için kısmi bir kapanmanın gündeme gelmesinin gerekli olduğunu belirten Cander "İyi bir tablo yok karşımızda. Bunun bir handikabı da kış aylarına gelmemiz, kapalı alanlarda bulunmamız.  Burada 2 yıl hizmet vermiş yorgun bir sağlık sistemi ve yorgun vatandaşlarımız var. Süreç uzadıkça hem psikolojik, sosyal ve ekonomik olarak yıpratan bir süreç var. Zaruri olmayan ihtiyaç kısıtlanması gibi konular gündeme gelebilir. Ama eğitim olmamalı şuan da. Eğlenceler, kongreler, yüz yüze otellerde bir araya gelmeler, konserler vs. mutlaka gözden geçirilmeli. Ocak-şubat ayında en azından kısmi bazı tedbirlerle, eskisi gibi kapatmalar yapamayız. Bir kontrol altına alma çabası bizi bekliyor gibi görüyorum." ifadelerini kullandı.

Sahte alkol zehirlenmesi semptomları

Son dönemde artan sahte alkol zehirlenmelerine de değinen Cander, her yıl yılbaşı öncesinin en kritik zaman olduğunu söyledi.

Bu dönemde acil servislere sahte alkol zehirlenmesi şikayetiyle başvuruların arttığını, hayatını kaybedenlerin de olduğunu açıklayan Cander, şunları söyledi:

Bütün organları etkileyebilecek ve ölüme götüren sayılı zehirli maddelerden birisi kullanılıyor. Metil alkol kullanıldığı ilk 6-8 saat için hiç bir bulgu vermeyebilir. Bu çok kritik zaten ilk 90 dakikada emiliyor. Siz zaten onun kana karışmasını engelleyemezsiniz. Biz buna erken dönem diyoruz. Hastalar bu süreçte normal alkol aldığını düşünüyorlar. Ayırt edemiyorlar. Semptomlar daha sonra çıkmaya başlıyor. Bulantı, kusma baş dönmesi gibi semptomlar. Özellikle görmeyle ilgili şeyler eklendikçe tamam bu metil alkol diyoruz. Kalpten, akciğerden önce gözlere etkisi var. Nedir bu göz bulguları mesela ışığa adaptasyonda zorluk yaşamak, bulanık görme ama kötüsü ise ani körlüğe kadar gidebiliyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1209211/prof-dr-basar-cander-kismi-kapanma-gundeme-gelmeli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.