CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın'dan vatandaşa kötü haber

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, önümüzdeki dönemde elektrik ve doğal gaza yüzde 35'e yakın zam yapılacağını söyledi.
Ankara Masası
|
31 Aralık 2021, Cuma - 11:55
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın'dan vatandaşa kötü haber

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in özel yayın konuğu olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, kademeli tarifeye geçilen elektrik ve doğal gaza yüzde 35 yakın zam yapılacağını söyledi.

Uygulamaya geçilecek kademeli tarifeye yönelik eleştirilerini sıralayan Akın "Önümüzdeki dönemde kademeli tarife diye bir şey çıkıyor. Kademeli tarife olmalıydı ama böyle değil. Vatandaşın lehine olmalıydı. Biz dedik ki kademeli tarife yaparken sosyal tarifeye geç. Neden? İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın insanı değer üzerindeki enerjisini sağlamak için" dedi.

"Kademe vatandaşa zam demektir"

Ahmet Akın, tarifenin getirdiği yüksek maliyetleri örneklerle anlatırken şunları söyledi;

Dört kişilik bir ailenin günlük minimum tüketimi, insanı kullanımda 5 kilowatt saat onlara göre. Bizi dinleyen vatandaşlarımız faturalarına baksın. Bakalım 5 kilowatt saatin altında mı üstünde mi? Diyorlar ki aylık 150 kilowatt saati bir birinci kademe yapacağız. ikinci kademeyi 200 yapacağız. üçüncü tarifeyi 250 yapacağız, dördüncüyü ise 250 üstü yapacağız. Siz ayda 230 kilowattan aşağı harcamıyorsunuz. Önümüzdeki ocak ayında gelecek olan ilk zamda birinci tarifeye yüzde 25 geldi, ikinci kademeye yüzde 35, üçüncü kademeye yüzde 45, dördüncü kademeye ise yüzde 55 zam geldi diyelim. Siz 150 kilowatt kullanmadığınız için üçüncü tarifeden başlayacaksınız. Yüzde 25 zamlı ödeyecekken yüzde 35,45 zamlı ödeyeceksiniz. Böyle bir tarifeyi doğal gazda da yapacaklar. Bir ailenin aylık tüketimi 230 kilowatt. Bunun altında olacak en ufak birinci kademe vatandaşa zam demektir. Temel insanı olan enerji ihtiyaçlarını vatandaşların ulaşılabilir ve ödenebilir hale getireceksiniz.

"Hesap yapsın bizi izleyenler"

Faturalara yüzde 35'den daha fazla zam geleceğini söyleyen Akın "Bizim önerimiz birinci kademenin 230 kilowatt saat olması. Her ülkenin ayrı standartları var. Türkiye'nin insanı değerler için olması gereken kademe 230 kilowatt saattir. Siz bir yandan vatandaşa anlatıyorsun 3 çocuk yapın, bir taraftan diyorsunuz ki EBA eğitimi yapın bir hesap yapsın bizi izleyenler" şeklinde konuştu.

Süt krizi

Akın, ülkede yaşanan süt krizine ilişkin de değerlendirmelerde bulunurken " İki gün önce Karacabey'de çiftçilerimizle bir araya geldik. Süt hayvanları kesime gidiyor. Üreticimiz mesleği bırakıyor. Siz girdileri bu kadar yükseltirseniz bıkakırlar. Balıkesir bir süt bölgesidir. Önceden 2 tane süt hayvanı olan çocuğunu büyütür, yetiştirir, evlendirir hayatını idame ettirirdi. Özellikle küçük kapta yapanlar ailecek çalışır. 2002 yılında 1 ton süt 1.6 ton yem alıyordu. Şimdi 2019,2020,2021 ortalamasını söylüyorum, 1 ton süt 0,85 ton yem alıyor" dedi.

"Tarımı bitirmek için gelmiş"

Akın, Tarım ve Orman Bakanı'na yönelik eleştirilerini sıralarken " Zaten Bakan tarımı bitirmek için gelmiş. Şimdi ki tarım bakanı tarımı bitirmek için ortaya gelmiş bir bakan, üretimi durdurmak için..." diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1210197/chp-genel-baskan-yardimcisi-ahmet-akindan-vatandasa-kotu-haber
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.