Finans Analisti İslam Memiş, 2022'de ekonomide beklenen gelişmeleri değerlendirdi

Finans Analisti İslam Memiş, 2022'de dünya ve Türkiye ekonomisinin belirleyicisinin jeopolitik risklerin olacağını söyledi. Memiş, dolar ve altın yatırımcısına da tavsiyelerde bulundu.
Ankara Masası
|
04 Ocak 2022, Salı - 11:21
Finans Analisti İslam Memiş, 2022'de ekonomide beklenen gelişmeleri değerlendirdi

Finans Analisti İslam Memiş, Ankara Masası özel yayınında altın ve döviz piyasasına ilişkin Fatih Atik'in sorularını yanıtladı.

2022 yılında dünya ve Türkiye ekonomisindeki beklentilere değinen Memiş, jeopolitik risklerin altını çizdi.

Dünyada genelinde yaşanan kargaşaların 2022 yılında değerli metallerin ve enflasyonda artışa neden olacağını belirten Memiş " Hiç kimsenin konuşmadığı belki 2022 yılında çok konuşulacak olan jeopolitik risklerle karşı karşıya kalabiliriz. Bunların başında Ukrayna-Rusya gerginliği, Çin-ABD arasındaki ticari savaşların biraz daha artıyor olması, diğer yandan da Afganistan'ın Pakistan'a karşı bir saldırı durumu olabilir. Bu hiç kimsenin gündeminde değil mesela. Diğer önemli unsurda İngiltere'de kraliçenin sağlık durumu. Bu da benim ajandamda olan kısımlar arasında. Bu gelişmelerde ister istemez jeopolitik riskler ve enflasyon arttığı 2022 yılında altın ve gümüş fiyatlarını etkileyecek. Aslında 2021 yılında enflasyon fiyatlamasını satın almadığı, teknik olarak buraların baskı altında kaldığı bir yıl oldu. Ama 2022 yılında da jeopolitik risklerle birlikte enflasyonun artıyor olması değerli metaller tarafından biraz daha artış sürecini bekliyor olacağım." dedi.

"Bence döviz bir yatırım aracı değildir"

Yatırımcılara dolar yerine başka ülkelerin para birimlerini tercih edebilecekleri tavsiyesinde bulunan Memiş " ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırma sürecinin çok önemli olacağını düşünüyorum. Mart sonundan itibaren de yurt içi piyasalarda dolar kurunda yukarı yönlü hareketler görebiliriz diye tahmin ediyorum. Ancak herhangi bir ülkenin parasına yatırım yapacaksanız, 'Bence döviz bir yatırım aracı değildir' Bu dolara kıyasla farklı para birimlerinin de avantajlarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Mesela İngiliz Sterlini. İngiliz Sterlini'nde dolar paritesi 1,42 bandında idi. Bu rakamın 1.33 bandına kadar gerilediğini gördük. Bu paritedeki düşük rakamlar sterlinin daha revaçta olacağını işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

Altın yatırımcısına alım fırsatı

Altında düşük yönlü hareketlerin alım fırsatı sunacağının altını çizen Memiş, şunları söyledi;

Gram altın TL bandında yaşanan çöküşlerle birlikte 630 lira seviyesinden altına ihtiyacı olan ya da altına yatırım yapacak olan vatandaşlara yüzde 50 alım yapma tavsiyesinde bulunmuştum. Fiyatların çok düşük rakamlarda kalmayacağını öngörmüştüm. Bu öngörüm halen devam ediyor. Yine aşağı yönlü trendler gelirse 700-720 gibi rakamlarda yine yüzde 50 alım yaparak yatırımcıların kendilerini beklemeye alması gerekiyor. Ben 2022 yılında gram altın TL fiyatlarında  bin 450 lira seviyesinin direnç seviyesi olarak takip edeceğim. Gümüşün gram fiyatını da 20 lira seviyesinde direnç seviyesi olarak takip edeceğim. Yıl içinde öngördüğüm bu rakamlar. Yıllık bazda takip edeceğim rakamlar bunlar.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1214966/finans-analisti-islam-memis-2022de-ekonomide-beklenen-gelismeleri-degerlendirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.