Çanakçı: "Aksini söyleseler de arka kapıdan döviz satıyorlar"

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, iktidarın milyonlarca çiftçiye vereceği desteğin 2 kat fazlasını döviz hesabı olanların kur farklarına ödeyeceğini söyledi. ​Çanakçı, “Gelir dağılımını bozuyor, ülkenin geleceğini karartıyorsunuz” dedi.
Ankara Masası
|
08 Mart 2022, Salı - 14:33
Çanakçı: "Aksini söyleseler de arka kapıdan döviz satıyorlar"

İbrahim Çanakçı, Ankara Masası canlı yayınında Genel yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

İktidarın, inkar etse de kurlardaki yukarı gidişi engellemek için arka kapı operasyonu yaptığını ve Merkez Bankası döviz rezervlerini sattığını öne süren Çanakçı şöyle dedi:

"Merkez Bankası rezervleri iyileşmiyor, sızıntı var"

“Biz şunu görmüyoruz. 1-) Zorunlu döviz devirleri getirildi. 2-) Kur korumalı mevduat getirildi. Bunların Merkez Bankası rezervlerini artırması lazım. Öte yandan Hazine'nin döviz cinsinden borçlanmaları var. Yine ihracatta reeskont kredi dönüşleri var. Bu kanallardan Merkez Bankası rezervlerinin artması lazım. Merkez Bankası'nın bilinen döviz satışı var. BOTAŞ'a, KİT'lere sattığı dövizler var, Hazine'nin dış borç ödemeleri var. Bunların farkını aldığımız zaman Merkez Bankası rezervlerinin çok daha fazla tutarda iyileşmesi lazım. Ama bakıyoruz rakamlara bu iyileşmeyi göremiyoruz. Arada bir sızıntı var. Bizim arka kapı operasyonu dediğimiz bu. Bu sızıntı nereden. Gerek Maliye Bakanı, gerekse diğer bakanlar bir şey söyledikleri zaman arkasına rakam koyamıyorlar.”

"Kur korumalı mevduatın astarı yüzünden pahalı”

Kur korumalı mevduatı “astarı yüzünden pahalı” olarak niteleyen Çanakçı, bu hesaptaki mevduatların 520 milyar lira olduğunu belirtti.

“Döviz bugünkü seviyesinde kalsa en az 35 milyar kur farkı çıkar” diyen Çanakçı,“Vazgeçilen Kurumlar vergisini ve gelir vergisi stopajını saymıyorum bile” şeklinde konuştu.

"Döviz mevduatı olan 300 bine değil milyonlarca çiftçiye destek olmanız gerek"

Çanakçı, savaşın bir gıda krizine yol açmaması için tarıma destek vermesi gerek verilmesinin önemine de işaret etti.

İbrahim Çanakçı, “Çiftçinin mazotuna gübresine ayrılan bütçe çiftçiye 29 milyar lira. Kur korumalı mevduat için öngörülen kur garanti farkı bu rakamı ikiye katlar. Bunu milyonlarca çiftçiye mi yoksa 300 bin mevduat sahibine verseniz daha iyi?” diye sordu.

"Ülkenin geleceğini karartıyorsunuz"

Kur korumalı mevduat uygulamasını “maliyetli ve adaletsiz” olarak niteleyen Çanakçı, iktidara “Gelir dağılımını bozuyor, ülkenin geleceğini karartıyorsunuz. Her şeyi dış dünyaya bağlayıp sorumluluktan kurtulamazsınız” diye seslendi.

Çanakçı, iktidarın olan bitenin farkında bile olmadığını ve halen hayal dünyasında umut tacirliği yaptığını sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1350188/canakci-aksini-soyleseler-de-arka-kapidan-doviz-satiyorlar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.