Çanakçı: "Bu tablo hükümetin bile bile yaptığı hataların sonucu"

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, “Hükümetin göz göre göre, bile bile, ısrarla yapmış olduğu yanlışların ve hataların sonucu olarak bu tabloyla karşı karşıyayız En acısı da geleceği doğru okuyamıyor” dedi.
Ankara Masası
|
08 Mart 2022, Salı - 14:06
Çanakçı: "Bu tablo hükümetin bile bile yaptığı hataların sonucu"


İbrahim Çanakçı, Ankara Masası canlı yayınında Genel yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

Çanakçı, Rusya Ukrayna savaşının Türkiye’ye yansımalarını değerlendirirken, 5 kanaldan derinden etkileneceğimizi söyledi.

“Savaş, turizm ve ihracat gelirlerini vuracak”

10 milyar dolarlık turizm pazarı ile yine 10 milyar dolarlık ihracatta kayıplar yaşanacağına işaret eden Çanakçı, petrol-doğalgaz ve gıda fiyatlarındaki yükselişin de Türkiye’nin önüne 8 ila 10 milyar dolarlık fatura çıkaracağını belirtti.

Çanakçı, yağlı tohumlar ve buğday ithalatının da 3 milyar dolara yakın ilave ödeme yükü getireceğini ifade etti.

Türk şirketlerinin üstlendiği inşaat ve alt yapı projelerinin de savaştan olumsuz etkileneceğini anlatan Çanakçı, bir de krizin ‘bulaşma etkisi”ne dikkati çekti.

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Çanakçı, finansal krizlerin tıpkı pandemi gibi bulaşıcı olduğunu ve bunun da bir maliyet çıkardığını kaydetti.

“Dış borçlanma maliyeti yanlış politikalar sonucu yükseldi”

Zaten savaş öncesi Türkiye’nin dünyaya ihraç ettiği Eurobond faizlerinin yüzde 5 civarından yüzde 8 buçuğa çıktığını hatırlatan Çanakçı, bunun dışardan daha yüksek maliyetle borçlanma anlamına geldiğini bildirdi.

“Rusya’nın borçlanması çöp seviyesine düşürüldü. Son etki de oradan gelecek” diyen Çanakçı,. “Uyarılarımıza rağmen dalgakıran inşa edeceklerine kumdan set yaptılar. O da daha ilk dalgada dağıldı gitti. Arka kapı operasyonları ile döviz satarak şeffaflığı da yok ettiler” şeklinde konuştu.

“Enflasyonu patlattınız”

Çanakçı şöyle devam etti:

'Biz politika faizini siyasi talimatla düşüreceğiz' dediniz. Siyasi talimatla düşürdüğünüz gün Türkiye'de enflasyon yüzde 19'du, politika faizi yüzde 19'du. Bugün politika faizi yüzde 14, enflasyon yüzde 54,4 tüketicide, yüzde 105'in üzerinde üreticide. Şimdi ne oldu? Neyi düşürdünüz? Enflasyonu patlattınız.”

“Hazine faizi hatada ısrar edilince 10 puan arttı”

“Siz bu işe başladığınızda kur 8 lira 30 kuruştu bugün 14 buçuk lira. Siz bu işe başladığınızda Hazine'nin faizi yüzde 17,6'ydı, şimdi yüzde 27. 10 puan artırmışsınız Hazine'nin faizini. Siz nasıl biz iyi bir şey yaptık diyebiliyorsunuz?”
Tamamen sizin yanlış politikalarınız sonucu ortaya çıktı

"Merkez Bankası'nın kredisini de rezervlerini de çar çur ettiler"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin "Merkez Bankasını ve politika faizini önemsizleştirdik" açıklamasını eleştiren Çanakçı, Kredibiliteyi sıfırlarsanız ve kalkıp bununla övünürseniz dünyadaki fiyat şokları size katmerli olarak yansır" uyarısında bulundu.

Çanakçı, savaşın faturasının Merkez Bankası’nın kredisinin yok edilmesi ve elindeki rezervlerin çar çur edilmesi yüzünden hem kısa sürede hem de yüksek oranda Türk ekonomisine yansıyacağını sözlerine ekledi. 



http://www.ankaramasasi.com/haber/1350110/canakci-bu-tablo-hukumetin-bile-bile-yaptigi-hatalarin-sonucu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.