TÖHOB Ercan Soydaş: Sistem kendini yürütemez halde

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB ) Ercan Soydaş, Ankara'da yaşanan ulaşım krizine yönelik "Sistem kendini yürütemez halde. Dolayısıyla esnaflarımızın aldığı kararlara bizim yapacak bir şeyimiz yok. Çalışın desek bile akaryakıt istasyonları yakıt vermiyorlar. " dedi.
Büşra Bayrak
|
10 Mart 2022, Perşembe - 13:08
TÖHOB Ercan Soydaş: Sistem kendini yürütemez halde

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Ercan Soydaş, Ankara'da özel halk otobüslerinin ve minibüsçülerin kontak kapatmasıyla ilgili Ankara Masası'na özel açıklamalarda bulundu.

Soydaş, esnafın son noktada bu kararı aldığını belirterek "Bu kararı oda olarak biz almadık. Esnafımız yakıt alamadıkları için araçlarını artık çalıştıramayacaklarını belirttiler. Bu yaklaşık son 1 yıldır böyle. Biz telkinde bulunuyorduk düzelecek, toparlanacak, bir şekilde idare edin vatandaşımızı mağdur etmeyin dedik ama insanlar artık birikimlerini kullandılar, kendi hususi aracını, evini satanlar oldu. Kredi borçları çok fazla. Sistem kendini yürütemez halde. Dolayısıyla esnaflarımızın aldığı kararlara bizim yapacak bir şeyimiz yok. Çalışın desek bile akaryakıt istasyonları yakıt vermiyorlar. Bunlarda böyle durumların yaşanmasına sebep oldu. Üzgünüz." dedi.

Sorun nasıl çözülecek?

Otobüs bir kişinin esnafa getirisinin  2,44 lira olduğunun altını çizen Soydaş "Öncelikle kamuoyuna bizim özel sektör olduğumuzu herhalde doğru anlatamıyoruz. Bizi hep belediye otobüsleriyle kıyaslıyorlar. Belediye otobüsler kamu bütçesi kullanıyor. Özel sektörde sadece taşıdığı yolcunun geliriyle bu sistemi yürütmeye çalışıyor. Türkiye’de farklı belediyeler farklı uygulamaları var. Sübvanse ediyorlar farklı modeller geliştiriyorlar. Tam bilet 4,5 lira şuanda. Sanki öyle bir algı var ki her binen 4,5 lira ödüyormuş gibi hesap kitap yapıyor insanlar. Ona göre de 4,5 lira nasıl kurtarmaz bin kişi taşıyorlar gibi şikayetler geliyor bize. Ankara’da ve Türkiye genelinde öğrenci indirimli biletler var, öğretmen indirimli biletler var. Abonman uygulaması var. Dolayısıyla her binen yolcunun esnafa getirisi şuanda 2,44 lira. 2,44 liradan insanların kendisini değerlendirmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"Özel sektör olduğumuzu bir türlü anlatamadık"

EGO ile bir tutulmalarına tepki gösteren Soydaş "Son dönemde de ABB ve EGO Genel Müdürlüğü bir açıklama yapmıştı hatırlarsanız. Bir yolcunun biniş maliyeti 9,17 idi ki bunun üzerine 3-4 defa akaryakıta zam geldi. Dolayısıyla çözüm noktasında aslında bu zam konusunu çok gündemde tutmakta bizi rahatsız ediyor. Devletin biliyorsunuz her yıl değerleme oranında alacakları güncelleniyor buna da benzer bir model uygulanabilir olağanüstü durumlar var. Akaryakıt olağanüstü arttığında toplanıp bunun gereği yapılmalı. Çünkü Türkiye’de her yıl  asgari ücretlere memurlarımıza işçilerimize devletin kendi alacaklarına vergilere trafik cezalarına doğal olarak zamlar yapılıyor. Ulaşım konusunda da biz bu işten geçimini sağlayan esnaf grubuyuz. Bizim özel sektör olduğumuzu bir türlü anlatamadık." şeklinde konuştu.

Ücretsiz taşınanların krizi

Ücretsiz taşınan kişilerin sayısının oldukça yüksek olduğuna vurgu yapan Soydaş sözlerini şöyle sürdürdü;

Türkiye’de özel halk otobüsü çalıştırıp işletip mutlu olan il sayısı o kadar az ki bu 5 ili geçmez. Bir de bu sektörün en önemli problemlerinden bir tanesi ücretsiz taşımadır. Bu konuyla alakalı Hazine ve Maliye Bakanlığıyla görüşmeler yaptık. 16 kalem ücretsiz taşıma var. Sadece yaşlılar ve engelliler için bakanlık aylık Ankara’da İstanbul’da bin 330 lira diğer illerde bin lira büyükşehir olmayan illerde 800 lira veriyorlar. Bu ödenen para 3 günlük hadi 4 günlük taşımayı anca karşılıyor. 4 yıldır zam yapılmıyor. Biz bunu Cumhurbaşkanımıza da ilettik, AK Parti İl Başkanımız takip ediyor. Belediye kısmında da çalışmalar yapılıyor. Sonuçta esnaf arkadaşlarda  Ankara halkı. Biz de vatandaşız, geçim sağlamak zorundayız. Biz şimdi ücretsiz taşıma yaptığımız yolcularla karşı karşıya geliyoruz. Türkiye’de hiçbir sektör ücretsiz hizmet yapmaz. Biz işimizin doğası gereği kanun emretmiş bunu yıllardır yapıyoruz.

Buna da hükümet kanadının bir çözüm bulmasını istiyoruz. Aile Bakanlığı yaşlılar, engelliler için bir sürü hizmet satın alıyorlar özel sektörden. Bunların ücretlerini birebir ödüyor. Bu sektörün günahı ne? En azından bu sektörün maliyetini –ki saydım rakamları Ankara’da bin 330 lira ödüyor aylık. Bir otobüse sadece yaşlı ve engellilerimizin maliyeti 12 bin lira civarında. Ücretsizlerin tamamını hesaba kattığınızda bir otobüsün maliyeti 30 bin lira. Buna hiçbir özel sektör dayanamaz.

" Benzinlikler artık önce borcunuzu ödeyin sonra yakıt verelim diyor"

Soydaş "Geldiğimiz noktada artık ne birikimimiz kaldı, ne kredi çekebiliyoruz, ne de borç alacak kimsemiz kalmadı. Benzinlikler artık önce borcunuzu ödeyin sonra yakıt verelim diyor. Bu bizim için çok sevimli bir tablo değil. İnanılmaz üzgünüz biz. Bunu Ankara halkına yaşatmak istemezdik. Ama biz özel sektörüz ve yolcu gelirinden başka gelirimiz yok. Onun için yetkililerin bir hesap kitap yapması lazım. Ücretsiz taşımada gelir desteğini makul boyutlara çıkartması lazım. Ulaşıma zamma da kamuoyunun ben çok tepki göstereceğini sanmıyorum. Çünkü maliyetlerimiz olağanüstü arttı buna da esnafın dayanması mümkün değil.  Ücretsiz taşımaya hem bakanlık hem de belediye tarafından bir formüle edilmesini bekliyoruz. İnşallah bir an önce çözülür esnaf arkadaşlarımız da mutlu olur." dedi.

"Dayanabilmeleri mümkün değil"

ABB'den alınan destekler hakkında da bilgi veren Soydaş "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, pandeminin başından beri destekler verdi. Maske, dezenfektan, kısmi de olsa gelir destekleri ile ayakta tutmaya çalıştı. Son dönemde de 3 aylık gelir desteği belediye meclisi kararıyla geçti. Bütün meclis üyelerine ve belediye başkanımıza tekrardan teşekkür ediyoruz ancak yapılan katkıyla aradaki uçurum çok fazlalaştı. Bir otobüsün günlük cirosu 2 bin lira ise aldığı yakıt 3 bin 500 lira oldu. Diğer giderleri de kattığınız zaman esnafın bu zarara dayanabilmeleri mümkün değil." diye konuştu. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1354164/tohob-ercan-soydas-sistem-kendini-yurutemez-halde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.