Talepleri için Ankara'yı adres gösterdi

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Filistinliler olarak İsrail-Filistin meselesinin çözümü için her zaman bir uluslararası barış konferansının yapılmasını savunduklarını belirterek 'Şimdi bu uluslararası barış konferansının nerede yapılacağına taraflar karar verecek. Genellikle taraflar, her iki taraf için de gerçekten dostane olan bir ülke seçerler. Türkiye bu rolü oynayabilir.' dedi.
Samet Dirican
|
15 Mart 2022, Salı - 10:18
Talepleri için Ankara'yı adres gösterdi

Maliki, Antalya NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu Antalya Diplomasi Forumu 2022 (ADF) kapsamında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümün mümkün olabileceğini kaydeden Maliki, bu konuda dünyada bir fikir birliğinin olduğunu söyledi.

Maliki, buna ulaşmak için yıllardır çok çalıştıklarını, bundan kolayca vazgeçemeyeceklerini vurguladı.

Bu nedenle dünyanın ya bunu taraflara dayatması ya da iki devletli çözümün uygulanacağı bir uluslararası barış konferansı için çalışmaları gerektiğini aktaran Maliki, şöyle devam etti:

"Ancak sorun, ya İsrail bu iki devletli çözümü reddederse? Başka ne alternatifimiz var? Bu gerçekten çok önemli bir soru. Bu alternatif tek devlet mi? İsrail'in tek devletli çözümü kabul edeceğini mi düşünüyorsunuz? Tabii ki İsrail bunu reddedecek. İsrail'in, Filistin'in, bölgenin ve dünyanın barışı için iki devletli çözüm uygulanmalı ve uluslararası toplum İsrail'i ikna etmeli. Bu iki devletli çözümü kabul etmek çok geç olmadan onların yararına. Tabii ki iki devletli çözümü seçmeyi reddederlerse bedelini ödemek zorunda kalırlar."

Türkiye'yi adres gösterdi

İsrail ile Filistin arasındaki arabuluculukta Türkiye'nin rolünün ne olabileceğine ilişkin soruyu da Maliki, şöyle yanıtladı:

"Türkiye bir rol oynamak istiyorsa, bu gerçekten Türkiye'ye kalmış. Türkiye, Ukrayna ve Rusları Türk topraklarında bir araya getirerek diplomatik liderlik gösterdi. Türkiye aynısını İsrail ve Filistin için de denemek istiyorsa, bunu başarmasını umarız. Türkiye bunu yapmak isteyebilir. Türkiye bize tarafları bir araya getirme niyetinde olduğunu söylemedi."

Maliki, Filistinliler olarak her zaman uluslararası bir barış konferansını savunduklarını belirterek "Şimdi, bu uluslararası barış konferansının nerede yapılacağına taraflar karar verecek. Genellikle taraflar, her iki taraf için de gerçekten dostane olan bir ülke seçerler. Türkiye bu rolü oynayabilir." dedi.

Geçen ramazan ayında Filistinlilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmelerine izin verilmemesi ve ardından Gazze'ye yapılan saldırılara da değinen Maliki, bu ramazan da durumun kendini tekrar etmesinden korktuklarını ifade etti.

Maliki, bu ramazanın ibadet, dayanışma ve barış ayı olmasını istediklerini, İsrail'den herhangi bir şiddet görmek istemediklerini söyledi.

Çavuşoğlu'nun ramazan başında hem Filistin'i hem de İsrail'i ziyaret edeceğini aktaran Maliki, "(Çavuşoğlu) Kudüs'ün herkes için güvenli bir yer olmasını sağlamak için elinden geleni yapacaktır." diye konuştu.

(AA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1363784/talepleri-icin-ankarayi-adres-gosterdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.