İdris Şahin: " Seçim Kanunu değişikliği MHP'ye yapılmış bir jesttir"

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, vatandaş desteğini kaybeden iktidarın masa başındaki siyasi mühendislik faaliyetleriyle netice almak istediğini belirterek, “Ne yaparlarsa yapsınlar bu beyhude bir çabadır.” dedi.
Ankara Masası
|
15 Mart 2022, Salı - 13:50
İdris Şahin: " Seçim Kanunu değişikliği MHP'ye yapılmış bir jesttir"

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, vatandaş desteğini kaybeden iktidarın masa başındaki siyasi mühendislik faaliyetleriyle netice almak istediğini belirterek, “Ne yaparlarsa yapsınlar bu beyhude bir çabadır.” dedi.

İdris Şahin, Ankara Masası canlı yayınında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

İktidarın seçim kanunlarında değişiklik öngören teklifini değerlendiren Şahin, bunu Cumhur İttifakı’nın halk desteğini kaybetmesine bağladı.

“Seçim kanununu değişikliği beyhude bir çabadır”

Şahin şunları söyledi:

“Vatandaş karşısındaki desteğini kaybettiğini hissediyor. Siyasette işin özü şudur; Sürekli yükseliş trendinde olan bir siyasi hareket hiçbir zaman seçim kanunlarıyla oynamaz. Geçmiş dönemlere baktığınızda da AK Parti 2002'den 2017'ye kadar seçim yasalarında hiçbir değişiklik yapmadı. Çünkü millette ciddi bir karşılık buldu. Millet desteğini aldığı zamanda böyle masa başında mühendislik faaliyetleriyle seçim sonuçlarını değiştirmeye yönelik bir girimde bulunmadı. 2018'de seçimlere giderken ittifak ilişkileri ve şuan itibariyle Meclis'e sunulan teklifte de görüldüğü üzere iktidar partileri vatandaş karşısındaki desteğini yitirdikçe masa başındaki bir takım mühendislik faaliyetleriyle netice almak için bu girişimlerde bulunuyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar bu beyhude bir çabadır.”

İdris Şahin, yasa teklifinin 2018 seçimlerinde yaşadıkları travmanın sonucu olduğunun görüleceğine işaret etti.

Cumhur İttifakı’nın 2018 seçimlerindeki oy kaybını gidermeye dönük tedbirler getirmeye çalıştığına dikkati çeken Şahin şöyle devam etti:

“AK Parti ve MHP’nin toplam desteği yüzde 35 bile değil”

“Zannediyorlar ki bu millet 2018'deki desteği iktidar partilerine verecek. Oysa, iktidar partilerinin ikisinin toplam oyu 2018 seçimlerinde sadece AK Parti'nin aldığı oydan bile çok çok daha aşağıda. Bugün kamuoyuna yansıyan pek çok ankette görüldüğü üzere iki partinin toplam desteği yüzde 35 bile değil. Bu hesapla, bugün yaptıkları hesapla, sandığın önümüze konulduğu günde karılaşacakları tablo çok büyük bir fark olacak. Ve büyük bir hayal kırıklığı yaşayacaklar. Biz nereden bu düzenlemeyi yaptık diyecekler.”

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, iktidarın 2018’de de benzer bir düzenleme yaptığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Gol yediklerini düşünüyorlar”

“2018'de de çünkü kendilerini hem Parlamento da hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminde de çok daha güçlü kılmak için bu düzenlemeyi yapmışlardı. Ve oradan bir gol yediklerini düşünüyorlar. Düzenlenmenin bir maddesinde, yerel seçimlerde İstanbul seçimlerinin kaybını mahalli seçimlerde muhtarlık için, Karadeniz'e giden, Anadolu'ya giden insanlardan kaynaklı olarak görüyorlar, oysaki 2019 yerel seçimleri öncesinde kendi yaptıkları hataların ne olduğunu gözlerinin önüne getirseler, Meclis Başkanının Meclis Başkanlığı koltuğundan ayrılmadan aday oluşunu o seçim sürecinde ötekileştiren, ayrıştıran dilin karşısındaki kitleyi konsolide edip, Sayın İmamoğlu'nun arkasında bir şekilde bir ve beraber olmayı ittiğini gözlerinin önüne getirseler, buradaki bu değişikliği yapmazlar.”

Millet ne olduğunu gayet iyi görüyor ve ciddi bir farkındalık içerisinde. Vatandaş kuyumcu terazisi hassasiyetinde o iradesini tartar ve seçim günü de sandığa yansıtır” diyen Şahin “Ne yaparsanız yapın bunlar boş şeyler” dedi.

İdris Şahin, seçim barajının milli iradenin sandığa yansıması endişesiyle değil küçük ortak MHP’ye destek amacıyla yapıldığını vurguladı.

Şahin şöyle dedi:

“Bu Milliyetçi Hareket Partisi’ne yapılmış bir jesttir”

“Bu sadece iktidarın küçük ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’ne yapılmış bir jesttir. Bu oranında Meclis Genel Kurulu’nda tartışıldıktan sonra daha da aşağılara çekilebileceğine dair bir inancı taşıdığımızı ifade etmek istiyorum.

Fatih Atik: Yani yüzde 5’e düşer mi?

Milliyetçi Hareket Partisi’nin tavrına göre. Çünkü yüzde 10 ile sorunu olan AK Parti değildi. Kamuoyundaki desteğini yitirdiğini hissettiği için MHP seçim barajını yüzde 7’ye indirdi. İşin özü gerçekten temsilde adalet istiyorsanız bu barajların 1982 Anayasasının bir ürünü olduğunu milletimize açıkça ifade edip çok daha rahat bir temsil oranıyla millet iradesinin parlamentoya yansımasını istiyorsanız bu 7’lik 5’lik barajları tartıştırmadan milleti sandığa koyup işte bölge barajı zaten yapıyorsunuz dolayısıyla ülke barajı uygulamasını hala dayatmanın bir anlamı yok. Bunu MHP’ne göre dizayn edilmiş bir formül olarak değerlendiriyoruz.” 

“İktidar partileri şaşkın ördek gibi ne yaptığının fakında değil”

“Cumhurbaşkanlığını kaybetme ihtimali olan bir Cumhur İttifakı’nın TBMM’de çoğunluğu alması mümkün olabilir mi? şeklinde soru üzerine Şahin,

 “Bu mümkün değil ama iktidar partileri şaşkın ördek gibi ne yaptığının fakında değiller.” İfadesini kullandı.

“İktidarda bir Tükenmişlik Sendromu var”

Şahin, Fatih Atik’in “Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olma ihtimali var mı iktidarın?” şeklindeki sorusunu da şöyle yanıtladı:

“İktidar bu mantıkla bu yönetim tarzıyla devam ederse emin olun bulgur da bulamayacak. Onlar gözlerinin önüne tarihi geçmişi getirip şöyle bir baksınlar. Geçmişte Anavatan Partisi hep seçimlere giderken Seçim yasalarında düzenleme yapardı ve kendi lehlerine sonuç elde etmeye çalışırlardı. Ancak yaptıkları her düzenleme ANAP aleyhine sonuçlar doğurdu. Şu anda iktidarın konuşması gereken Seçim Kanunu’ndaki değişiklikler değil. Baktığımız zaman o tablo bile iktidarda bir Tükenmişlik Sendromu olduğunu gösteriyor. Yani yüzde 10’un altında şu anda kamuoyu desteğine sahip MHP’nin kanuna ruhunu verdiğini görüyorsunuz. Gerek yüzde 7 barajla gerekse artık oylar hesabıyla hep bu hesapların tamamı Orta Anadolu’da Batı Karadeniz’de ve orta Karadeniz’de bir kısım küçük şehirlerde MHP’nin ilave bir milletvekili çıkartabileceğine yönelik hesap kitap işidir bunlar. Ama hesapları hep 2018’in rakamlarına göre yapıyorlar. Oysa 2023’te sandık konulduğunda o elde avuçta var olan kaynaklarının da tükettiklerini hep birlikte göreceğiz.”

"6 lider nefsini bertaraf edip aynı masaya oturdu"

6’lı masaya oturan liderlerin nefsini bertaraf ederek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine karşı bir birliktelik inşa ettiklerine işaret eden Şahin, bunun bile tek başına çok kıymetli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimine tek bir adayla girilecek

“Ayrı ayrı seçimlere girilebileceğini ayrı ayrı ittifaklarda girebiliriz ama bunların bir tek ortak iradesi olmalı bu da bu sistemin değişikliğine yönelik tek bir adayla bu seçimlere girme iradesini Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortaya koymalıdır” diyen Şahin, bu süreçte Deva Partisi kaynaklı en küçük bir sıkıntı yaşanmayacağını sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1366305/idris-sahin--secim-kanunu-degisikligi-mhpye-yapilmis-bir-jesttir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.