Şeker fiyatlarında 'kriz' büyüyor

ATO 7 no'lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Gürel, özel şeker fabrikalarını fiyatları yükselttikleri gerekçesiyle eleştirdi. Gürel,“ Şu anda özel sektöre geçen fabrikalar, gözleri doymadığı için durmadan zam yapıyorlar.” dedi.
Ecem Çetin
|
18 Mart 2022, Cuma - 17:04
Şeker fiyatlarında 'kriz' büyüyor

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, özellikle gıda sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Bundan şeker fiyatları da payını alıyor. Geçen haftalara 450 TL'den satılan şekerin fiyatı 700 TL'ye kadar çıktı.

Türkiye Şeker Fabrikaları’nın piyasaya verdiği ürün miktarı artan talep karşısında yetersiz kalınca bu özellerde fiyatlara yükseliş olarak yansıdı .

Tüccar kendisini “devletten yeterli şeker alamıyoruz” diye savunurken, Ankara Ticaret Odasından özel şeker fabrikalarına eleştiri geldi.

ATO 7 no'lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Gürel, özel fabrikaların piyasadaki sınırlı ürün miktarını bahane ederek fiyatları yukarı çektiklerini öne sürdü.

" Özelleştirilen şeker fabrikaları gözü doymadığı için sürekli zam yapıyor" 

Gürel şunları söyledi:

"Şeker fabrikalarının özelleştirmesiyle ilgili bir artık söz konusu. Şu anda özel sektöre geçen fabrikalar, gözleri doymadığı için durmadan zam yapıyorlar. Türkiye Şeker Fabrikası'nda bunlara karşı gardını almış durumda. Türkiye Şeker Fabrikası'nın sayesinde halkımız, ortalama yüzde 20-25 oranında daha ucuz şekere ulaşabiliyor. Fabrikalar özelleştirilmemiş olsaydı bu büyük spekülasyonlar çok sınırlı kalırdı.”

"İthalat şeker fiyatını düşürür"

Şeker ithalatının fiyatlardaki yükselişin önüne geçebileceğini vurgulayan Gürel, şöyle devam etti: 

"Şuan arz, talep dengesinde sıkıntı olduğu için özel şirketler, özel şirket fabrikaları istediği gibi fiyat yükseltebiliyorlar. Şeker ithal edildiği zaman, şuandaki şeker fiyatlarının gerileyeceğini düşünüyorum. Türkiye Şeker Fabrikaları, bu talebin tamamına, anında cevap verebilecek bir kapasite değil. Bende şeker alıyorum ama bekliyorum. Çuvalını 750 TL'ye almaktansa, 600 TL’ye alıp bekliyorum. Vatandaş zam gelecek diye stok yapmak istiyor. Bizde 5 kilo ile sınırlandırmak zorunda kalıyoruz. Çünkü, insanlar gelecek zamdan etkilenmemek için 10-15 kilo almak istiyor. Neticesinde de fiyatları yükselten bu. Vatandaş çok talep ettiği için arz konusunda sıkıntı çekiyor firmalar, o yüzden de istedikleri gibi yükseltiyorlar."

Türk Şeker Fabrikaları ise, bu konuda sessiz kaldı. Sorulan soruları yanıtsız bıraktı.


http://www.ankaramasasi.com/haber/1373559/seker-fiyatlarinda-kriz-buyuyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.