Grip aşısında sıkıntı yaşanacak mı?

Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara, grip aşısının öncelikle kimlere vurulacağının Bilim Kurulu'nda konuşulduğunu söyledi.
Ankara Masası
|
04 Eylül 2020, Cuma - 21:00
Grip aşısında sıkıntı yaşanacak mı?
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, katıldığı programda grip aşısıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Türkiye'ye istenildiği kadar grip aşısı girişinin yapılamayabileceğini belirten Ateş Kara, bir öncelik sırasının belirleneceğini söyledi.



Grip aşısı ilk kimlere vurulacak?

Kara, Bilim Kurulu'dan 'öncelikle kimlere grip aşısı vurulsun' değerlendirmesinin yapıldığını belirtirken "
Ama biz şimdiye kadar grip aşısını ne kadar kullanıyorduk dersek, aslında grip aşısı olması gerekenlerin çok küçük bir grubunu aşılıyorduk. Özetle şu önümüzdeki dönemlerde grip aşısı istediğimiz miktarlarda olamayabilir. Ciddi girişimler olduğunu duyuyoruz ama olamayabilir. Böyle bir durumda da en yüksek riskli olan, griple beraber kovidle beraber en ağır hastalanacak kişilerin veya bu hastalığı en ağır geçirecek kişilerin ya da en fazla bunu yayacak kişiler öncelikle aşılanacaktır. Sonrasında da bir alt grup aşılama uygulaması ister istemez tüm dünyada ve Türkiye'de olacaktır. Bu konuda bir çalışma oluyor mu derseniz Bilim Kurulu'nun bir değerlendirmesi oldu." diye konuştu.



"En fazla iki katını temin edebilir"

Tüm dünyada grip aşısı sıkıntısı yaşanacağını belirten Kara "
Grip aşısında yalnız şöyle bir sıkıntının olmasını bekliyoruz. Tüm dünyada da bunu öngörmek lazım. Grip aşısının dünyada üretilecek miktarı belli. Ve bu miktar genellikle bir önceki sene eylül-ekim ayına göre dünyanın hangi ülkesinde hangi bölgesinde grip aşısının olabileceği tahmin ediliyor. Ve ona göre de bir üretim planı çıkartılıyor. Ocak-şubat ayında da üretim süreci başlıyor. Ve bu üretim süreci başlarken de bu aşıların çok büyük bir kısmı, yumurtadan elde ediliyor. Ve böyle olduğu için mart ayında nisan ayında bile çok miktarda isteseniz karşılanması mümkün değil. Yani dünya geçen sene ne kadar grip aşısı ürettiyse bu sene en fazla yüzde 10 fazla üretecek. Bunun anlamı şu Türkiye geçen sene ne kadar grip aşısı kullandıysa hadi erken girişimlerde bulundu, hadi bütün işlemlerini erken gerçekleştirdi, en fazlasıyla iki katını temin edebilir." ifadelerini kullandı.



"Zatüre aşısında çok büyük bir sıkıntı yok"

Zatüre aşısında sıkıntı yaşanmayacağının altını çizen Kara "Zatüre aşısı yönünden çok büyük bir sıkıntısı yok Türkiye'nin. Çünkü zatüre aşısının üretiminin belli bir kısmı Türkiye'de gerçekleşiyor. Çocuklara uygulanan Çocuk aşı takviminde yer alan aşı var ve onun dışında da büyükler yetişkinler için olan risk grubunda olanlara yetecek kadar da aşının olduğunu biliyoruz."şeklinde konuştu.
http://www.ankaramasasi.com/haber/138538/grip-asisinda-sikinti-yasanacak-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.